Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Richard Cheney: Aş aproba din nou tehnicile dure de interogare

Ziarul de Vrancea
14 dec 2014 523 vizualizări
Fostul vicepreşedinte american Richard Cheney a afirmat că ar aproba din nou, oricând, metodele dure de interogare utilizate de Agenţia Centrală de Informaţii din SUA, argumentând că Al-Qaida a folosit tortura împotriva cetăţenilor americani pe 11 septembrie 2001.

"Acte de tortură sunt ceea ce teroriştii din cadrul Al-Qaida le-au făcut celor 3.000 de cetăţeni americani pe 11 septembrie 2001", a declarat Cheney. "Nu există termeni de comparaţie între acţiunile Al-Qaida şi tehnicile de interogare utilizate de CIA", a spus politicianul republican. "CIA a reuşit să evite practica torturii. Aş aproba din nou, oricând, aceste tehnici, atât timp cât ne ajută să ne atingem obiectivele - prinderea autorilor atentatelor din septembrie 2001 şi evitarea unui nou atentat în Statele Unite", a subliniat Cheney.
Senatul american a prezentat marţi versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism. CIA a admis comiterea "unor erori", explicând însă tehnicile de interogare au contribuit la evitarea atacurilor teroriste. Ca reacţie, Cheney a declarat că raportul pe tema practicilor CIA este "plin de prostii".

Bilanţul conflictului din Ucraina a ajuns la 4.634 de morţi

Bilanţul conflictului separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie, a ajuns la 4.634 de morţi (incluzând cele 298 de victime ale avionului Malaysia Airlines), conform celei mai recente estimări a Oficiului ONU pentru Asistenţă Umanitară. Alte 10.423 de persoane au fost rănite în confruntările armate. Circa 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele din estul Ucrainei unde se desfăşoară conflictul separatist între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi. Bilanţul anunţat anterior era de 4.317 morţi - militari ucraineni, insurgenţi separatişti şi civili. Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza conflictului, 550.000 refugiindu-se în străinătate. După noul armistiţiu, intrat în vigoare pe 9 decembrie, nu s-au mai înregistrat victime civile.

China a interzis intonarea imnului naţional la nunţi şi înmormântări

Imnul naţional al Chinei nu va mai putea fi intonat la nunţi, înmormântări, baluri şi alte reuniuni lipsite de conotaţie politică şi va putea fi cântat doar la anumite evenimente, care sunt "pline de demnitate", a anunţat presa oficială din această ţară. Noua lege doreşte "să stabilească o etichetă adecvată pentru imnul naţional (chinez), care reflectă independenţa şi libertatea naţională, o ţară prosperă şi puternică şi bogăţia poporului", afirmă agenţia de presă de stat Xinhua. Imnul Republicii Populare Chineze, intitulat "Marşul Voluntarilor", va putea fi intonat la începutul unor sărbători importante sau în debutul unor adunări publice cu caracter politic, cu ocazia unor reuniuni diplomatice oficiale sau al unor întâlniri internaţionale semnificative, a adăugat aceeaşi agenţie de presă, citând un comunicat al Partidului Comunist din China. Imnul chinez va putea fi intonat şi atunci când sportivii chinezi câştigă medalii şi "pe stadioanele în care ei luptă pentru demnitatea naţională". Persoanele care încalcă această lege vor fi "criticate şi corectate", a adăugat agenţia de presă Xinhua.
Imnul naţional chinez, un cântec patriotic, datează de dinainte de Revoluţia comunistă din China din 1949 şi include următorul vers: "Înfruntaţi focul inamicilor, mărşăluiţi spre înainte!".

Testosteronul predispune bărbaţii la consum de alimente condimentate

Bărbaţii cu un nivel crescut de testosteron apreciază mai mult decât ceilalţi mâncarea condimentată, susţine un grup de specialişti francezi înr-un studiu intitulat "Some like it hot". Cercetarea s-a efectuat sub forma unei sesiuni de degustare de alimente, la Grenoble, oraş din sud-estul Franţei, la care au luat parte 114 bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani. După ce li s-au prelevat probe de salivă pentru măsurarea nivelului de testosteron, participanţii au fost invitaţi să noteze, pe o scară de la 1 la 4, gustul produselor condimentate şi sărate. Câteva minute după aceea, li s-au oferit o farfurie cu piure precum şi 50 de doze de sos picant Tabasco şi 80 de doze de sare. Bărbaţii au adăugat cele două ingrediente după bunul plac şi apoi au caracterizat felul de mâncare, descriindu-l drept sărat, picant, făinos, cremos ş.a.m.d. Analizarea acestor date a pus în evidenţă existenţa unei legături între nivelul de testosteron şi numărul dozelor de piper folosite, lucru care nu a fost valabil în privinţa sării. Totodată, s-a observat o relaţie între nivelul de testosteron şi preferinţa pentru alimentele picante. "Aceste rezultate sunt în concordanţă cu cele ale multor altor studii conform cărora este o legătură între testosteron şi asumarea de riscuri financiare, sexuale şi comportamentale, în acest caz fiind vorba despre riscuri de ordin gustativ", a afirmat unul dintre coautorii studiului, Laurent Begue, profesor de psihologie socială la universitatea din Grenoble. El a admis că şi ipoteza inversă ar putea fi valabilă, şi anume ca nivelul testosteronului să crească după consumul de condimente, fapt dovedit doar la rozătoare.
Testosteronul, care este subiectul a peste 85.000 de publicaţii ştiinţifice, a fost descris de profesorul american James Dabbs drept hormonul "eroilor, răufăcătorilor şi amanţilor".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3392 zile, 13 ore, 27 minute, 45 secunde
Pai si care mai e diferenta intre SUA si Al-Qaida ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.