Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lideri importanţi ai terorismului mondial în "vizită" la Bucureşti

Ziarul de Vrancea
10 dec 2014 508 vizualizări
Raportul Senatului SUA privind programul de interogare al CIA confirmă existenţa unor închisori secrete în Romania, susţine presa de peste Ocean n pe la Bucureşti ar fi trecut nume importante din ierarhia al-Qaida

România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale CIA, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri ai Agenţiei Centrale de Informaţii suspectaţi de legături cu grupări teroriste, relatează Washington Post. În versiunea publică a raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informaţii, inclusiv ţările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii, scrie Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenţie. Potrivit Washington Post, în raport sunt menţionate închisori din cinci ţări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, sunt folosite patru culori.

Miilioane de dolari mită pentru oficiali romani?

Versiunea publică a raportului care cuprinde doar 528 de pagini din cele aproximativ 6.700 de pagini ale documentului arată că în unele cazuri CIA a oferit milioane de dolari unor oficiali pentru a permite deschiderea unor închisori CIA pe teritoriul ţărilor lor. Presupusa închisoare din România este menţionată în mai multe rânduri. În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în România şi Lituania în 2002 şi 2003, iar primii deţinuţi ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003. Janat Gul, considerat un colaborator apropiat al liderilor al-Qaida, ar fi fost unul dintre prizonierii interogaţi la închisoarea din România. În aprilie 2005, cel care conducea centrul de detenţie din România raporta că acesta nu este un colaborator al reţelei teroriste, ci "mai degrabă un ţăran puţin educat cu o viziune foarte simplă asupra vieţii". "A încercat să câştige ceva bani prin muncă puţină, astfel că a fost convins că uşurinţă să transporte oameni şi să facă comisioane pentru persoane de pe lista noastră", mai raporta şeful centrului de detenţie, precizând că Janat Gul n-a avut acces la genul de informaţii dorite de CIA.
Hassan Ghul, prins în ianuarie 2004 în regiunea kurdă a Irakului, a stat două zile la o închisoare CIA din Afganistan după care ar fi fost transferat în România, unde ar fi fost supus tehnicilor de interogare ale Agenţiei, fără a oferi însă noi informaţii, după ce în Afganistan oferise o serie de detalii privind activităţile Al-Qaida din Pakistan.

Informaţii "mediocre" sau "inutile"

La centrul din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA ca fiind al treilea în ierarhia al-Qaida, cu un rol important în acţiunile reţelei la nivel global, inclusiv în planificarea unor atacuri pe teritoriul american. Deşi a fost supus tehnicilor de interogare ale CIA, al-Libi nu a oferit informaţii importante, anul următor fiind transferat la Guantanamo. În 2005, şeful centrului din România, unde erau aduşi deţinuţi importanţi, se plângea de faptul că îi sunt trimişi ofiţeri fără experienţă astfel că informaţii obţinute sunt "mediocre" sau "inutile".
În acel an, unul dintre prizonierii din România era Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care fusese anterior şi în alte centre de detenţie ale CIA. În 20 aprilie 2011, Departamentul de Apărare al SUA a anunţat că Abd al-Rahim al-Nashiri a fost acuzat printre altele pentru "omucidere cu încălcarea dreptului războiului" şi de "terorism". În aprilie 2012, al-Nashiri s-a adresat instanţei, reclamând România şi Bulgaria la CEDO. Al-Nashiri spune că locul unde a fost deţinut la Bucureşti era subsolul unei clădiri guvernamentale.
Oficial, Romania neagă că a gazduit închisori secrete ale CIA.

Închişi în cutii pline de insecte şi "rehidrataţi rectal"

Raportul critic la adresa Agenţiei Centrale de Informaţii, publicat marţi de Comisia de Informaţii din Senat, acuză CIA că i-a supus pe deţinuţi timp de mai mulţi ani unor "tehnici de interogare agresive, în mod repetat, pe parcursul mai multor zile şi săptămâni". Deţinuţii au fost loviţi de pereţi, dezbrăcaţi, aruncaţi în apă rece, împiedicaţi să doarmă în unele cazuri timp de peste o săptămână, bătuţi, ameninţaţi şi umiliţi.
Raportul menţionează tehnicile de interogare prin "pălmuirea" şi loviturile în "burtă" aplicate deţinuţilor CIA, care, de asemenea, erau "insultaţi" în permanenţă. Tehnica "walling" consta în izbirea deţinuţilor de perete.
De asemenea, deţinuţii erau ţinuţi în stare de veghe până la 180 de ore, ceea ce înseamnă "timp de şapte zile şi jumătate", în poziţii fizice incomode: "în picioare, cu mâinile deasupra capului", purtând cătuşe prinse de tavan. De asemenea, deţinuţii CIA erau închişi în camere luminate 24 de ore din 24, iar, în unele cazuri, folosind muzică dată la maxim.
În perioada iunie-august 2002, palestinianul Abu Zubaydah a fost "ţinut în izolare timp de 47 de zile, fără să fie interogat", dezvăluie raportul. Tehnica a fost şi mai înspăimântătoare: Abu Zubaydah a fost plasat într-o cutie de mărimea unui sicriu timp de 266 de ore, ceea ce înseamnă 11 zile, şi într-o cutie de dimensiuni mai reduse timp de 29 de ore, unde a continuat să fie interogat. Deţinutul a fost ameninţat cu insecte, pe care anchetatorii le introduceau în cutie, informându-l însă că înţepăturile nu vor fi nici mortale şi nici dureroase.
Simularea înecului (waterboarding) este una dintre cele mai cunoscute tehnici folosite de CIA. În cele mai multe cazuri, deţinutul era legat de o bancă înclinată, cu picioarele ridicate. Fruntea şi ochii erau acoperite cu o bucată de pânză, iar anchetatorul turna apă peste pânză, care, în timpul operaţiunii era trasă asupra nasului şi gurii prizonierului. Respiraţia acestuia era astfel blocată pentru 20-40 de secunde. Operaţiunea era repetată după ce deţinutul era lăsat să inspire aer de trei sau patru ori.
Ameninţările psihologice erau folosite frecvent de anchetatorii CIA, potrivit Snatului american. Ameninţările vizau familiile şi copiii deţinuţilor. Ameninţările cu "agresiuni sexuale" asupra mamei unui prizonier sau "tăierea gâtului mamei" altui deţinut sunt prezentate în raport.
O altă tehnică extrem de umilitoare era "rehidratarea rectală".  Astfel, deţinuţii erau "alimentaţi pe cale rectală fără să existe o necesitate medicală", subliniază raportul Senatului.

Campionatul Mondial de fotbal, cel mai comentat eveniment pe Facebook

Un scurtmetraj horror al unui regizor polonez, prezentând un câine purtând un costum de tarantulă, este cel mai în vogă videoclip de pe Youtube în 2014, potrivit unui anunţ făcut de Google. Videoclipul muzical "Dark Horse", al cântăreţei americane Katy Perry, este cel mai popular clip publicat în 2014, cu 717 milioane de vizualizări. De asemenea, platforma de socializare Facebook a înregistrat peste trei miliarde de interacţiuni privind Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia (CM 2014), desfăşurat în această vară. CM 2014 a fost "cel mai discutat eveniment" pe platforma Facebook, de când compania a început să măsoare discuţiile despre evenimente, cu peste 350 de milioane de persoane publicând materiale despre campionatul de fotbal, a anunţat compania lui Mark Zuckerberg.
În Marea Britanie, evenimentul cel mai discutat pe Facebook a fost referendumul privind independenţa Scoţiei, cu 3,3 milioane de interacţiuni înregistrate doar în ziua votului, pe 18 septembrie.
Felix Kjellberg, cunoscut pe internet ca Pewdiepie, un suedez care oferă recenzii pentru jocuri video, a obţinut cel mai mare număr de abonaţi la un canal de pe YouTube, pentru al doilea an la rând, cu peste 32 de milioane de abonaţi.

Un partid important cere ieşirea Italiei din UE

Partidul autonomist italian Liga Nordului va solicita revizuirea tuturor tratatelor fondatoare europene şi ieşirea Italiei din zona euro dacă va ajunge la putere, anunţă liderul formaţiunii extremiste, Matteo Salvini.
"Dacă vom ajunge la guvernare, voi solicita revizuirea tuturor tratatelor europene, revizuirea totală a tuturor tratatelor", a spus Salvini într-o conferinţă de presă desfăşurată la Roma. "Întregul sistem de instituţii europene este eronat", a insistat Salvini. Omniprezent în presa italiană, Salvini intenţionează să transforme Liga Nordului, o formaţiune regională şi autonomistă, într-un partid naţional. "Uniunea Europeană încearcă să corecteze un sistem care este fundamental eronat, aflat sub controlul băncilor şi instituţiilor financiare; dar Europa actuală nu poate fi reformată, trebuie reconstruită de la zero", a insistat Salvini. "Vrem ieşirea Italiei din zona euro", a subliniat liderul Ligii Nordului.

Peste 3.400 de imigranţi au murit în timp ce traversau Marea Mediterană

Cel puţin 3.419 imigranţi, un bilanţ record, şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană începând din ianuarie, traversarea ei devenind "ruta cea mai periculoasă din lume", a anunţat ieri agenţia ONU care se ocupă de refugiaţi. De la începutul anului, peste 207.000 de imigranţi au încercat să traverseze Mediterana, un număr de aproape trei ori mai mare decât recordul precedent din 2011, de 70.000 de imigranţi care au fugit din ţările lor în timpul Primăverii Arabe. "Aceste cifre constituie o nouă etapă la care asistăm în acest an: ne confruntăm cu un arc de conflicte şi Europa o resimte direct", a declarat Adrian Edwards, purtătorul de cuvânt al UNHCR.
Conflictele de la sud (Libia), est (Ucraina) şi sud-est (Siria/Irak) fac ca Europa să se confrunte în prezent cu cel mai mare număr de sosiri pe mare. Aproape 80 la sută din plecări se fac de pe coastele libiene cu destinaţia Italia sau Malta.
Majoritatea acestor imigranţi sosiţi în Italia în acest an sunt sirieni (60.051) şi eritreeni (34.561).

Peste 500 de monumente ale lui Lenin au fost demolate în Ucraina

Un număr de 504 monumente ale lui Lenin au fost demolate în Ucraina în 2014, a anunţat Institutul Memoriei Naţionale (IMN). În Ucraina au rămas totuşi 1.700 de monumente ale lui Lenin din cele 5.500 câte erau în perioada URSS. Acestea sunt rareori demolate în mod legal, a declarat directorul IMN, Volodimir Viatrovici. "De obicei, demolările încep spontan în perioade critice. De exemplu, în 1989-1990 în estul Europei şi vestul Ucrainei. Acum, statul trebuie să preia iniţiativa şi să ducă la bun sfârşit procesul de eliberare de comunism", crede Viatrovici.

Interdicţia de a fuma omoară pub-urile din Marea Britanie

Circa 6.000 din 10.000 de pub-uri au fost închise în Marea Britanie din 2006, victime ale taxelor şi interdicţiei de a fuma în locurile publice, potrivit unui studiu publicat ieri de Institute of Economics Affairs. "Interzicerea fumatului - în vigoare de la 1 iulie 2007 în Anglia şi cu puţin timp înainte în restul Regatului Unit - şi creşterea taxelor pe alcool sunt în special vinovate", arată acest raport realizat de Christopher Snowdon.
Evoluţiile culturale pe termen lung, ca declinul consumului de alcool sau faptul că oamenii preferă tot mai mult să bea acasă "au fost responsabile pentru 4.000 de alte închideri" de pub-uri", estimează institutul. "Britanicii nu pierd chiar aşa uşor gustul berii, ei pierd în special gustul de bere în pub-uri", arată raportul. Marea Britanie număra 48.000 de pub-uri anul trecut, faţă de 60.100 în 2002 şi 67.800 în 1982.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.