Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Veste proastă pentru maimuţele din America:Cimpanzeii din SUA nu sunt persoane

Ziarul de Vrancea
5 dec 2014 464 vizualizări
"Cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuşi niciunei responsabilităţi sociale", deci pot fi întemniţaţi fără judecată, a explicat o instanţă

O curte de apel din New York a apreciat joi că cimpanzeii nu pot beneficia de aceleaşi drepturi ca fiinţele umane, respingând astfel acţiunea introdusă de apărătorii primatelor care pledau pentru dreptul fundamental al acestora de a trăi în libertate. Asociaţia "Nonhuman Rights Project" a cerut ca patru cimpanzei, aflaţi în prezent în captivitate în statul New York, să poată fi trimişi într-un parc special pentru a trăi în libertate până la sfârşitul zilelor lor. Aceşti militanţi, înfrânţi în primă instanţă, au explicat în octombrie în faţa acestei curţi de apel că cimpanzeii au aceleaşi caracteristici ca fiinţele umane şi, din acest motiv, trebuie să fie recunoscuţi ca "persoane legale" şi să beneficieze de aceleaşi drepturi fundamentale. Judecătorii din oraşul Albany, capitala statului New York, au refuzat să extindă definiţia legală a persoanei. "Un cimpanzeu nu este o persoană care să poată beneficia de drepturi şi protecţia garantate de habeas corpus", au scris ei joi în decizia lor. În legislaţia anglo-saxonă, habeas corpus enunţă libertatea fundamentală de a nu fi întemniţat fără a fi judecat. "Contrar fiinţelor umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuşi niciunei responsabilităţi sociale şi, din punct de vedere legal, nu pot fi consideraţi vinovaţi de actele lor", au explicat magistraţii. În consecinţă, "ei nu pot pretinde aceleaşi drepturi ca oamenii", au mai afirmat ei. Asociaţia a reacţionat subliniind că este vorba despre prima cerere de această natură.
"Curtea a ignorat faptul că legea ar trebui să evolueze în lumina descoperirilor ştiinţifice, a noilor experienţe şi a evoluţiei conceptului de bine şi rău", a menţionat asociaţia.

Un alt poliţist alb a ucis un alt bărbat negru

Un poliţist alb a ucis joi un bărbat de culoare neînarmat în Arizona, în timp ce la New York şi în alte oraşe din Statele Unite au loc proteste faţă de uciderea în condiţii similare a altor doi afro-americani. Poliţia din Phoenix a anunţat că a încercat să aresteze un bărbat de culoare, Rumain Brisbon, în vârstă de 34 de ani, suspectat de vânzare de droguri. Potrivit raportului prezentat de poliţie, Brisbon a încercat să fugă şi a refuzat să se supună "mai multor ordine" ale poliţistului alb, în vârstă de 30 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care are şapte ani de experienţă. Între cei doi bărbaţi a avut loc "o luptă", în timp ce poliţistul încerca să-l aresteze. În timp ce Brisbon şi-a băgat mâna în buzunar, poliţistul îl ţinea de mână şi i-a ordonat să-şi ţină mâna în buzunar. El a "crezut că a simţit patul unui revolver" şi "l-a împuşcat în piept de două ori pe Brisbon". În buzunarul lui Brisbon, în realitate se afla o cutie cu pastile de oxicodonă, un analgezic puternic şi adictiv, consumat uneori ca drog.
Acest incident s-a produs în contextul în care America este traumatizată de moartea a altor doi bărbaţi de culoare neînarmaţi, Michael Brown, la Ferguson (Missouri, centru), şi Eric Garner, la New York (est), ucişi de poliţişti albi care nu au fost inculpaţi pentru crimă.
Peste 200 de persoane au fost arestate în noaptea de joi spre vineri la New York, în cea de-a doua noapte de proteste împotriva deciziilor judecătoreşti.

Ţările bogate, certate pentru că nu primesc mai mulţi de refugiaţi sirieni

Ţările bogate au primit un număr "derizoriu" de refugiaţi sirieni strămutaţi în urma războiului, lăsând povara în grija ţărilor din vecinătatea Siriei, care sunt lipsite de resurse, a denunţat, vineri, organizaţia Amnesty International. Cu câteva zile înainte de conferinţa donatorilor de la Geneva, prevăzută pentru 9 decembrie, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului s-a declarat "şocată" de refuzul ţărilor bogate de a primi mai mulţi refugiaţi sirieni. "Aproximativ 3,8 milioane de refugiaţi din Siria au fost primiţi în principal de cinci ţări din regiune: Turcia, Liban, Iordania, Irak şi Egipt", subliniază Amnesty International. "Doar 1,7% din acest total a primit azil în alte ţări", adaugă organizaţia. Amnesty a menţionat "numărul derizoriu al locurilor de relocare oferite de comunitatea internaţională" şi a subliniat că statele din Golf, Rusia şi China nu au propus niciun loc pentru relocarea refugiaţilor sirieni. Cu excepţia Germaniei, ţările din Uniunea Europeană nu s-au angajat să primească mai mult de 0,17% dintre refugiaţii aflaţi în cele cinci ţări care se învecinează cu Siria. "Dezechilibrul  este într-adevăr şocant", a afirmat Sherif Elsayed-Ali, şeful departamentului pentru refugiaţi şi imigranţi din cadrul Amnesty. "Absenţa totală a angajamentului din partea ţărilor din Golf în vederea primirii (refugiaţilor) este ruşinoasă", a subliniat el. "Legăturile lingvistice şi religioase ar trebui să plaseze ţările din Golf în prima linie a statelor care oferă un adăpost sigur" pentru refugiaţi, adaugă Amnesty.

Lider politic britanic: Mamele să nu mai alăpteze în mod ostentativ

Eurodeputatul britanic Nigel Farage, liderul partidului populist Ukip, a declarat că mamele ar trebui "să stea într-un colţ", nu să îşi alăpteze bebeluşii într-un mod "ostentativ". El a precizat că unii oameni se simt "foarte inconfortabil" şi "stânjeniţi" când văd femei care îşi alăptează copiii în public, deşi aceasta este o scenă pentru care el nu este "foarte tulburat".
"Eu nu sunt deranjat în mod deosebit, dar cunosc mulţi oameni care se simt foarte inconfortabil. Este totuşi o problemă de bun-simţ", a declarat Farage pentru postul de radio LBC. "Cred că, având în vedere că unii oameni se simt stânjeniţi, nu este prea greu să-ţi alăptezi copilul într-un mod care nu este ostentativ", a apreciat politicianul.
Comentariile sale au intervenit după ce o mamă a primit un şervet mare pentru a-şi acoperi bebeluşul în timp ce îl alăpta în hotelul de cinci stele Claridge’s din Londra, pentru a evita "ofensarea" celorlalţi oaspeţi.
Întrebat dacă femeile ar trebui să meargă la toaletă când vor să-şi alăpteze copiii, el a venit cu o altă soluţie. "Sau pot să stea într-un colţ sau în altă parte", a afirmat Farage.

Un eurodeputat a pozat într-o revistă purtând doar o cravată

Europarlamentarul italian Matteo Salvini, liderul partidului antiimigranţi Liga Nordului, a pozat pentru revista Oggi purtând doar o cravată, iar fotografiile au devenit virale pe Internet, generând reacţii aprinse, relatează BBC.
În fotografia publicată pe coperta revistei Oggi, Matteo Salvini poate fi văzut întins pe pat, fără cămaşă, purtând doar o cravată verde. "Ceea ce se află sub aşternuturi ţine de imaginaţia cititorilor, dar revista publică în interior şi o fotografie care dezvăluie mai multe, pentru a însoţi un interviu amplu despre ambiţiile politice şi viaţa personală ale bărbatului de 41 de ani", comentează BBC. "Nu vă cer voturile pentru bărbăţia mea fizică. Ar trebui să merg la sală, ştiu", a declarat Salvini. "Dar sunt dispus să fac orice pentru a sublinia ideile noastre. Ei bine, aproape orice", a adăugat el.
Imaginile au devenit virale pe Internet în Italia, dar unii utilizatori de Twitter păreau mai degrabă tulburaţi decât impresionaţi. "După asta, voi avea coşmaruri la noapte şi în următoarele şase luni", a scris pe Twitter Giorgio Mantoan. Alte persoane au apreciat că o femeie din clasa politică ar fi fost aspru criticată dacă făcea acest lucru. "Dacă era o femeie parlamentar? Îi cereau imediat demisia", a subliniat Michela Colamussi.
Matteo Salvini ar putea avea însă probleme mai mari decât reacţia publicului, comentează BBC. El a declarat pentru Rai TV că este capabil să se autoironizeze, dar este sigur că fotografiile o vor înfuria pe mama lui

Preşedintele CE: Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la Schengen

România şi Bulgaria sunt bine pregătite să adere la zona UE fără vize Schengen, a apreciat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
"Am fost cel mai aprig susţinător al Bulgariei şi României în acest sens. Situaţia nu este uşoară, ştiţi că unii colegi au temeri sau sunt sceptici, dar sunt sigur că vom găsi o soluţie", a declarat Tusk în urma unei reuniuni, la Bruxelles, cu premierul bulgar Boiko Borisov şi vicepremierul Meglena Kuneva. "Poate că nu mâine, dar posibil la viitoarea reuniune a Consiliului European, în martie", a adăugat preşedintele Consiliului, citat de biroul de presă al Guvernului bulgar






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.