Internațional

Se simte disperarea la Moscova? Putin propune amnistie totală celor care îşi repatriază capitalul în Rusia

Ziarul de Vrancea
4 dec 2014 576 vizualizări
Soluţia indică temerile Kremlinului cu privire la situaţia economică a Rusiei, semn că sancţiunile occidentale produc efectele scontate

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus ieri, în cadrul discursului său anual privind starea naţiunii, acordarea amnistiei totale persoanelor care îşi repatriază capitalul în Rusia. "Propun să introducem amnistia totală pentru repatrierea capitalurilor în Rusia. Totală. Să o facem acum, o dată", a afirmat Putin, adăugând că legalizarea banilor şi proprietăţilor în Rusia "va oferi garanţii legale solide" persoanelor cu bunuri în zone off-shore. "Sunt convins că trebuie să întoarcem definitiv pagina off-shore-urilor din istoria economiei şi ţării noastre", a precizat el.
Propunerea lui Purin, considerată solidă de investitori, ar putea rezolva parţial dificultăţile cu care se confruntă economia Rusiei din cauza sancţiunilor internaţionale. Repatrierea capitalurilor, în urma măsurii propuse de Putin, ar putea contribui la consolidarea rublei, diminuând presiunile interne asupra sectorului financiar rus.

"Uneori nu ştim cu cine să vorbim"

Pe de altă parte, Putin a acuzat ieri sancţiunile impuse Moscovei de statele occidentale. El a aprecizat că situaţia din Ucraina nu a fost decât un pretext pentru a impune sancţiuni Rusiei, întrucât occidentalii vor de multă vreme să frâneze avansul Rusiei. "Acest mod de a trata lucrurile nu datează de ieri", a adăugat Putin. Întocmind bilanţul unui an marcat de criza ucraineană, preşedintele rus a apreciat că "Rusia a dovedit că îşi poate apăra compatrioţii", într-o aluzie clară la locuitorii din Crimeea, anexată în martie de Rusia, dar în special la cei din estul Ucrainei. Cu toate acestea, preşedintele rus a declarat că nu are nicio intenţie de a "rupe" relaţiile cu europenii şi Statele Unite. "În acelaşi timp, ne vom relua şi extinde legăturile tradiţionale cu continentul sud-american, vom continua să cooperăm cu Africa, cu ţările din Orientul Mijlociu", a precizat Putin. El a criticat însă Statele Unite care "încearcă să influenţeze, în culise sau direct, relaţiile cu vecinii noştri". "Uneori, nu ştim cu cine să vorbim, cu guvernele sau direct cu protectorii sau sponsorii lor americani", a ironizat preşedintele rus.

Crimeea, "sfantă" pentru Rusia

Peninsula Crimeea este la fel de "sfântă" pentru ruşi cum este "Muntele Templului pentru evrei sau musulmani", a mai afirmat preşedintele rus în Parlamentului. "În Crimeea, în fostul Chersonesos (viitorul Sevastopol - n.r.), prinţul Vladimir a fost botezat, înainte de creştinarea Rusiei", a menţionat Vladimir Putin. "În acest loc se află originile spirituale ale unităţii ancestrale a naţiunii ruse şi statului centralizat rus", a adăugat el. "În acest loc, strămoşii noştri au înţeles că reprezintă un singur popor, o dată pentru totdeauna", a subliniat preşedintele rus.
Peninsula Crimeea, oferită Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hruşciov în 1954 - în perioada în care Rusia şi Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică - a fost anexată în martie de Moscova, după manifestaţiile prooccidentale de la Kiev care au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.