Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mai mulţi delfini soldaţi din Crimeea au trecut de partea ruşilor

Ziarul de Vrancea
3 dec 2014 456 vizualizări
Delfinii care trăiesc în parcul de mamifere marine din Sevastopol au participat, pentru prima dată de la alipirea Crimeei la Rusia, la un exerciţiu naval efectuat de unităţile speciale ale Flotei Ruse de la Marea Neagră.

După alipirea Crimeei la Rusia în martie 2014, parcul de animale marine din Sevastopol, folosit până atunci de Marina ucraineană pentru a antrena delfini pentru luptă, a fost ataşat Forţelor navale ruse. "Delfini soldaţi au participat la un exerciţiu constând în găsirea unor materiale de război la peste 60 de metri adâncime. Un obiect care seamănă cu o mină a fost descoperit de un delfin şi marcat cu o geamandură", a precizat o sursă militară. Şapte dintre cei zece delfini testaţi au fost declaraţi apţi de misiuni de luptă. "Suntem obligaţi să îi învăţăm din nou pe delfini să caute obiecte în apă, deoarece militarii ucraineni au neglijat practic această treabă", a declarat sursa citată.
În prezent există doar două centre de instruire a delfinilor soldaţi în lume, unul la San Diego, în Statele Unite, şi celălalt la Sevastopol.

Un tribunal egiptean a condamnat la moarte 188 de persoane pentru uciderea unor poliţişti

Un tribunal egiptean a condamnat marţi la moarte 188 de persoane pentru uciderea a cel puţin 13 poliţişti în violenţe care au avut loc în august, după dispersarea unor tabere ale unor susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi. De când armata l-a destituit pe fost preşedinte islamist, în iulie 2013, susţinătorii acestuia sunt vizaţi de o reprimare sângeroasă soldată cu peste 1.400 de morţi. Sute de susţinători ai islamistului au fost condamnaţi la moarte în procese în masă, expediate în câteva minute, calificate de ONU ca "fără precedent în istoria recentă". Pedepsele capitale pronunţate marţi sunt supuse, potrivit legii egiptene, avizului - pur consultativ - al muftiului, reprezentantul islamului pe lângă autorităţi. Ele urmează să fie confirmate sau comutate în pedepse la închisoare pe viaţă, într-un verdict final aşteptat pe 24 ianuarie. Dintre condamnaţi, doar 143 se află în prezent în detenţie, a precizat reprezentantul tribunalului.
Condamnaţii au fost acuzaţi că au participat pe 14 august 2013 la un atac sângeros asupra comisariatului de la Kerdasa, un sat situat la periferia Cairo, în ziua în care forţele de ordine dispersau două tabere de ocupare masive organizate în capitala egipteană de susţinători ai lui Morsi. În această operaţiune a forţelor de securitate au fost omorâte cel puţin 700 de persoane într-o singură zi, transformând ziua de 14 august în cea mai sângeroasă zi a reprimării islamiştilor.

Nord-coreeni care poartă numele lui Kim Jong-un, obligaţi să şi-l schimbe "de bunăvoie"

Nord-coreenii care poartă acelaşi nume ca liderul Kim Jong-un au fost invitaţi să şi-l schimbe, a dezvăluit ieri un post de televiziune sud-coreean.
Cu câteva luni înainte de venirea la putere a lui Kim Jong-un în locul tatălui său, Kim Jong-il, care a decedat în decembrie 2011, regimul a emis o directivă prin care obliga pe oricine purta acest nume să-şi aleagă altul. "Toate organele partidului şi serviciile de securitate publică sunt obligate să înregistreze locuitorii cu numele Kim Jong-un şi să-i oblige să-şi schimbe numele de bunăvoie", se arată în acest document citat de postul KBS TV.

Măsura se aplică retroactiv documentelor de identitate şi diplomelor, care urmează să fie rectificate. Certificatele de naştere emise pe acest nume sunt respinse. "Autorităţile trebuie să se asigure ca nimeni să nu se plângă în mod inutil sau să răspândească zvonuri pe această temă", se arată în document. Autenticitatea acestei directive nu a putut să fie verificată imediat. Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afacerile nord-coreene, a refuzat să facă vreun comentariu.un oficial din cadrul Guvernului a amintit însă că Phenianul a interzis deja utilizarea atât a numelui Kim Il-sung, fondatorul regimului şi bunicul lui Kim Jong-un, cât şi a numelui fiului acestuia Kim Jong-il


La fiecare doi ani, Antarctica pierde gheaţă cât greutatea Everestului

Gheţurile Antarcticii pierd la fiecare doi ani apă în greutate echivalentă cu a muntelui Everest, reiese din analizele efectuate pe o perioadă de 21 de ani de NASA şi Universitatea din California. Regiunea cu cea mai rapida topire este Marea Amundsen din vestul Antarcticii care a pierdut o medie de 83 de gigatone de gheaţă pe an între anii 1992-2013. Cea mai mare parte a masei de gheaţă a fost pierdută în ultimii 10 ani când fenomenul a evoluat mai rapid, a spus Isabella Velicogna, unul dintre autorii studiului.  Gheţarii din zona Mării Amundsen conţin suficientă apă pentru a ridica nivelul mării globale cu 4 metri, potrivit estimărilor National Aeronautics and Space Administration din SUA. Ca şi încălzirea globală, schimbările globale ale stratului de gheaţă vor ajunge la un nivel critic, a estimat Velicogna.
Cercetătorii au evaluat patru seturi de date între anii 1992 — 2013 şi au arătat că ritmul dispariţiei gheţarilor s-a accelerat cu o medie de 6,1 gigatone pe an. În anii în care toate aceste seturi de date s-au suprapus — 2003-2009 — rata de topire a sărit la 16,3 gigatone pe an. "Aceasta ar putea avea impact asupra nivelului mării", a spus Velicogna care a opinat că nu întrevede o oprire a fenomenului.

Suntem la fel de corupţi ca italienii şi grecii

România, Grecia, Bulgaria şi Italia sunt cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând ţară foarte coruptă) la 100 (ţară fără corupţie) în Indicele de percepţie asupra corupţiei în 2014, publicat ieri de Transparency International. Ţara noastră înregistrează acelaşi indice ca în anul 2013, dar mai slab decât în 2012, când a avut un scor de 44.
Pe prima poziţie atât în UE, cât şi la nivel global se află Danemarca, cu un indice de percepţie asupra corupţiei de 92. La polul opus, Coreea de Nord şi Somalia împart ultimul loc, cu doar 8 puncte. Alte state membre UE cu nivel al corupţiei mic sunt Finlanda (indice 89, poziţia 3 la nivel mondial), Suedia (indice 87, poziţia 4 din 175 la nivel mondial), Olanda (indice 83, poziţia 8 la nivel global) şi Luxemburg (indice 82, poziţia 9 la nivel global).
Germania se află pe poziţia 12 din 175, Marea Britanie pe poziţia 14 şi Franţa, la fel ca Estonia, pe poziţia 28. SUA se află pe poziţia 17, în timp ce Rusia se găseşte pe poziţia 136.
Raportul relevă că scorurile Chinei (cu un punctaj de 36 din 100), Turciei (45) şi Angolei (19) au fost printre cele mai mari scăderi, în ciuda unei creşteri economice puternice în decursul ultimilor ani.

Papa a demis un comandant al Gărzii Elveţiene care era prea autoritar

Papa Francisc a demis un comandant al Gărzii Elveţiene, responsabilă pentru siguranţa sa, aparent din cauza stilului prea autoritar şi rigid al acestuia, au indicat ieri ziarele italiene. Un anunţ de două rânduri pe prima pagină a ziarului Osservatore Romano anunţa, fără nicio explicaţie, concedierea: "Sfântul Părinte a dispus ca Daniel Rudolf Anrig, comandantul corpului Gărzii Elveţiene Pontificale, să îşi încheie serviciul la 31 ianuarie 2015, în baza prelungirii acordate după terminarea mandatului său de cinci ani". Potrivit informaţiilor obţinute de către agenţia I.MEDIA, specializată în informaţii despre Vatican, colonelul Anrig (42 de ani), originar din cantonul St. Gallen şi tată a patru copii, era considerat prea sever. Comandatul urmează să fie înlocuit de către adjunctul acestuia, Christoph Graf, din Lucerna, care se bucură de reputaţia de a avea o fire mai veselă. O sută zece gardieni veghează asupra securităţii papei, în superbele lor costume galben-roşu-gri în stilul epocii renascentiste, spre admiraţia turiştilor, în pofida minei lor imperturbabile. Ei urmează o disciplină de fier şi fac tururi de pază exigente, înainte de a reintra în hainele civile şi a redeveni tineri obişnuiţi, la fel ca ceilalţi.
Francisc s-a interesat de ei când se aflau la datorie în faţa reşedinţei Sf. Marta, unde locuieşte. Le-a pus întrebări, le-a oferit apă şi, o dată, chiar un scaun, a dat mâna cu unul sau cu altul, rupând total protocolul.
"Este sfârşitul unei dictaturi", a declarat un gardian după anunţarea plecării lui Daniel Anrig. Pentru a intra în Garda Elveţiană, doritorii trebuie să aibă mai puţin de 30 de ani, 1,74 metri înălţime, stare bună de sănătate şi cazier judiciar curat.

Familia Bin Laden va construi cel mai înalt turn din Africa

Cel mai înalt turn din Africa, de 514 metri, va fi construit în oraşul marocan Casablanca de holdingul saudit Alturki, deţinut majoritar de familia lui Bin Laden. Clădirea va fi amplasată în centrul marelui oraş şi va presupune o investiţie totală de 1,5 miliarde de dolari, după cum a declarat, pentru publicaţia marocană Hespress, directorul executiv al companiei, Sherif Osama al Hoceini. El a mai spus că pentru construcţie se vor folosi cele mai moderne tehnologii şi că turnul va avea 114 etaje, "exact numărul de capitole (sura) ale Coranului". Nu s-a precizat termenul de finalizare a proiectului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.