Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Necrologul actorului Kirk Douglas, publicat din greşeală de revista People

Ziarul de Vrancea
2 dec 2014 534 vizualizări
Necrologul actorului Kirk Douglas a fost publicat din greşeală pe internet, duminică, de revista People, deşi starul american, în vârstă de 97 de ani, trăieşte şi se simte foarte bine, informează bbc.com

Cu titlul "DO NOT PUB Kirk Douglas Dies" ("A NU SE PUBLICA - Kirk Douglas a murit"), revista People a publicat din greşeală pe site-ul ei un articol, scris în prealabil, sub forma unui omagiu adus actorului american, care va împlini vârsta de 98 de ani pe 9 decembrie. Articolul prezintă o serie de detalii despre viaţa şi cariera de peste şase decenii a starului american, inclusiv despre "Van Gogh/ Lust for Life", filmul biografie a pictorului Vincent Van Gogh. Necrologul, care a generat un val de reacţii pe Twitter, a fost retras de pe site-ul revistei People. "Kirk Douglas, unul dintre puţinele staruri de box office autentice, care s-au lansat chiar atunci când televiziunea cucerea cultura americană în anii de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a murit TK TK TK. Avea vârsta de 97 de ani (Data naşterii 9/12/1916) şi avea o stare de sănătate bună, în ciuda faptului că a suferit un accident vascular cerebral, în 1996, care l-a lăsat cu dificultăţi de vorbire", se afirmă în acel necrolog.
Pentru companiile din mass-media, scrierea în avans a unor necrologuri pentru diverse personalităţi reprezintă un fapt obişnuit. În 2008, Bloomberg a făcut o greşeală similară atunci când a publicat o ştire în care anunţa decesul lui Steve Jobs, cofondator al grupului Apple, cu trei ani înainte de moartea reală a acestuia, în 2011.

Hackerii au lansat atacuri de amploare contra Statelor Unite

Hackeri au iniţiat o serie de atacuri cibernetice de amploare împotriva reţelelor din Statele Unite, avertizează Biroul Federal american de Investigaţii (FBI). Agenţia a emis luni un avertisment privind riscul atacurilor cibernetice, explicând că softurile utilizate de hackeri fac imposibilă recuperarea datelor pierdute. Săptămâna trecută, reţeaua informatică a companiei Sony Pictures Entertainment a fost atacată de hackeri, cazul fiind investigat de FBI. În urma atacului, compania Sony Pictures a fost nevoită să îşi închidă temporar reţeaua informatică.
Există suspiciuni că atacul care a vizat Sony Pictures a fost comis de hackeri nord-coreeni, după ce regimul de la Phenian a catalogat drept "un act de terorism" şi o "declaraţie de război" un film american care urmează să aibă premiera de Crăciun. Coreea de Nord a cerut Naţiunilor Unite şi preşedintelui american, Barack Obama, să intervină pentru a bloca difuzarea filmului.

Accesul tot mai mare la antiretrovirale a diminuat virulenţa HIV

Virulenţa HIV, virusul care declanşează SIDA, pare să se fi diminuat de-a lungul anilor, pe măsură ce populaţiile infectate au dobândit un acces tot mai mare la medicamente antiretrovirale, potrivit unui studiu publicat luni, care a fost realizat în Africa. Autorii studiului, coordonat de Rebecca Payne, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, au monitorizat două grupuri de persoane infectate cu HIV din Africa de Sud şi Botswana, două ţări puternic afectate de SIDA. În Botswana, unde epidemia de infecţii cu HIV a început mai devreme şi unde prevalenţa adulţilor seropozitivi este mai ridicată decât în Africa de Sud, autorii studiului au constatat că virusul s-a adaptat dezvoltând o serie de mutaţii genetice, ca răspuns la reacţia imunitară a organismului, declanşată de antiretrovirale. Însă această adaptare a HIV, realizată pentru a scăpa de antiretrovirale, a cauzat o diminuare a capacităţii sale de a se replica şi a virulenţei sale, în comparaţie cu grupul de persoane infectate din Africa de Sud, unde antiretroviralele au fost administrate mai târziu. "Folosirea sporită (şi precoce) de antiretrovirale ar putea să contribuie astfel la un declin al virulenţei HIV", au concluzionat autorii studiului. "Dacă acest proces observat în cadrul studiului se confirmă, atunci el ar trebui să accelereze considerabil succesul programelor actuale de prevenţie şi de tratare a infecţiilor cu HIV, al căror obiectiv este de a eradica boala", au subliniat ei.
Încă din 2012, autorităţile sanitare din lumea întreagă, inclusiv Ministerul Sănătăţii din Statele Unite, au recomandat administrarea de antiretrovirale cu titlu preventiv pentru persoanele din categoria cu risc înalt.
Potrivit ONUSIDA, pe plan mondial existau 35 de milioane de persoane infectate cu HIV la sfârşitul anului 2013. În acel an, 2,1 milioane de persoane au fost infectate şi 1,5 milioane au murit din cauza acestei infecţii.

O soţie şi un fiu ai liderului SI, arestaţi de armata libaneză

Armata libaneză a arestat o soţie şi un fiu ai liderului grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi în apropiere de frontiera cu Siria, în urmă cu zece zile, care se ascundeau sub identităţi false, a anunţat ieri o sursă din cadrul serviciilor de securitate. "Una dintre soţiile lui al-Baghdadi este deţinută împreună cu fiul lor la Centrul serviciilor de informaţii militare de la Yarze (în apropiere de Beirut), după ce au fost arestaţi având asupra lor un act de identitate falsificat. Ea urmează să fie interogată", a declarat această sursă. "Această tânără de naţionalitate siriană a fost arestată de către serviciile de informaţii militare în timp ce călătorea împreună cu fiul ei, în vârstă de 8 sau 9 ani, în apropiere de (oraşul din zona de frontieră) Arsal, în urmă cu zece zile", a mai declarat sursa citată. "Este vorba despre a doua soţie" a lui al-Baghdadi, a precizat sursa.
Abu Bakr al-Baghdadi s-a proclamat pe 29 iunie "calif" al tuturor musulmanilor, prin gruparea sa care seamănă teroare în Irak şi Siria.
El este liderul probabil al celei mai puternice, bogate şi brutale grupări jihadiste din lume, depăşind reţeaua Al-Qaida.

Un oficial american demisionează după ce le-a criticat pe fiicele lui Obama

O purtătoare de cuvânt a unui reprezentant republican a fost nevoită să demisioneze, luni, după ce le-a criticat pe pagina sa de Facebook pe cele două fiice ale preşedintelui Barack Obama, un tabu în Statele Unite.
Purtătoarea de cuvânt a republicanului Stephen Fincher, reprezentantul statului Tennessee, Elizabeth Lauten, necunoscută publicul larg, a publicat un mesaj pe Facebook în care le critica pe Sasha, în vârstă de 13 ani, şi Malia Obama, de 16 ani, pentru ţinutele lor şi lipsa de "clasă", în timpul unui eveniment care a avut loc miercuri, la Casa Albă. "Dragelor Sasha şi Malia, ştiu că sunteţi în plină adolescenţă, însă faceţi parte din familia prezidenţială, încercaţi să daţi dovadă de un pic de clasă. Îmbrăcaţi-vă pentru a fi respectate, nu pentru a merge la întâlnire într-un bar. Şi nu vă îmbufnaţi în timpul unui eveniment televizat public", a adăugat ea.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest s-a declarat luni "surprins că un agent al Capitoliului foloseşte un eveniment legat de (sărbătoarea de familie) Thanksgiving pentru a-i critica pe membrii familiei prezidenţiale".
"Acest incident ne aminteşte că", atunci când vorbim în public trebuie, "să ne alegem cuvintele cu mare atenţie şi să încercăm să fim conştienţi de modul în care vor fi primite aceste cuvinte şi mesaje", a adăugat el. Unii au apreciat că cele două adolescente, care au zâmbit în cea mai mare parte a ceremoniei, păreau să se plictisească, ceea ce i-a amuzat pe mai mulţi comentatori şi jurnalişti de la Washington.
Elizabeth Lauten şi-a confirmat luni intenţia de a demisiona în interviuri pentru mai multe posturi americane, printre care NBC News şi Fox News, după un weekend de critici dure la adresa sa pe Twitter şi în presă.
Presa americană nu evocă aproape deloc viaţa privată a celor două fiice ale lui Obama, care trăiesc la Casa Albă cu părinţii lor şi merg la şcoală la Washington. Atacurile personale la adresa familiei prezidenţiale sunt considerate tabu în Statele Unite.

Diabetul accelerează îmbătrânirea cerebrală

Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins (Maryland) au determinat că diabetul apărut la vârsta medie accelerează îmbătrânirea cerebrală cu aproximativ cinci ani. Astfel, o persoană de 60 de ani care este diabetică suferă declinul cognitiv al unei persoane sănătoase în vârstă de 65 de ani, notează studiul. Scăderea memoriei şi a altor funcţii cognitive este puternic legată de progresia demenţei. Este vorba de o pierdere a capacităţilor mentale suficient de importantă pentru a interfera cu funcţionarea cotidiană a persoanelor, relevă cercetătorii în studiul apărut luni. "Învăţămintele pe care le putem trage sunt că, pentru a avea o sănătate bună la 70 de ani, este necesară o alimentaţie sănătoasă şi realizarea de exerciţii fizice la 50 de ani", recomandă Elizabeth Selvin, profesor adjunct de epidemiologie la universitatea Johns Hopkins.
Pierderea în greutate cu 5 — 10% poate împiedica apariţia diabetului, este de părere experta. Un nivel prea ridicat al zahărului în sânge poate afecta ţesuturile şi sistemul vascular al organismului, reaminteşte ea, subliniind că diabetul poate duce la orbire, afectează rinichii şi extremităţile nervoase.

Războiul din Siria a făcut peste 200.000 de morţi

Războiul din Siria a făcut peste 200.000 de morţi în aproape patru ani de zile, a anunţat ieri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra. "Am contabilizat 202.354 de oameni ucişi, dintre care peste 130.000 sunt combatanţi din ambele tabere", a precizat această organizaţie nonguvernamentală, care beneficiază de o vastă reţea de militanţi şi medici în Siria. Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, 63.074 sunt civili, iar dintre aceştia 10.377 sunt copii. Dintre combatanţii anti-regim decedaţi, 37.324 sunt rebeli sirieni şi 22.624 sunt jihadişti nesirieni, a precizat Rahmane. În acelaşi timp, dintre cei care au luptat de partea regimului, 44.237 erau soldaţi, 28.974 erau membri ai miliţiilor Forţelor de securitate naţională, 624 erau membri ai Hezbollahului şiit libanez şi 2.388 — şiiţi veniţi din alte ţări. De asemenea, există şi 3.011 de trupuri neînsufleţite neidentificate. Potrivit directorului OSDO, la aceste cifre trebuie adăugate alte 300.000 de persoane aflate în detenţie, dintre care 20.000 sunt date dispărute. De asemenea, mii de persoane, combatanţi şi civili, sunt luaţi ostatici de SI şi de alte grupări care acţionează în Siria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.