Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Turismul electoral a fost în floare în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
30 nov 2014 380 vizualizări
Neregulile la scrutinul parlamentar din Basarabia au fost reclamate de observatorii Promo-LEX u ei au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare

Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat o serie de nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme, relatează agenţia de presă IPN în pagina electronică. Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare. Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, într-o conferinţă de presă, că la o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe la sigilarea urnelor. În unele secţii, mai mulţi alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri cand, venind să voteze, alegătorii au constatat că cineva deja a votat în locul lor. La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au terminat şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca. Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate cand pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila "Alegeri 30.11.2014", care confirmă că titularul acestuia a votat. şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe Internet a buletinului de vot cu ştampila "Votat" aplicată, iar acest lucru este ilegal. S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol a verificat minuţios cetăţenii din stanga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota. Anterior, reprezentantul Promo-LEX anunţase că 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întarziere de pană la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are cate un observator în majoritatea secţiilor de votare. Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.

Controversatul Renato Usatîi a votat la Moscova

Controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid Patria a fost exclus din cursa electorală din Republica Moldova, a fost aclamat ieri de mulţimea de alegători de la ambasada din Moscova, unde a mers să voteze. Renato Usatîi a votat la una dintre cele două secţii de votare deschise la Moscova. Mulţimea l-a întampinat pe omul de afaceri cu aplauze şi a scandat "Usatîi", "Renato" şi "Puterea e în adevăr", relatează site-ul Unimedia.info. Chiar dacă în faţa ambasadei Republicii Moldova la Moscova era o coadă imensă, oamenii şi poliţia i-au permis lui Usatîi să voteze fără a ţine cont de numărul de persoane care aşteptau de cateva ore la uşa secţiei de votare. De asemenea, Usatîi a filmat momentul în care a pus ştampila pe buletinul de vot. El a votat partidul Patria, care a fost exclus zilele trecute din cursa electorală.

Un accident ciudat

Automobilul cu care se deplasa preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vlad Filat, şi o altă maşină care îl însoţea au fost implicate sambătă într-un accident rutier, fiind lovite de un autovehicul care venea din sens opus, relatează site-ul Unimedia.info. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al PLDM, automobilul în care se afla Vlad Filat şi o maşină care îl însoţea au fost lovite de un automobil ce venea din sens opus, pe traseul Chişinău – Leuşeni. În urma accidentului, două persoane din echipa de pază a preşedintelui PLDM au avut nevoie de îngrijiri medicale. Poliţia din Republica Moldova investighează circumstanţele producerii accidentului.

Marine Le Pen a fost realeasă preşedinte cu 100 la sută din voturi

Marine Le Pen a fost realeasă ieri preşedinte al Frontului Naţional cu 100 la sută din voturile exprimate, în urma unui vot prin corespondenţă ale cărui rezultate au fost anunţate în timpul Congresului partidului francez de extremă-dreapta, relatează AFP. Marine Le Pen, în varstă de 46 de ani, începe astfel un al doilea mandat la conducerea partidului fondat în 1972 de tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, în varstă de 86 de ani. Frontul Naţional, creditat de sondaje cu 30 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2017, susţine că are 83.000 de membri şi puţin peste 22.000 au participat la vot. În timp ce Jean-Marie Le Pen rămane preşedintele de onoare al partidului şi un punct de referinţă pentru militanţii în varstă, o a treia generaţie Le Pen a ajuns în fruntea formaţiunii. Marion Marechal Le Pen, în varstă de 24 de ani, nepoata fondatorului FN şi a actualei preşedinte, unul dintre cei doi deputaţi ai FN din Adunarea Naţională, a intrat în comitetul central al partidului. Marine Le Pen a început din 2011 un demers împotriva diabolizării Frontului Naţional, păstrand însă principiile sale fundamentale: euroscepticismul, apărarea "identităţii franceze", lupta împotriva imigraţiei şi denunţarea insecurităţii.

Elveţienii resping prin referendum limitarea imigraţiei

Cele trei texte supuse ieri referendumului în Elveţia, între care unul care prevedea o nouă limitare a imigraţiei, au fost respinse, potrivit rezultatelor oficiale, citate de AFP. Majoritatea celor 26 de cantoane elveţiene au respins aceste texte. La cateva minute după închiderea secţiilor de vot, la ora 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei), estimările difuzate de presa elveţiană au arătat că majoritatea alegătorilor au refuzat aceste iniţiative. Textul privind imigraţia, denumit Ecopop, care viza limitarea imigraţiei în numele protecţiei mediului, a fost respins cu 74 la sută din voturi. Iniţiativa privind suprimarea scutirilor fiscale acordate străinilor bogaţi a fost respinsă de 60 la sută dintre alegători. Aceste scutiri vizează 5.729 de milionari străini care preferă să plătească impozite în valoare de un miliard de franci elveţieni (830 de milioane de euro) în Elveţia, în locul taxelor din ţările lor de origine. Cea de-a treia iniţiativă - "Salvarea aurului Elveţiei" - care ar fi obligat Banca naţională (BNS) să-şi păstreze 20% din rezerve în aur, a fost respinsă de 76 la sută dintre alegători. În prezent, aurul reprezintă 7% din rezerve.

Papa Francisc şi patriarhul Constantinopolului se roagă pentru Ucraina

Papa Francisc şi patriarhul ortodox Bartolomeu al Constantinopolului au cerut ieri părţilor aflate în conflict în Ucraina să "caute drumul dialogului şi respectarea dreptului internaţional", într-o declaraţie comună la Istanbul, relatează AFP. "Ne rugăm pentru pace în Ucraina, o ţară cu o tradiţie creştină antică, şi lansăm un apel la părţile angajate în conflict să caute drumul dialogului şi respectarea dreptului internaţional", au scris ei. Conflictul din Ucraina a afectat serios relaţiile dintre Roma şi Moscova, îndepărtand perspectiva unei întalniri între Papa şi patriarhul ortodox al Moscovei, Kiril. Papa a lansat deja de la Vatican mai multe apeluri la dialog, rămase fără răspuns. Pe de altă parte, Papa Francisc şi patriarhul Bartolomeu au luat apărarea creştinilor ameninţaţi de abuzurile comise de jihadişti în Irak şi Siria, dand asigurări că nu vor accepta niciodată "un Orient Mijlociu fără creştini". "Nu ne putem resemna cu un Orient Mijlociu fără creştinii care au propovăduit acolo numele lui Isus timp de două mii de ani", au afirmat suveranul pontif şi demnitarul ortodox în declaraţia lor comună, semnată în ultima zi a vizitei de trei zile pe care o efectuează Francisc în Turcia. Ofensiva lansată în iunie de jihadiştii din gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria s-a soldat cu sute de mii de refugiaţi, mii de creştini fiind victime ale abuzurilor. "Situaţia teribilă a creştinilor şi a tuturor celor care suferă în Orientul Mijlociu necesită nu doar o rugăciune constantă, ci şi un răspuns adecvat din partea comunităţii internaţionale", au insistat cei doi demnitari religioşi. Francisc şi Bartolomeu au pledat de asemenea pentru "un dialog constructiv cu Islamul, bazat pe respect reciproc şi prietenie".

Pangere la CEDO împotriva Ucrainei în urma prăbuşirii zborurului MH17

Mama unei victime germane a avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, prăbuşit în iulie, a atacat Ucraina la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reproşand Kievului că nu a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile deşi zona era în război, scrie cotidianul Bild, citat de AFP. Reclamanta a depus cererea împotriva statului ucrainean săptămana trecută, precizează cotidianul german în ediţia sa de ieri. Potrivit Bild, femeia cere despăgubiri în valoare de 800.000 de euro pentru omucidere prin imprudenţă. Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborat de o rachetă la 17 iulie, în estul Ucrainei, deasupra teritoriului controlat de rebelii proruşi. Toate cele 298 de persoane de la bord, majoritatea olandezi, au murit în urma prăbuşirii. Kievul şi occidentalii au acuzat Rusia că le-a furnizat rebelilor racheta care ar fi doborat aparatul de zbor, ceea ce Moscova şi separatiştii dezmint, acuzand la randul lor forţele ucrainene. În plangerea sa, mama victimei germane reproşează statului ucrainean că nu şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile, în pofida luptelor care se înregistrau în estul ţării, precizează ziarul.

Bilanţul epidemiei de Ebola: 7.000 de morţi

Aproape 7.000 de persoane au murit din cauza virusului Ebola în Africa de Vest, conform bilanţului publicat sambătă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a înregistrat 1.200 de cazuri noi de la bilanţul precedent, relatează AFP. Potrivit noului bilanţ, 16.169 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola, dintre care 6.928 au murit în cele trei ţări din Africa de Vest cele mai afectate, Sierra Leone, Guineea şi Liberia. Bilanţul precedent pentru cele trei ţări, publicat miercuri, menţiona 5.674 de morţi. Tarik Jasarevic, purtător de cuvant al OMS, a declarat că această creştere semnificativă pare să se datoreze descoperirii unor "date anterioare" şi nu unei creşteri spectaculoase a numărului deceselor în ultimele zile. Organizaţia a afirmat de mai multe ori că cifrele publicate ar putea fi subestimate, din cauza dificultăţilor întampinate în colectarea datelor globale. În prezent, rata mortalităţii în randul bolnavilor s-ar situa la aproximativ 70 la sută. Liberia este ţara cea mai afectată, cu un bilanţ de 4.181 de decese din totalul de 7.244 de cazuri înregistrate. În bilanţul precedent al OMS, Liberia avea 3.016 decese din 7.168 de cazuri. În Sierra Leone s-au înregistrat 1.461 de decese din 6.802 cazuri, iar în Guineea au fost raportate 1.284 de decese din 2.123 de cazuri.

10.000 de persoane, victimele "sclaviei moderne" în M.Britanie

Între 10.000 şi 13.000 de persoane provenind din peste o sută de ţări, inclusiv Romania, ar putea fi victime ale "sclaviei moderne" în Marea Britanie, arată o analiză a Ministerului britanic de Interne, dată publicităţii sambătă şi citată de BBC News Online. Între victimele "sclaviei moderne" figurează femei forţate să se prostitueze, angajaţi "sechestraţi" în gospodării şi lucrători pe camp, în fabrici şi pe bărci de pescuit. Potrivit datelor, printre victime se află persoane originare din peste 100 de ţări - cele mai multe din Albania, Nigeria, Vietnam şi Romania - dar şi adulţi şi copii născuţi în Marea Britanie. Aceste date, care corespund anului 2013, reprezintă prima estimare oficială a fenomenului realizată de Guvern în Marea Britanie. Datele Centrului pentru combaterea traficului de persoane, din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva criminalităţii, evocau anul trecut 2.744 de victime în Marea Britanie. Ministerul de Interne a lansat o strategie pentru a combate sclavia. Echipe speciale ale Poliţiei de frontieră vor lucra în principalele porturi şi aeroporturi pentru a identifica potenţiale victime, iar legislaţia va fi consolidată în vederea confiscării veniturilor obţinute din această activitate ilegală.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.