Internațional

Scrutin istoric pentru moldoveni: Europa sau Asia?

Ziarul de Vrancea
28 nov 2014 488 vizualizări
Cetăţenii Republicii Moldova îşi reînnoiesc duminică Legislativul pentru următorii patru ani, o provocare pentru partidele proeuropene care riscă să piardă majoritatea în Parlament într-un context geopolitic delicat, marcat de conflictul din Ucraina şi o atitudine tot mai agresivă din partea Rusiei.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnaţi 101 deputaţi pentru un mandat de patru ani, se desfăşoară în baza scrutinului proporţional, pe liste. Numărul participanţilor era, miercuri, de 20 de partide şi coaliţii şi patru candidaţi independenţi. O decizie a Curţii de Apel din Chişinău a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă acuză formaţiunea că a primit bani din străinătate. Hotărârea urma să devină definitivă vineri seara.
În prezent, pe listele electorale figurează aproximativ 2,8 milioane de cetăţeni, în timp ce în registrul alegătorilor sunt 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot. Dintre aceştia din urmă, peste 200.000 sunt înregistraţi în Transnistria, unde de obicei nu au posibilitatea să voteze decât dacă vin la secţiile de votare amenajate în dreapta Nistrului.

Toate combinaţiile posibile

Opinia publică din R.Moldova este împărţită între apropierea de Uniunea Europeană şi participarea la Uniunea Vamală. O majoritate solidă continuă să susţină relaţii foarte bune cu Rusia, în pofida semnării Acordului de Asociere cu UE, atât dintr-o teamă faţă de Rusia, cât mai ales din motive economice, consideră analiştii. Un număr mare de moldoveni aleg să meargă să muncească în Rusia, în condiţiile în care R.Moldova supravieţuieşte economic din banii pe care aceştia îi trimit acasă. Această diviziune se va reflecta, cel mai probabil, şi în noul Legislativ.
Sondajele de opinie, realizate înainte de eliminarea din cursa electorală a formaţiunii lui Usatîi, credita cinci sau şase partide cu şanse de a intra în Parlament. Acestea sunt, în ordine, Partidul Comuniştilor (PCRM, condus de Vladimir Voronin), Partidul Liberal-Democrat (PLDM, condus de Vlad Filat), Partidul Democrat (PDM al lui Marian Lupu), Partidul Patria (PP, al lui Renato Usatîi), Partidul Liberal (PL, condus de Mihai Ghimpu) şi posibil Partidul Socialiştilor (PSRM al lui Igor Dodon).
O coaliţie pro-estică este foarte greu de imaginat. Liderul PCRM a declarat în mai multe rânduri că nu va face coaliţie cu "trădătorul" Igor Dodon, iar fără Partidul Patria, aceasta nu are şanse de a obţine majoritatea.
Sociologii nu au estimat încă impactul eliminării din cursă a Partidului Patria, care era creditat cu 8-9 la sută din intenţiile de vot, dar cel mai probabil voturile vor merge către formaţiunea lui Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din R.Moldova (PSRM).
Cel mai probabil, nici tabăra proeuropeană, nici comuniştii nu vor obţine o majoritate confortabilă care să permită formarea unui Guvern, motiv pentru care unii analişti anticipează constituirea unei mari coaliţii.

Iohannis: Promit că vom proteja integritatea teritorială a R. Moldova

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat vineri la Chişinău că România va proteja ”fără doar şi poate” integritatea teritorială a Republicii Moldova şi interesele sale economice. El a susţinut o conferinţă de presă comună cu preşedintele PLDM, fostul premier Vlad Filat, în cadrul vizitei pe care o are la Chişinău, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi Vasile Blaga. "Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia", a declarat Iohannis. El a menţionat că ”România a avut şansa istorică de a deveni parte a comunităţii europene”. ”Pe 30 noiembrie putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova în acelaşi fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie”, a spus preşedintele ales, exprimându-şi ”certitudinea că România şi Republica Moldova vor împărtăşi acelaşi spaţiu comun de prosperitate şi democraţie în interiorul Uniunii Europene”.
”În calitate de preşedinte ales al României vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova”, a mai afirmat Iohannis.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.