Internațional

Parlamentul European cere dezmembrarea Google

Ziarul de Vrancea
27 nov 2014 560 vizualizări
Parlamentul European a adoptat ieri cu o largă majoritate o rezoluţie simbolică prin care solicită dezmembrarea gigantului american al internetului Google.

În rezoluţie, Parlamentul European cere statelor membre şi Comisiei Europene "să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieţei unice digitale". Eurodeputaţii subliniază, de asemenea, "nevoia de a preveni abuzul de poziţie dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competiţia şi prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comerciale", se arată într-un comunicat al PE.
În rezoluţie se cere "Comisiei să ia în considerare propuneri în vederea separării motoarelor de căutare de alte servicii comerciale". Textul a fost aprobat cu 384 de voturi la 174 şi 56 de abţineri.
Rezoluţia subliniază că "piaţa de căutare online are o importanţă specială pentru asigurarea condiţiilor de competitivitate în cadrul pieţei unice digitale", salutând angajamentul Comisiei de a investiga mai mult practicile motoarelor de căutare.
Documentul solicită de asemenea Comisiei "să prevină orice abuz în marketingul serviciilor interconectate de către operatorii motoarelor de căutare", subliniind importanţa căutării online non-discriminatorii. "Indexarea, evaluarea, prezentarea şi ierarhizarea de către motoarele de căutare trebuie să fie obiective şi transparente", spun eurodeputaţii.

Americanii s-au supărat

Având în vedere rolul motoarelor de căutare pe internet în "comercializarea exploatării secundare a informaţiilor obţinute" şi nevoia de a aplica regulile UE privind competiţia, eurodeputaţii mai cer Comisiei "să aibă în vedere propuneri pentru deconectarea motoarelor de alte servicii comerciale", pe termen lung. Parlamentul European adoptă în fiecare an zeci de rezoluţii pentru a aduce unele subiecte în atenţia Comisie, care deţine monopolul iniţiativei legislative în UE.
SUA şi-au exprimat în ultimele zile 'preocuparea' faţă de această iniţiativă, prin vocea purtătorului de cuvânt al Misiunii americane la UE.
Comisia Europeană a deschis o anchetă în noiembrie 2010 împotriva Google pentru abuz de poziţie dominantă. Gigantul american este acuzat în special că afişează pe paginile sale propriile servicii specializate, în detrimentul motoarelor de căutare concurente.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.