Internațional

Papa Francisc critică "îmbătranirea" Europei

Ziarul de Vrancea
25 nov 2014 397 vizualizări
Papa Francisc a comparat Europa, ieri, în faţa Parlamentului European cu o "bunică" slăbită, cerându-i să devină o "referinţă pentru umanitate" şi să primească şi să ajute imigranţii care vin pe coastele sale.

"Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare să i se adauge imaginea unei Europe puţin îmbătrânite şi comprimate, care tinde să se simtă mai puţin protagonistă", a apreciat el în faţa eurodeputaţilor. Impresia generală oferită de Vechiul continent este "cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecundă şi vie", în timp ce lumea a devenit "din ce în ce mai eurocentrică", a apreciat papa într-un lung discurs cu un ton foarte personal şi mai degrabă critic în faţa eurodeputaţilor. "A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe înspăimântate şi repliate înspre ea însăşi", care să fie "un punct de referinţă preţios pentru toată umanitatea", a afirmat el. Francisc şi-a reînnoit apelul din iulie 2013 cu privire la insula italiană Lampedusa: "Nu putem tolera ca Mediterana să devină un mare cimitir! În bărcile care ajung zilnic pe coastele europene sunt bărbaţi şi femei care au nevoie să fie primiţi şi ajutaţi". Potrivit lui, Europa trebuie să pună în aplicare "legi care ştiu în acelaşi timp să protejeze drepturile cetăţenilor europeni şi să garanteze primirea imigranţilor".

Francisc a încurajat, de asemenea, o extindere, în special către Balcani, "care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute". "Marile idei care au inspirat odinioară Europa par să fi pierdut atractivitatea pentru a fi înlocuite cu lucrurile tehnice birocratice ale instituţiilor", a regretat Francisc în discursul său. Papa a denunţat, de asemenea, individualismul şi consumatorismul, lipsa de solidaritate şi birocraţia. "O Europă care nu mai este deschisă dimensiunii care transcende viaţa, este o Europă care riscă lent să îşi piardă sufletul şi acest spirit umanist", a afirmat Francisc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.