Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Fantoma rasismului cutremură cea mai mare democraţie a lumii

Ziarul de Vrancea
25 nov 2014 433 vizualizări
Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. "Dacă nu există justiţie, nu există pace", au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri.

Imediat după anunţarea deciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere. Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.
În Times Square, la New York, dar şi în capitala federală, sute de manifestanţi au protestat faţă de, în opinia lor, refuzul la justiţie.

"Un deces tragic" şi cam atat

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă. "Datoria unui mare juriu este să despartă faptele de ficţiune", a declarat pentru presă procurul Robert McCulloch, adăugând că juraţii au "stabilit că nu există motive suficiente pentru intentarea unei urmăriri împotriva ofiţerului Wilson".
"Nu există nicio îndoială că agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocând un "deces tragic". Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie "completă şi profundă", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti. În paralel, ancheta federală continuă. "Ea este independentă faţă de ancheta locală de la început şi va rămâne" aşa, a declarat secretarul Justiţiei Eric Holder într-un comunicat.

În Missouri a fost decretată starea de urgenţă

Familia tânărului de culoare s-a declarat "profund dezamăgită că ucigaşul copilului nu suportă consecinţele faptelor sale".
Imediat după luarea deciziei, în faţa a numeroase camere de televiziune, mulţimea, majoritar de culoare, a început să arunce cu pietre, să spargă sticle şi să zgâlţâie o maşină de poliţie, în timp ce zeci de poliţişti au lansat grenade lacrimogene. Poliţia difuza mesajul "sunteţi adunaţi ilegal, sunteţi rugaţi să vă dispersaţi imediat sau veţi fi arestaţi". Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a decretat starea de urgenţă, a mobilizat Garda Naţională şi a suplimentat efectivele de poliţie în aşteptarea unor posibile confruntări. Cu puţin timp înainte de anunţ, el a avertizat că forţele de ordine vor recurge la toate mijloacele disponibile "dacă oamenii sunt violenţi sau ameninţă proprietatea privată".
Riscurile sunt mari, atât de mult a trezit moartea tânărului spectrul rasismului în Statele Unite şi a pus într-un mod foarte crud în lumină relaţiile foarte tensionate din acest orăşel cu populaţie majoritar de culoare, în care poliţiştii şi elitele sunt exclusiv albi.
Tânărul în vârstă de 18 ani a fost ucis de către Darren Wilson în plină zi, pe o stradă din Ferguson, pe 9 august. Poliţistul a tras cel puţin şase gloanţe.
Cadavrul tânărului a fost lăsat să fie văzut de către trecători timp de mai multe ore, în soare, ceea ce sporit furia manifestanţilor, care cu considerat acest lucru un semn în plus al dispreţului forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare. Cu aproximativ 20 de minute înainte, Michael Brown a fost filmat într-un minimarket furând un pachet de ţigări.
Moartea lui Michael Brown a provocat revolte violente vara aceasta, fiind necesară impunerea unor măsuri de restricţionare a circulaţiei timp de mai multe zile la Ferguson. "Va fi război. Începând de azi. Război!", striga luni seara un locuitor din Ferguson, în zona în care a fost ucis Brown.

Revoltă şi la Paris: "Ucideţi-i înainte să crească"

Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, a criticat ieri pe Twitter decizia juriului american, parafrazând un vers dintr-o celebră melodie a lui Bob Marley. "Ce vârstă avea #Mickael Brown? 18 ani. #Trayvon Martin? 17. #Tamir Rice? 12. Ce vârstă va avea următorul? 12 luni? «Ucideţi-i înainte de a creşte» Bob Marley", a reacţionat Taubira, enumerând numele tinerilor de culoare ucişi de poliţie în Statele Unite şi reluând un vers din melodia "I shot the sheriff" a lui Bob Marley. Întrebat la postul de radio France Info, ministrul originar din Guyana, a explicat că a vrut în acest fel să îşi exprime "solidaritatea într-o situaţie care este extrem de dureroasă".
"Nu voi face judecăţi de valoare în privinţa Statelor Unite", a adăugat ea, dar "atunci când sentimentul de frustrare este atât de puternic, atât de profund, atât de durabil şi masiv, îţi pui întrebări cu privire la încrederea în aceste instituţii". "Îţi dai seama că acest lucru nu li se întâmplă decât lor. Sunt puşti afroamericani, prin urmare este vorba despre unele clişee, reprezentări, prejudicii care pot crea reflexe teribile. Când acestea sunt reflexe de rănire deja este greu de suportat, când sunt smulse vieţi în acest fel, este şi mai insuportabil", a continuat ea.

În Coreea de Nord există un muzeu al atrocităţilor "canibale" comise de americani


Liderul nord-coreean Kim Jong-un, al cărui regim se află în colimatorul ONU pentru încălcări ale drepturilor omului, a vizitat un muzeu dedicat "atrocităţilor" imputate de către Phenian forţelor americane în timpul Războiului din Coreea. Vizita numărului unu al regimului de tip stalinist la "Muzeul atrocităţilor de război ale Statelor Unite", la Sinchon, vizează încurajarea întregii Coreei de Nord să se lanseze într-o "luptă antiamericană în toate direcţiile", potrivit KCNA, agenţia oficială de ştiri.
Vizita are loc după o săptămână de la adoptarea la ONU a unei rezoluţii prin care se cere Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime împotriva umanităţii comise de către demnitari nord-coreeni. "Muzeul atrocităţilor de război ale Statelor Unite" evocă cei 35.000 de civili ucişi, potrivit Phenianului, de către trupe americane în provincia Sinchon, la sfârşitul lui 1950, la începutul Războiului Coreei (1950-1953). "Masacrele comise de către agresorii americani imperialişti la Sinchon arată că sunt nişte canibali care găsesc plăcere în a ucide", a declarat Kim Jong-un citat de KCNA.
Rezoluţia Comisiei ONU pentru Drepturile Omului de condamnare a Phenianului are la bază un raport copleşitor întocmit de anchetatori ai organizaţiei, care au conchis că încălcările drepturilor omului de către Coreea de Nord "nu au egal în lumea contemporană". Regimul a reacţionat declarând că nu mai are motive să-şi blocheze mult timp testele nucleare şi a ameninţat susţinătorii acestei rezoluţii cu "consecinţe catastrofice".

Cum reuşesc bătranii să cumpere cele mai ieftine produse

Cumpărăturile stimulează capacităţile cerebrale ale persoanelor de vârsta a treia, se afirmă într-un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite. Cercetătorii americani au descoperit că persoanele de vârsta a treia par să aibă nevoie de capacităţi cerebrale suplimentare pentru a lua anumite decizii atunci când se află la cumpărături, în special acele hotărâri care se bazează pe memorie. Pentru a face acest lucru, vârstnicii folosesc o regiune cerebrală adiţională - vmPFC  - pentru a-şi aminti acele produse care concurează între ele şi pentru a-l alege pe cel mai bun - fapt care favorizează goana după chilipiruri şi reduceri de preţ. "Studiul ne oferă o imagine foarte clară", spune Nichole Lighthall, coordonatoarea cercetării. "Persoanele de vârsta a treia sănătoase, chiar dacă memoria lor nu mai este la fel de bună în trecut, «recrutează» pe cale naturală alte regiuni ale creierului care nu sunt asociate în mod tradiţional cu aceste sarcini. Se pare că acest fapt le permite să performeze la un nivel înalt", a adăugat aceeaşi sursă.
Regiunea vmPFC este cunoscută deja pentru implicarea ei în calcularea riscurilor şi îi ajută pe oameni să atribuie valoare unor recompense şi emoţii. În cadrul acestui studiu, cu cât activitatea era mai mare în vmPFC, cu atât participanţii s-au descurcat mai bine în sarcinile trasate.

Nordicii nu trebuie să adopte dieta mediteraneeană

Virtuţile dietei mediteraneene sunt binecunoscute în toată lumea, dar, pentru locuitorii ţărilor nordice, acest regim presupune modificarea în mare parte a obiceiurilor alimentare tradiţionale şi neglijarea unora dinte produsele locale. Prin urmare, un colectiv de specialişti de la Universitatea din Copenhaga, în colaborare cu bucătari-şefi danezi, a pus la punct o dietă nordică, denumită "Opus", la fel de sănătoasă precum cea din sudul Europei. Regimul a fost testat timp de şase luni pe un grup de voluntari (femei şi bărbaţi), iar rezultatele au fost comparate cu cele înregistrate la un alt grup de persoane care s-au hrănit conform standardelor daneze obişnuite. Toţi voluntarii implicaţi în acest studiu prezentau obezitate abdominală. Concluzia a fost că regimul "Opus" permite un control mai bun al greutăţii şi îmbunătăţeşte tensiunea arterială.
Autorii studiului afirmă că dieta propusă de ei nu trebuie urmată cu stricteţe şi că, de fapt, oamenii se pot alimenta sănătos şi gustos fără lucruri din import, ci doar punând în valoare produsele locale de sezon.
Regimul nordic propus de cercetătorii danezi se bazează pe câteva principii precum: consum zilnic mai mare de fructe şi legume (mai ales varză, leguminoase, cartofi şi diferite verdeţuri), de cereale integrale (orz, ovăz şi secară) şi de ciuperci. În materie de carne, nordicilor li se sugerează să pună accentul pe vânat, peşte (gras), crustace şi alge.
Se recomandă produse de calitate superioară, chiar dacă acest lucru presupune reducerea cantităţilor de hrană. Trebuie să se evitate aditivii alimentari şi să se folosească, atunci când este posibil, produse bio şi mâncăruri gătite în casă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.