Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cine sunt cei trei oameni care l-ar pune la punct pe Putin

Ziarul de Vrancea
20 nov 2014 644 vizualizări
Preşedintele rus Vladimir Putin nu-l consideră pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, un interlocutor de calibrul său, de aceea discuţiile între cei doi oameni de stat de până acum nu s-au soldat cu rezultate notabile, susţine cunoscutul analist rus Stanislav Belkovski, într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean Hromadske.


Potrivit acestuia, există trei personalităţi care ar putea să-l convingă pe Putin să-şi schimbe linia politică faţă de Ucraina: Papa Francisc, fostul preşedinte americane Bill Clinton şi ex-premierul britanic Tony Blair. În opinia lui Belkovski, "Putin se află în prezent într-o stare în care este pregătit să moară împreună cu Rusia".
Ucraina nu reprezintă obiectivul final al eforturilor preşedintelui rus Vladimir Putin, ea este doar o rampă în vederea negocierilor cu Occidentul, consideră el. La ora actuală, obiectivul propagandei de stat ruse este de a alina suferinţa preşedintelui Putin în urma eşecurilor sale politice. "Putin se află într-o stare de frustrare profundă, el suferă foarte mult în urma a ceea ce i s-a întâmplat, mai ales la summitul G20 la Brisbane (Australia). Şi are nevoie de ceva care să atenueze efectul acestei vizite nefericite", a spus Belkovski.
În opinia politicianului rus de opoziţie, Vladimir Milov, la summitul G20, preşedintele Vladimir Putin a constatat că nu mai are aliaţi în lupta sa cu Occidentul.
Putin a părăsit duminică Australia, înainte de publicarea comunicatului final al summitului G20 şi nici nu a participat la dejunul de lucru, motivându-şi plecarea inopinată prin "nevoia de somn" şi un program extrem de încărcat, ceea ce a constituit o abatere de la protocol.

Obezitatea ne costă 2.000 de miliarde de dolari pe an

Doar fumatul şi atacurile armate depăşesc obezitatea în topul celor mai mari probleme sociale de pe glob

Costul global al obezităţii se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari pe an, sau 2,8% din Produsul Intern Brut mondial, devansând alcoolismul, consumul de droguri şi accidentele rutiere, arată un studiu publicat ieri de McKinsey Global Institute. Potrivit acestui studiu, aproximativ 2,1 miliarde de persoane, sau circa 30% din populaţia globului, sunt supraponderale sau obeze. În aceste condiţii, obezitatea este una din primele trei probleme sociale ale lumii, după fumat şi violenţa armată.
"Obezitatea este o problemă economică majoră la nivel global provocată de o multitudine de factori. Numai impactul obezităţii asupra sistemelor de sănătate este unul cuprins între 2 şi 7% din cheltuielile totale cu sănătatea în ţările dezvoltate. Aceasta nu include însă şi costurile cu tratarea afecţiunilor asociate cu obezitatea, care potrivit unor estimări majorează nota de plată la 20% din cheltuielile totale cu sănătatea. În plus, există dovezi că productivitatea angajaţilor este afectată de obezitate, ceea ce subminează competitivitatea companiilor", susţin autorii studiului. McKinsey avertizează că dacă trendul actual continuă aproape jumătate din populaţia adultă a lumii va fi supraponderală sau obeză în 2030. Pentru combaterea obezităţii, McKinsey recomandă o serie de măsuri precum introducerea de mese sănătoase în şcoli şi la locul de muncă, creşterea numărului orelor de educaţie fizică în şcoli şi investiţii în educaţia părinţilor.

Armistiţiul a ucis o mie de persoane în Ucraina 

O mie de persoane au fost ucise în Ucraina de la intrarea în vigoare a armistiţiului în estul ţării la 5 septembrie, a anunţat ieri biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Din 5 septembrie până la 18 noiembrie, au fost ucise 957 de persoane (838 de bărbaţi, 119 femei), adică o medie de 13 persoane pe zi, se arată în cea de-a şaptea ediţie a raportului privind situaţia drepturilor omului în Ucraina. Numărul persoanelor strămutate a înregistrat de asemenea o "creştere puternică, de la 257.489 în 18 septembrie, la 466.829 pe 19 noiembrie", precizează raportul.
De la jumătatea lui aprilie, acest conflict între separatiştii proruşi, susţinuţi activ de Moscova, şi Guvernul ucrainean s-a soldat cu 4.317 morţi, inclusiv cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, doborât în iulie, precum şi 9.921 de răniţi. "Civilii continuă să fie ucişi, deţinuţi ilegal, torturaţi şi să dispară", menţionează raportul. Documentul subliniază că este vorba despre o "estimare prudentă", dar "numărul exact al victimelor ar putea fi mai mare".
Printre mărturiile redate în raport se află cea a unui soldat ucrainean al cărui braţ a fost tăiat cu toporul de rebeli pentru că avea un tatuaj "glorie Ucrainei", în timp ce un altul a afirmat că rebelii i-au tăiat o ureche.

Poliţiştii din Columbia vor avea dreptul să poarte mustaţă

Toţi poliţiştii din Columbia vor avea de acum dreptul să poarte mustaţă, un privilegiu rezervat până în prezent doar ofiţerilor de rang înalt, în urma unei decizii adoptate miercuri de Consiliul de Stat. Cea mai înaltă instanţă administrativă a anulat, astfel, un regulament intern aflat în vigoare de 17 ani, care le oferea doar ofiţerilor de rang înalt posibilitatea de a-şi lăsa mustaţa să crească. Consiliul de Stat a decis că dispoziţia este contrară principiului egalităţii între columbieni. "S-a considerat că dispoziţia încalcă dreptul la liberă exprimare şi la egalitate. Nu există niciun motiv obiectiv prin care mustaţa să fie permisă doar ofiţerior de rang înalt şi să fie interzisă celorlalţi", a declarat Maria Claudia Rojas Lasso, preşedinta Consiliului de Stat. "Oamenii sunt egali în faţa legii şi trebuie să primească acelaşi tratament din partea autorităţilor", a explicat Rojas Lasso. Decizia a fost adoptată în urma unei sesizări depusă de un poliţist. Poliţia naţională columbiană are în prezent aproximativ 180.000 de agenţi.
 

Ce înseamnă ştiinţific o prietenie adevărată

Prietenia adevărată se leagă între două persoane după o relaţie de circa trei ani şi are nevoie de cel puţin opt convorbiri telefonice şi două întâlniri faţă în faţă lunar, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie.
Cercetarea a mai arătat că pentru a fi consideraţi prieteni reali, spre deosebire de "prieteni online", este nevoie ca oamenii să aibă experienţe comune, să îşi petreacă vacanţele împreună şi să participe la evenimente sociale cum ar fi nunţi, botezuri, petreceri. De asemenea, este necesar ca prietenii reali să aibă experienţe de viaţă asemănătoare, cum ar fi aducerea pe lume a unui copil. Prietenii ar trebui să ştie lucruri unii despre ceilalţi, spre exemplu care este felul preferat de mâncare şi cine a fost prima dragoste a acestora. Bărbaţii participanţi la studiu au arătat că au aşteptări mai mici legat de oamenii pe care îi consideră prieteni, cei mai mulţi afirmând că se întâlnesc cu prietenul cel mai bun mai puţin de o dată pe lună. Totodată, potrivit cercetării, persoanele din grupa de vârstă 24 - 35 de ani au cel mai mare număr de prieteni apropiaţi, cu zece persoane cu acest statut, în timp ce persoanele cu vârsta între 56 şi 65 de ani au mai puţini prieteni. Un alt element important în definirea unei relaţii ca prietenie este cumpărarea de cadouri pentru evenimnete cum ar fi nunţile, naşterea unui copil, mutarea într-o casă nouă şi aniversările. "Studiul nostru a arătat că doar comunicarea online nu duce la crearea unei prietenii de durată, adevărate, iar cei mai mulţi dintre noi încă valorizează prieteniile tradiţionale", a spus reprezentantul companiei care a comandat această cercetare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.