Internațional

Aveţi camere video instalate în casă? Hackerii ruşi retransmit imaginile

Ziarul de Vrancea
20 nov 2014 585 vizualizări
Imagini înregistrate de sute de camere web în locuinţe, companii şi locuri publice din Marea Britanie şi alte state sunt difuzate live pe un site rusesc

Numeroase familii britanice sunt spionate online prin intermediul propriilor camere de securitate. Daily Mail a avut acces la un site rusesc care prezintă scene preluate de la 600 de camere de supraveghere instalate în case, grădini, birouri, magazine, săli de sport şi restaurante din Marea Britanie. Printre cele mai şocante imagini sunt cele care prezintă bebeluşi care dorm în camerele lor, potrivit cotidianului britanic. De asemenea, site-ul preia imagini înregistrate de mii de camere din alte ţări.
Camerele sunt adesea conectate la Internet pentru ca proprietarii caselor să poată verifica ce se întâmplă acasă atunci când sunt plecaţi. Pe lângă difuzarea imaginilor din casele oamenilor, site-ul arată şi adresele acestora, publicând longitudinea şi latitudinea, precum şi codul poştal. Aceste informaţii ar putea fi exploatate de hoţi, pentru a pătrunde în locuinţe în momentul în care ştiu că nu se află nimeni înăuntru.
Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO), autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecţiei datelor, i-a avertizat pe utilizatori să schimbe parolele iniţiale ale camerelor de supraveghere sau să le deconecteze de la Internet.
În mod surprinzător, site-ul rusesc consultat de Daily Mail pare să genereze fonduri din reclame sponsorizate de Guvernul britanic, care avertizează publicul cu privire la protecţia datelor personale pe Internet. Reclamele găzduite de acest site - care sunt plătite din banii contribuabililor - conduc către o campanie guvernamentală denumită Cyberstreetwise.com.

Militarii britanici nu au voie să poarte telefoane mobile

Pe de altă parte, militarii britanici care participă luna aceasta la exerciţiul Black Eagle din Polonia au primit ordin să nu îşi ia la ei telefoanele mobile, calculatoarele sau alte dispozitive electronice, de teamă că ar putea fi vizaţi de hackeri ruşi, relatează Daily Telegraph. Soldaţii au fost avertizaţi cu privire la o "ameninţare foarte clară şi evidentă de contrainformaţii", în timpul exerciţiului militar din sud-vestul Poloniei, la care participă peste 1.300 de militari, tancuri Challenger şi vehicule de luptă Warrior.
Serviciile de informaţii britanice şi experţi în spionaj militar au decis că laptopurile, smartphone-urile şi dispozitivele electronice ale soldaţilor pot fi ţintele agenţiilor de spionaj ruse sau ale unor hackeri susţinuţi de stat.
"Deşi consider că din această cauză ne-a fost mai greu să ţinem legătura cu cei dragi, trebuie să observ că cele câteva săptămâni fără wifi au fost bune pentru toţi, determinându-ne să socializăm mai mult", a afirmat locotenent-colonelul Justin Kingsford, într-un document intern.

Hackerii fură informaţii şi din calculatoare care nu sunt conectate la Internet

Hackerii pot sustrage informaţii stocate pe reţele care nu sunt conectate la Internet, prin intermediul unui virus care poate reprograma computerele să transmită date spre un telefon situat în afara camerei în care se află acestea, arată cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel.
Odată ce computerul este infectat cu un anumit tip de virus, hackerii îl pot reprograma pentru ca acesta să transmită informaţii care pot fi recuperate apoi dintr-un telefon mobil care nu se află în aceeaşi cameră, relatează Bloomberg. "Scenariul este să ajungi la o instalaţie sigură şi să îţi laşi telefonul la intrare", a declarat Dudu Mimram, expert în tehnologie în cadrul laboratorului de apărare cibernetică al universităţii. "Virusul va trimite date pe telefonul tău", a explicat el. Înainte de a sustrage informaţiile, virusul trebuie introdus în computer. Aceasta presupune probabil găsirea unei persoane cu acces fizic la computere care, conştient sau nu, să introducă un stick USB infectat. Programul malware poate determina computerul să transmită semnale care pot fi captate de un dispozitiv mobil din apropiere. Semnalele sunt transmise prin frecvenţă radio FM, pe care multe telefoane moderne o pot recepta.
Cercetătorii lucrează acum la o modalitate de a diminua efectele unei astfel de lacune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.