Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce jură unii "în tăcerea nopţii, sub lumina stelelor şi splendoarea lunii"

Ziarul de Vrancea
19 nov 2014 569 vizualizări
Poliţia italiană a reuşit să filmeze în premieră ritualuri mafiote de iniţiere, în cadrul unei anchete care a condus la arestarea a 40 de persoane suspectate că sunt membre 'Ndrangheta, Mafia din Calabria (sud).

"Pentru prima dată, am înregistrat în direct depuneri de jurământ" mafiote, a subliniat Ilda Boccassini, o cunoscută magistrată italiană, care a coordonat această anchetă. În aceste imagini poate fi văzut un grup de mafioţi care depune jurământul înainte de a intra în clan, în faţa unui lider cunoscut sub numele de "Santa". Aceşti noi membri afirmă că jură credinţă 'Ndrangheta, "în tăcerea nopţii, sub lumina stelelor şi splendoarea lunii", cu scopul de "a proteja fraţii". Într-o înregistrare video publicată de un ziar italian, un mafiot neidentificat spune că începând din momentul respectiv aceşti noi membri sunt proprii lor judecători şi călăi, dacă se sustrag codului mafiot. "Începând de-acum, nu alţi oameni vă vor judeca, voi vă veţi judeca voi-înşivă", afirmă el.
Ancheta a durat aproximativ doi ani. Au avut loc interceptări ale unor convorbiri telefonice şi înregistrări cu camera ascunsă în locuri de întâlnire ale mafioţilor. Printre persoanele arestate, acuzate de asociere mafiotă, deţinere de arme şi extorcare, se află şi un minor, în vârstă de 17 ani, fiul unui lider al unui clan din Lecco, au precizat magistraţii.

Molecule organice pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

Cercetătorii germani au anunţat că robotul Philae, care a ajuns pe 12 noiembrie pe suprafaţa cometei 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko, în cadrul misiunii spaţiale Rosetta, a detectat prezenţa unor molecule organice, pe bază de carbon, considerate elementele de bază ale vieţii pe Pământ, în cele 57 de ore de funcţionare a sistemelor sale, înainte ca bateria principală să se descarce. Savanţii au precizat că, deocamdată, nu este clar dacă moleculele organice includ compuşi complecşi care intră în alcătuirea proteinelor. Unul dintre scopurile misiunii Rosetta este să descopere dacă viaţa a fost adusă pe Terra de comete, prin intermediul compuşilor chimici organici pe bază de carbon.
Philae a atins suprafaţa cometei Ciuri, cum este denumit pe scurt "hoinarul" spaţial 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko, după o călătorie de 10 ani prin spaţiu, la bordul sondei spaţiale Rosetta, într-o misiune care intenţionează să afle mai multe despre cum s-au format planetele şi, poate, chiar cum a apărut viaţa. Robotul a încheiat sâmbătă o misiune de 57 de ore pe suprafaţa lui Ciuriumov, după ce a trimis prin unde radio datele privind o serie de experimente ştiinţifice pe care le-a efectuat automat, înainte de a rămâne fără energie. Cometele datează din perioada de formare a Sistemului Solar şi conţin molecule organice extrem de vechi, ca o capsulă a timpului.
Primele rezultate ale misiunii Rosetta sunt aşteptate în luna decembrie.

Un lider separatist l-a provocat pe Poroşenko la un duel

Liderul republicii autoproclamate Lugansk din estul separatist al Ucrainei l-a provocat ieri pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, la un duel, afirmând că o astfel de confruntare ar permite instaurarea păcii. "Fiecare parte are dreptul să aducă zece martori şi zece reprezentanţi ai presei. Nu voi fi împotriva difuzării acestui duel în direct la un post de televiziune. Vă las să alegeţi locul şi armele", scrie şeful Republicii populare Igor Plotniţki, într-o scrisoare deschisă adresată lui Poroşenko. "La ce bun este alimentată ura şi sunt ucişi oamenii, sunt distruse economia şi oraşele? Ar fi mai bine să terminăm printr-un duel cinstit şi să salvăm, cu preţul vieţii proprii, vieţile a mii de persoane", continuă fostul militar în vârstă de 50 de ani. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Evghen Perebinis, a reacţionat pe contul său de Twitter apreciind că Plotniţki nu este "demn decât de un singur duel: cel cu justiţia ucraineană".
Plotniţki a fost acuzat de justiţia de la Kiev că a predat-o Rusiei pe Nadia Savcenko, pilot ucrainean, care ar fi fost capturată de rebeli în timpul luptelor. Savcenko este acuzată de Moscova că a participat la o operaţine care a provocat moartea a doi jurnalişti ruşi în iunie, în estul Ucrainei.
Propunerea lui Plotniţki a fost ironizată pe reţelele de socializare în Ucraina, unii propunând ca arme "şahul sau o dezbatere în engleză".

Zece alimente care combat răceala

Toamna este anotimpul răcelilor: stresul de la serviciu şi schimbările de temperatură înlesnesc atacul viruşilor gripei. Dacă nu se complică cu alte afecţiuni sau infecţii respiratorii, răcelile nu reprezintă un risc pentru sănătatea noastră, însă de multe ori ne fac viaţa imposibilă, notează online ziarul La Razon. Dureri musculare şi de cap, strănuturi şi congestii nazale sunt simptomele obişnuite cu care suntem obligaţi să convieţuim cel puţin şapte zile. Tratamentul obişnuit constă în analgezice, antiinflamatorii şi un complex de vitamine pentru a întări sistemul nostru imunitar. Nutriţionistul Ata Pouramini propune o schimbare de strategie în lupta cu aceşti rinoviruşi ce trebuie combătuţi, în opinia sa, nu cu medicamente, ci cu alimente care au proprietăţi curative. Lista se prezintă în felul următor. Morcovul, bogat în caroten şi un stimulent natural pentru apărarea organismului. Sfecla albă, care are proprietăţi depurative. Ridichea, considerată o legumă anticancerigenă cu proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Nucile de Brazilia: Sunt bogate în vitaminele B, D şi seleniu.
Grapefruitul: ajută nu doar la vindecare, ci şi la prevenirea bolilor, datorită puterii sale antibacteriene şi antiseptice. Poate fi folosit şi în dietele de slăbire. Usturoiul: este un campion împotriva infecţiilor. Vindecă şi dezinfectează, deoarece are proprietăţi antifungice. Reglează circulaţia sângelui şi este foarte bun pentru inimă. Afinele: ajută la combaterea cistitei, a viruşilor şi altor infecţii. Ghimbirul: stimulează sistemele imunitar şi circulator.

Un creştin, guvernatorul capitalei celei mai mari ţări musulmane din lume

Un creştin a devenit ieri, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, guvernator de Jakarta, capitala Indoneziei, cea mai mare ţară cu majoritate musulmană din lume, în pofida opoziţiei islamiştilor radicali. Învestit de noul preşedintele al ţării Joko Widodo, căruia îi succede în acest post, Basuki Tjahaja Purnama este şi primul guvernator de Jakarta provenit din minoritatea chineză din Indonezia. Outsideri politici şi cu origini sociale modeste, fără legătură cu anii negri ai dictaturii Suharto, cele două personalităţi întruchipează noua generaţie de lideri reformatori şi liberali consideraţi o ameninţare de către conservatorii religioşi.
Mişcări islamiste s-au exprimat în mod repetat contra accederii unui "necredincios" la guvernoratul Jakartei şi au încercat să împiedice desfăşurarea ceremoniei de învestitură. "Nu pot să plac la toată lumea", a reacţionat cu răceală noul guvernator, ai cărui susţinători au venit în număr mare la ceremonie. Guvernatorul are funcţii echivalente cu cele ale unui primar.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.