Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ce au învăţat bulgarii din alegerile din Romania

Ziarul de Vrancea
18 nov 2014 819 vizualizări
Alegerea unui etnic german ca şef de stat al României le arată bulgarilor că societatea românească a ajuns la un anumit nivel de maturitate, că originea etnică nu este atât de semnificativă, ci politicile şi principiile candidatului, comentează un expert bulgar pentru site-ul Novinite.com.

"Democraţia funcţionează în România pentru că Iohannis a câştigat în pofida încercărilor premierului Victor Ponta de a folosi maşina de stat în favoarea sa în alegerile prezidenţiale", subliniază Dimităr Beşev - directorul Biroului din Sofia al Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), un think-tank internaţional - care notează că membri ai diverselor grupuri etnice l-au votat pe noul preşedinte. Însă preşedintele ales şi premierul vor avea o cooperare "dificilă", consideră el, evocând faptul că "nu a fost o sarcină uşoară în mandatul lui Traian Băsescu". Constituţia României, "la fel ca a Bulgariei, creează probleme", subliniază expertul, precizând că preşedintele este ales prin vot direct şi se află în competiţie pentru puteri executive cu premierul, iar atunci când cei doi provin din partide diferite rivalitatea creşte.
În pofida mediului economic bun, sunt necesare o serie de reforme, continuarea luptei împotriva corupţiei şi ca noul preşedinte român să se angajeze în procesul de modernizare şi reformă, în opinia sa. "Cheia succesului" lui Iohannis stă în "autoritatea sa ca primar", apreciază expertul bulgar, subliniind că opţiunile au fost polarizate în mod considerabil şi că el a reuşit să consolideze o mare parte din ele.
Însă există o "fractură regională", iar românii care trăiesc în străinătate au fost, de asemenea, activi. Totodată, "încercarea maşinii de stat de a opri votul în străinătate s-a întors împotriva iniţiatorilor", a declarat expertul, notând că acelaşi procent de bulgari se află în străinătate şi că emigranţii "pot înclina balanţa". Alt factor care a contribuit va victoria lui Iohaniis, este susţinerea lui Băsescu, consideră acesta.
În ceea ce priveşte prezenţa la vot, "vestea bună din România este că societatea este suficient de matură pentru a reacţiona şi pedepsi încercări de acaparare a aparatului de stat şi folosirea lui în scopuri de partid", subliniază expertul bulgar.

China încearcă să trimită o sondă spaţială pe Marte în 2020

China intenţionează să trimită o sondă spaţială pe planeta Marte în anul 2020, pentru a depune un vehicul teleghidat, după eşecul unei misiuni precedente spre Planeta Roşie, a informat ieri presa de stat din China.
"Preconizăm să efectuăm o misiune pe Marte până în 2020, care va include punerea pe orbită a unei sonde spaţiale, amartizarea sa şi explorarea planetei prin intermediul unui vehicul", a declarat omul de ştiinţă Peng Tao. "Spre comparaţie, alte naţiuni vor trebui să efectueze mai multe misiuni pentru a reuşi aceste trei etape", a susţinut sursa citată.
Agenţia spaţială chineză nu a anunţat oficial o nouă misiune pe Marte, dar intenţia Chinei de a explora Planeta Roşie este binecunoscută.
China şi-a perfecţionat tehnica spaţială, reuşind o aselenizare la sfârşitul anului 2013 cu sonda de Chang'e-3 şi debarcarea pe suprafaţa Lunii a unui vehicul teleghidat numit "Iepurele de Jad", misiune apreciată drept un "succes deplin", scrie AFP.
Acest rover lunar aselenizat la mijlocul lunii decembrie 2013, a întrerupt comunicarea cu Pământul câteva săptămâni mai târziu din cauza unor probleme tehnice generate de "mediul complicat de pe suprafaţa Lunii". Oamenii de ştiinţă chinezi s-au temut că modulul nu va supravieţui frigului din noaptea lunară care durează cât paisprezece zile pământene, însă contactul cu "Iepurele de jad" a fost în cele din urma restabilit la mijlocul lunii februarie 2014.
Prima misiune chineză pe planeta Marte s-a încheiat cu un eşec în anul 2011, cand satelitul Yinghuo-1, a cărui misiune a fost să studieze suprafaţa şi câmpul magnetic al Planetei Roşii, a fost pierdut de sonda Phobos-Grunt proiectată de Agenţia Spaţială Rusă.
În luna septembrie, India, o altă ţară asiatică cu mari ambiţii spaţiale, a reuşit să plaseze pe orbita planetei Marte o sondă spaţială proiectată cu costuri reduse şi în timp record.

Cafeaua poate preveni obezitatea

Cercetătorii de la University of Georgia, Statele Unite, au descoperit că acidul clorogenic, care se găseşte în cafea, a redus semnificativ rezistenţa la insulină şi acumularea de grăsimi în ficatul şoarecilor hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi. Cobaii au avut, timp de 15 săptămâni, o dietă foarte bogată în grăsimi, perioadă în care cercetătorii le-au administrat, prin injecţii, o soluţie care conţinea acid clorogenic, de două ori pe săptămână.
Savanţii au descoperit că acidul clorogenic a fost eficient nu numai în prevenirea creşterii în greutate, ci a ajutat şi la menţinerea unui nivel normal al glicemiei şi a unei stări bune a sănătăţii ficatului. "Studii anterioare au arătat că printre beneficiile consumului de cafea se numără scăderea riscului de instalare a unor boli cronice ca diabetul de tip II şi afecţiunile cardiovasculare. Cercetarea noastră merge mai departe, căutând să identifice beneficiile asociate acestui compus chimic (acid clorogenic, n.r.) care se găseşte din abundenţă în cafea, dar şi în fructe şi legume ca merele, perele, roşiile şi coacăzele", a declarat Yongjie Ma de la University of Georgia. "Acidul clorogenic este un antioxidant puternic care reduce inflamaţiile. Multe dovezi arată că bolile legate de obezitate sunt cauzate de inflamarea cronică, deci dacă putem controla acest aspect, putem reduce unele dintre efectele negative ale câştigării excesive în greutate", a mai spus Yongjie Ma.
Cercetătorii spun însă că acidul clorogenic nu este un tratament pentru obezitate. O dietă sănătoasă şi un program de exerciţii fizice rămân cea mai bună metodă de a reduce riscurile asociate obezităţii.

Universitate Harvard, acuzată de discriminare rasială

O asociaţie a anunţat luni că a depus plângere împotriva prestigioasei universităţi americane Harvard din Massachusetts (nord-est) şi Universităţii North Carolina din Chapel Hill (est), pe care le acuză de discriminare rasială în timpul admiterii. Harvard îi discriminează pe studenţii de origine asiatică în favoarea candidaţilor albi, de culoare şi hispanici mai puţin calificaţi, potrivit celor două plângeri, depuse de asociaţia Students for fair admissions (SFFA, Studenţi pentru admitere echitabilă). Havard practică o politică "de discriminare deloc de invidiat", apreciază SFFA. "Preferinţe sunt acordate studenţilor albi, de culoare şi hispanici, în detrimentul studenţilor asiatici mai bine calificaţi", adaugă asociaţia. SFFA subliniază că "politicile discriminatorii la admitere sunt interzise în mod expres prin cel de-Al Patrulea Amendament şi legile federale privind drepturile civile". Universitatea North Carolina "nu respectă nici ea aceste noi norme".

Patru evrei şi doi palestinieni, ucişi într-un atac la o sinagogă din Ierusalim

Patru israelieni au fost ucişi ieri dimineaţa într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalim de către doi palestinieni care au fost ucişi prin împuşcare de către poliţişti. "Doi terorişti au intrat în sinagoga din cartierul Har Nof. Ei au atacat cu toporul, cuţitul şi un pistol. Patru credincioşi au fost ucişi. Poliţişti veniţi la faţa locului au tras focuri de armă şi i-au ucis pe cei doi terorişti", a declarat Luba Samri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei. Sinagoga în care a avut loc atacul se află în Har Nof, un cartier ultraortodox evreu în Ierusalimul de Vest.


.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.