Internațional

Producţie record de opiu în Afganistan

Ziarul de Vrancea
12 nov 2014 875 vizualizări
Suprafeţele culturilor de mac destinat producţiei de opiu au înregistrat un nou record în Afganistan în cursul anului 2014, potrivit ONU, semn al eşecului politicii Washingtonului împotriva drogurilor, în contextul în care NATO se pregăteşte să-şi retragă trupele din regiune.

Cu 80% din producţia mondială, Afganistanul rămâne primul producător de mac, din care se obţine opiul şi, totodată, alimentează traficul profitabil în această ţară foarte săracă. În cursul anului 2014, 224.000 de hectare de teren au fost cultivate cu mac, o creştere cu 7% în raport cu 2013, arată raportul anual al Biroului Naţiunilor Unite pentru combaterea traficului cu droguri (UNODC), dat publicităţii ieri.
Cifrele arată o creştere de trei ori a suprafeţelor culturilor de mac, în comparaţie cu 2002 (74.000 de hectare), la un an după intervenţia trupelor occidentale conduse de Statele Unite, care a înlăturat de la putere regimul talibanilor. De atunci, în pofida programelor de combatare susţinute cu miliarde de dolari de Statele Unite, suprafeţele culturilor au crescut, în special în sud, în partea controlată de rebelii talibani.
Provinciile Helmand, Farah, Nimroz, Kandahar sunt principalele centre de producţie. În total, 19 provincii dintre cele 34 ale ţării produc mac, cifre similare cu cele de anul trecut, potrivit ONU. În 2014, producţia a rămas, în consecinţă, localizată în aceleaşi zone geografice.
În general pregătită în laboratoare ilegale de la graniţe, producţia este transportată prin rutele de trafic din ţările care se învecinează cu Afganistanul, la nord prin fostele republici sovietice, la sud prin Balucistan (Pakistan) şi la vest prin Iran.
Potrivit ONU, producţia de opium este estimată la 6.400 de tone în 2014, în creştere cu 17% în raport cu 2013, dar nu egalează recordul de 7.400 de tone produse în 2007. "În 2014, preţul opiumului a scăzut în toate regiunile din Afganistan, iar o posibilă explicaţie este creşterea ofertei în urma creşterii producţiei", notează raportul UNODC.

O afacere de patru la sută din PIB

Lupta împotriva traficului cu droguri pare să fie cel de-al doilea eşec al occidentalilor în Afganistan, după cel privind stabilizarea situaţiei din ţară. În acest context, retragerea forţelor NATO din Afganistan, programată pentru sfârşitul anului, provoacă temeri în legătură cu o creştere a culturilor de mac, pe fondul instabilităţii din ţară, în condiţiile în care forţele de securitate afgane sunt implicate în confruntări cu talibanii, în continuare activi pe teritoriul ţării. "Ţara trebuie să se descurce singură şi va trebui să considere o prioritate fenomenul", a subliniat Jean-Luc Lemahieu, reprezentant al UNODC. La rândul său, Mubariz Rashidi, ministrul pentru lupta împotriva traficului de droguri, a admis, ieri, într-o conferinţă de presă, că "politicile de luptă împotriva drogurilor ar trebui modificate şi îmbunătăţite". Pentru a justifica creşterea suprafeţelor culturior în cursul acestui an, Rashidi a explicat că "forţele de securitate s-au ocupat aproape în totalitate de alegerile prezidenţiale în 2014". "Obiectivul nostru a fost distrugerea a 8.500 de hectare de culturi, dar nu a avut loc nicio distrugere în timpul organizării alegerilor", a adăugat el.
La rândul lor, talibanii percep un impozit cultivatorilor, pentru a-şi finanţa acţiunile armate împotriva Guvernului afgan şi a trupelor NATO. Cu toate acestea, ei nu sunt singurii implicaţi în acest trafic profitabil, care, de asemenea, îi îmbogăţeşte pe liderii grupărilor locale, dar şi pe autorităţi. Veniturile generate de cultivarea macului înainte de prelucrare în Afganistan, sunt estimate la 0,85 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 4% din PIB-ul ţării.
NATO urmează să-şi încheie în decembrie misiunea de luptă în Afganistan. În 2015, aproximativ 12.500 de militari străini vor mai fi prezenţi pe teritoriul afgan, doar pentru pregătirea şi acordarea de asistenţă forţelor afgane. Noul preşedinte afgan Ashraf Ghani, care şi-a preluat mandatul în 29 septembrie, s-a angajat să lupte împotriva corupţiei, care a marcat cei 13 ani de conducere ai predecesorului său, Hamid Karzai.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.