Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Noua doctrină militară a Rusiei va desemna NATO ca adversar

Ziarul de Vrancea
11 nov 2014 529 vizualizări
Noua doctrină militară a Rusiei ar urma să desemneze explicit SUA şi NATO drept ameninţări sau adversari, în condiţiile în care criza din Ucraina a tensionat relaţiile Moscovei cu Occidentul, informează Financial Times.

Actuala doctrină menţionează doar extinderea NATO, desfăşurarea de trupe în statele învecinate, destabilizarea anumitor ţări şi instalarea unor sisteme de apărare antirachetă ca "pericole militare externe". Însă noua doctrină, care ar urma să fie anunţată luna viitoare, va desemna explicit Statele Unite şi NATO drept ameninţări sau adversari, au declarat persoane informate în legătură cu acest document. Potrivit unor diplomaţi şi analişti ruşi, Moscova speră în acelaşi timp să consolideze Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, înfiinţată de China, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan în 1996, pentru a deveni o alianţă de securitate mai importantă.
Autorităţile ruse au anunţat în septembrie, cu două zile înainte de deschiderea summitului Alianţei din Ţara Galilor, că până la sfârşitul anului îşi vor adapta "doctrina militară", care datează din 2010, pentru a lua în calcul apariţia unor noi ameninţări, printre care şi consolidarea prezenţei NATO la frontierele Rusiei.
Criza din Ucraina a alimentat temerile Moscovei privind încălcarea Actului NATO-Rusia, în care Alianţa Nord-Atlantică promitea să nu creeze baze permanente în apropierea frontierelor ruse. În plus, deşi NATO nu intenţionează să integreze Ucraina şi Georgia, statele membre consideră că este imposibil din punct de vedere politic să excludă explicit aderarea lor.
Moscova a început deja să arate Alianţei Nord-Atlantice ce înseamnă acest lucru. Aviaţia militară rusă a testat reacţia forţelor aeriene ale statelor NATO tot mai frecvent în ultima perioadă, determinând trimiterea avioanelor de vânătoare pentru a intercepta aeronavele ruse.

Căpitanul feribotului sud-coreean Sewol a scăpat de pedeapsa cu moartea

Căpitanul feribotului sud-coreean care a naufragiat în aprilie, acuzat că a abandonat peste 300 de pasageri care au murit, a fost condamnat ieri la 36 de ani de închisoare. Lee Joon-seok, în vârstă de 69 de ani, nu a fost condamnat la moarte, aşa cum cerea parchetul în acest proces-maraton de cinci luni, în cursul căruia s-au prezentat la bară supravieţuitori care au depus mărturii înfiorătoare şi copleşitoare împotriva ofiţerului. Dintre cei 476 de pasageri de pe Sewol, 304 au murit, 250 fiind elevi de la acelaşi liceu. Căpitanul feribotului a părăsit în grabă nava, în timpul naufragiului, pe 16 aprilie, iar sute de persoane au rămas blocate pe vas. În cursul dezbaterilor, căpitanul, a cărui fugă pe o navă de salvare a fost filmată, a declarat că "merită" pedeapsa capitală, dar a subliniat că nu a avut intenţia să sacrifice viaţa pasagerilor. "Eram prea panicat, eram incapabil să fac ceva", a pledat el. "Nu am luat măsurile adecvate, ceea ce a condus la pierderea a numeroase vieţi preţioase", a mai spus el.
Unele dintre familiile prezente la audierea finală şi-au manifestat nemulţumirea faţă de pedeapsa primită de căpitanul feribotului, apreciind că acesta ar fi trebuit să fie condamnat la moarte, deşi o astfel de pedeapsă nu a mai fost aplicată din 1997 în Coreea de Sud.
Alţi trei ofiţeri, pentru care Ministerul Public a cerut închisoarea pe viaţă, au primit pedepse cuprinse între 15 şi 30 de ani de închisoare.

Dorinţa de a obţine recompense, una dintre cheile domesticirii pisicilor

Dorinţa de a obţine recompense şi docilitatea au jucat un rol determinant în procesul de domesticire a pisicilor, afirmă autorii unui studiu comparativ, care au secvenţiat genomul pisicii domestice şi pe cel al pisicii sălbatice.
"Oamenii au încurajat probabil pisicile să intre în locuinţele lor pentru a vâna şoarecii care mâncau cerealele recoltate pe care ei le depozitau", a explicat Wes Warren, genetician la Universitatea Washington din St. Louis, principalul autor al acestui studiu. "Credem că oamenii au oferit hrană acelor pisici, pentru a le încuraja să se mute în locuinţele lor", a adăugat cercetătorul american. Încercând să înţeleagă genetica domesticirii, oamenii de ştiinţă au examinat acele părţi ale genomului pisicilor care au fost alterate în urma traiului alături de oameni. Ei au constatat la pisicile domestice o serie de modificări notabile ale genelor care joacă un rol important pentru memorie, teamă şi dorinţa de a obţine recompense. Aceste trăsături au fost asociate cu procesul de domesticire. Anumite feline care trăiesc solitare în natură au fost astfel stimulate pentru a rămâne lângă oameni. De-a lungul timpului, oamenii au reuşit să le facă să devină mai docile.
Pisicile şi oamenii împart aceleaşi teritorii de cel puţin 9.000 de ani, un interval de timp considerat "recent" în raport cu situaţia câinilor, a căror domesticire s-a produs în urmă cu peste 30.000 de ani.
Cercetătorii au comparat genomul pisicii cu cele ale tigrului, câinelui, vacii şi omului, fapt care i-a ajutat să înţeleagă motivul pentru care aceste feline sunt aproape exclusiv carnivore şi motivele pentru care vederea şi mirosul lor diferă de cele ale altor mamifere, precum câinele.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.