Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un important lider al Statului Islamic, ucis într-un atac aerian

Ziarul de Vrancea
10 nov 2014 701 vizualizări
Adjunctul liderului grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, Auf Abdulrahman Elefery - alias Abu Suja (foto), a fost ucis într-un atac aerian al coaliţiei conduse de către Statele Unite asupra unui convoi al organizaţiei jihadiste al-Qaim, au declarat surse tribale.

Potrivit surselor citate, atacul a avut loc în regiunea oraşului irakian al-Qaim, situat pe râul Eufrat, în provincia Al-Anbar, în apropiere de frontiera cu Siria. "El (Abu Suja) şi al-Baghdadi se despărţeau rar. Din acest motiv este posibil ca al-Baghdadi să fi fost împreună cu el în momentul atacului", a declarat Hisham al-Hashimi, un strateg irakian în domeniul securităţii.
Liderul SI a fost "rănit grav" în acest atac, au declarat sâmbătă sursele tribale citate, adăugând că alţi lideri de rang înalt ai organizaţiei au fost ucişi în acest atac care a vizat o reuniune a liderilor SI.
Oficiali irakieni au declarat duminică că al-Baghdadi a fost rănit într-un atac aerian care a avut loc în weekend.
Oficiali de la Pentagon au declarat însă că nu deţineau imediat informaţii potrivit cărora al-Baghdadi ar fi rănit.

Peste 80% dintre participanţii la referendum s-au pronunţat pentru independenţa Cataloniei

Aproximativ 80,7% dintre persoanele care au participat la votul simbolic privind independenţa, organizat duminică în Catalonia, s-au pronunţat pentru aceasta, adică 1,6 milioane de voturi, potrivit unor rezultate provizorii difuzate de Executivul catalan. Aceste rezultate, difuzate după numărarea a 88,4% din buletine, arată că 1.649.239 de persoane au votat de două ori "da" la întrebările "doriţi Catalonia să fie stat?" şi "dacă da, doriţi să fie independent?", a anunţat Joana Ortega, vicepreşedinta Executivului.
Potrivit lui Ortega, cel puţin două milioane de persoane au participat la consultare. Aceste rezultate este necesar să fie interpretate cu prudenţă, în contextul în care opozanţii faţă de independenţă au anunţat că boicotează scrutinul. Astfel, este vorba în principal despre simpatizanţi ai cauzei separatiste, care s-au prezentat în secţiile de votare din puternica regiune din nord-estul Spaniei cu 5,7 milioane de locuitori.

Bulgarii, nostalgici după comunism

Bulgarii alternează, după 25 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, între nostalgie faţă de acea perioadă şi ignoranţă, constatată în special în rândul tinerilor, care nu ştiu prea multe despre acele vremuri, relevă un studiu al Alpha Research. Aproximativ 94% dintre tinerii bulgari cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani afirmă că nu ştiu nimic despre perioada comunistă, conchide acest studiu efectuat pe un eşantion de 1.200 de persoane de peste 16 ani.
A 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului nu spune nimic pentru 40% dintre bulgarii cu vârste între 16 şi 60 de ani. Doar o treime dintre ei ştiu că tranziţia către democraţie în Europa de Est a început în 1989. În plus, peste 70% dintre ei nu cunosc numele liderilor internaţionali care au contribuit la evenimentele din acea perioadă, cum ar fi Mihail Gorbaciov, Helmut Kohl, Margaret Thatcher sau Ronald Reagan.
Peste jumătate bulgari aprobă activitatea Guvernului (1954-1989) fostului dictator comunist Todor Jivkov, înlăturat de la putere pe 10 noiembrie 1989, a doua zi după căderea Zidului Berlinului. De asemenea, 55% dintre ei manifestă o atitudine pozitivă faţă de liderul comunist, în timp ce numai 25% dintre bulgari îl dezaprobă. Aceste procente contrastează puternic cu cele din anul 1991, la doi ani după înlăturarea de la putere a regimului comunist de la Sofia, când numai 16% dintre bulgari priveau favorabil conducerea lui Todor Jivkov şi 76% o dezaprobau.
"Lipsa unei dezbateri publice aprofundate legate de acea perioadă face să prevaleze regretele faţă de securitatea socială pierdută", a comentat Boriana Dimitrova, preşedinta institutului Alpha Research.

Premierul indian a numit un ministru al yoga

Primul ministru al Indiei, Narendra Modi, a numit un ministru al yoga pentru a relansa această veche disciplină, în cadrul unei importante remanieri ministeriale. Modi, care este strict vegetarian şi adept fervent al yoga pe care o practică zilnic, a desemnat duminică seară un ministru însărcinat cu practicile tradiţionale precum ayurveda, yoga şi homeopatie.
Liderul indian naţionalist a cerut în septembrie Naţiunilor Unite să aibă în vedere declararea unei zile mondiale a yoga, iar în timpul întâlnirii cu preşedintele Barack Obama cu prilejul vizitei sale în SUA a lăudat meritele acestei discipline indiene tradiţionale. În faţa Adunării Generale a ONU din septembrie, Modi a subliniat că yoga "permite descoperirea sensului unităţii între sine, lume şi natură". Portofoliul va fi ocupat de fostul ministru al turismului Shripad Yesso Naik.

Schimb acid de replici între premierii Serbiei şi Albaniei pe tema Kosovo

Premierii din Serbia şi Albania, Aleksandar Vucici şi Edi Rama, au avut un schimb dur de replici pe tema Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în anul 2008. În cursul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia vizitei lui Edi Rama la Belgrad, prima a unui premier albanez în 68 de ani, Vucici s-a enervat şi a denunţat o "provocare" propunerea de recunoaştere a "realităţii ireversibile" a independenţei Kosovo. "Nu mă aşteptam la această provocare din partea domnului Rama, să vorbească despre Kosovo, pentru că nu văd legătura lui cu Kosovo. Trebuie să îi răspund, pentru că nu voi permite nimănui să umilească Serbia la Belgrad", a spus Vucici. "Potrivit Constituţiei, Kosovo face parte din Serbia, nu are nicio legătură cu Albania şi nu va avea niciodată. Sarcina mea este să mă asigur că nimeni nu va umili Serbia", a insistat premierul Serbiei.
Într-un interviu acordat înaintea întrevederii, Rama a afirmat că "independenţa Kosovo" este recunoscută de peste 100 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.