Internațional

Oligarhul Dmitri Firtaş, ţinta unui "comando" romano-unguresc

Ziarul de Vrancea
9 nov 2014 576 vizualizări
Asasinii plătiţi s-au instalat într-un apartament de pe Landstrasse, în Viena, cu scopul de a-l asasina pe miliardarul controversat, păzit în mod constant de gărzi de corp

Miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, arestat în martie în baza unui mandat FBI la Viena, unde aşteaptă extrădarea în Statele Unite, a fost ţinta unui "comando" romano-unguresc care voia să-l asasineze, potrivit ziaruui austriac Die Presse, citat de site-ul TheLocal.at în ediţia de duminică. Potrivit site-ului, asasinii plătiţi s-au instalat într-un apartament de pe Landstrasse, în Viena, cu scopul de a-l asasina pe miliardarul controversat, păzit în mod constant de gărzi de corp. Investigatorii cred că acest complot a fost pus la cale în Ungaria, unde Firtaş a pierdut controlul asupra societăţii sale de comerţ cu gaze naturale Emfesz, în 2009, în opinia sa în urma unui "transfer fraudulos". De atunci, el încearcă să recupereze suma de 200 de milioane de euro de la fosta echipă de conducere a companiei, un lucru pe care aceasta pare să nu-l aprecieze, scrie site-ul. Firtaş a fost inculpat pentru dare de mită şi coruupţie în Statele Unite, iar cauţiunea a fost stabilită la suma de 125 de milioane de euro. El susţine că este "victima" conflictului dintre Statele Unite şi Rusia în criza din Ucraina, apreciind că arestarea sa este ilegală şi că americanii au fost dezinformaţi de inamici de-ai săi din Ucraina. El a plănuit să stea în Viena timp de două zile şi urma să plece cu un avion la Londra, dar cum Austria are un acord de extrădare cu Statele Unite, a fost plasat sub arest la domiciliu în capitala austriacă în aşteptarea extrădării. Departamentul american al Justiţiei îl acuză că a mediat dare de mită către oficiali indinei în schimbul obţinerii unor licenţe miniere pentru imperiul său din provincia indiană Andhra Pradesh - Group DF. Firtaş are totodată relaţii de afaceri puternice cu Rusia, unii considerand că acesta este principalul motiv pentru care a fost arestat pe 12 martie, la aproape un an după ce Departamentul american al Justiţiei a formulat acuzaţii împotriva sa. Controversatul miliardar, în varstă de 49 de ani, a făcut avere exploatand instabilitatea şi haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acţionand ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. În prezent, el este unul dintre cei mai importanţi actori din Europa Centrală şi de Est în industriile chimică şi energetică, deţinand instalaţii în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveţia, Ungaria, Austria şi Estonia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.