Internațional

Brăţară cu şocuri electrice pentru a scăpa de obiceiurile proaste

Ziarul de Vrancea
2 nov 2014 977 vizualizări
O companie americană a dezvoltat o brăţară menită să-i ajute pe oameni să renunţe la obiceiurile proaste, administrându-le un şoc electric de fiecare dată când nu-şi ating obiectivele.

Printre aceste obiceiuri pot fi lenevitul în pat dimineaţa, prea mult timp petrecut pe social media sau chiulul de la ora de gimnastică. Utilizatorul pur şi simplu alege un obicei prost de care doreşte să scape, îl programează în aplicaţia smartphone a brăţării şi alege pedeapsa pe care aceasta o va administra. Aceasta poate varia de la o vibraţie sau un semnal sonor, până la trimiterea unui şoc electric uşor de până la 300 de volţi, relatează DPA.
Prin asigurarea unui stimul negativ ori de câte ori este repetat un obicei prost, creierul va începe treptat să asocieze acest stimul cu comportamentul respectiv. De-a lungul timpului, creierul va stabili în cele din urmă o legătură puternică între obiceiul prost şi pedeapsa corespunzătoare, aşa încât nu va mai fi nevoie de şoc — va apărea o înclinaţie instinctivă de a nu mai roade unghiile sau de a nu mai lenevi în pat, de exemplu.
Dispozitivul, dotat cu tehnologie radio Bluetooth şi alte aplicaţii, poate fi utilizat, teoretic, pentru aproape orice, dar aşa cum este conceput în acest moment pare să se concentreze pe trei domenii principale: somn, exerciţii fizice şi productivitate.
Funcţia de somn, de exemplu, îl va trezi pe purtătorul brăţării cu vibraţii mici pe încheietura mâinii, dar dacă încearcă să moţăie sau accelerometrul încorporat nu detectează mişcare, va fi abordat cu un şoc. Funcţia de exerciţiu va permite să fie introdusă locaţia sălii de gimnastică şi ora acestei activităţi sau locul de muncă şi ora de începere a programului. Dacă telefonul nu intră în perimetrul locaţiei fixate în perioada de timp determinată, atunci pedeapsa este plata unei penalizări, postarea eşecului pe Facebook sau şocul electric. Funcţia de productivitate, pe de altă parte, va lucra cu conectorul din Chrome şi va permite selectarea site-urilor pe care utilizatorul doreşte să le evite sau să le utilizeze mai rar.

Dotat şi cu un sistem de recompense

Pe de altă parte, dispozitivul nu doar pedepseşte comportamentul rău, ci este conceput şi pentru a-i recompensa pe utilizatori pentru atingerea obiectivelor. Dacă acestea sunt îndeplinite în mod constant, de exemplu, utilizatorul poate câştiga bani de la alţi utilizatori care nu şi le îndeplinesc.
Brăţara a fost dezvoltată de o companie din Boston sub denumirea "Pavlok", de la numele fiziologului rus Ivan Pavlov, renumit pentru studiile sale din 1918 privind conceptul de condiţionare clasică.
Dispozitivul este menit să ajute la schimbarea comportamentelor şi să permită utilizatorilor să se tranforme în persoana care doresc să devină. Compania intenţionează să conecteze în viitor dispozitivul la alte aplicaţii şi dispozitive pentru a lărgi evantaiul obiceiurilor proaste ce urmează a fi corectate. Aparatul urmează să iasă pe piaţă în aprilie anul viitor şi compania afirmă că a primit deja aproximativ de 1.000 de pre-comenzi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.