Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Spania a aprobat "taxa Google"

Ziarul de Vrancea
31 oct 2014 624 vizualizări
Astfel, motoarele de căutare trebuie să plătească un comision ziarelor online pentru preluarea conţinutului n taxa ar putea fi aplicată în viitor în toate statele UE, susţine Comisia Europeană

Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege privind drepturile de autor, lege care obligă motoarele de căutare să plătească un comision ziarelor online pentru preluarea conţinutului. Legea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar încă nu s-au publicat normele de aplicare, astfel că nu se ştie cat vor trebui să plătească agregatorii online de ştiri, precum Google News. O astfel de lege a intrat în vigoare şi în Germania în 2013, iar Google a redus drastic numărul de publicaţii incluse în serviciul News.
Editorii de presă spun că e normal să obţină bani, din moment ce Google le foloseşte conţinutul prin agregatorul News. Compania americană s-a arătat dezamăgită de decizie, însă promite că va lucra cu companiile de media pentru a le ajuta să-şi crească veniturile.
Opoziţia din Spania a criticat proiectul, spunand că e gandit să favorizeze cele mai mari companii media spaniole. Potrivit hotnews.ro, taxa din Spania are mari şanse să se perpetueze la nivelul UE. Comisarul pentru economia digitală, Günther Oettinger, spune că o astfel de lege ar trebui să existe într-un an în toată Uniunea.

Test de salivă, capabil să detecteze boli mortale în stadii incipiente

Un nou test de salivă conceput de cercetătorii americani este considerat un instrument revoluţionar de reprezentanţii comunităţii ştiinţifice, întrucât are potenţialul de a oferi pacienţilor o diagnosticare timpurie a unor maladii mortale, precum cancerul oral şi cel pancreatic. Potrivit dailymail.co.uk, acelaşi test poate fi folosit pentru diagnosticarea în stadii incipiente a altor boli grave, precum demenţa, maladia Alzheimer, diabetul de tipul 2 şi boli ale sistemului imunitar.
Studiul savanţilor americani, cel mai amplu de până acum realizat vreodată pe un tip specific de molecule din saliva umană, a relevat faptul că aceasta conţine multe dintre aceleaşi molecule prezente în sânge şi care indică prezenţa unor boli în organism. Medicii stomatologi vor putea în curând să efectueze teste de salivă pentru a analiza starea de sănătate a pacienţilor.
Coordonatorul studiului, David Wong, profesor de stomatologie la Universitatea California din Los Angeles, spune că invenţia sa va putea fi aplicată într-o serie de dispozitive de autodiagnosticare ce ar putea ajunge în curând pe piaţă.
Medicii din echipa coordonată de cercetătorul american au descoperit că anumite fragmente de ARN existente în celulele umane sunt prezente şi în salivă şi ar putea fi utilizate pentru detectarea bolilor. Este o descoperire surprinzătoare, deoarece enzimele din salivă pot să degradeze structura ARN. Din acest motiv, gura era considerată până acum de cercetători drept "un mediu ostil". Studiul, care a constat în analizarea unui număr de 165 de milioane de secvenţe genetice, a fost publicat în revista ştiinţifică Clinical Chemistry.

Centrale nucleare din Franţa, survolate de drone rămase neidentificate

Avioane fără pilot neidentificate au survolat joi două centrale nucleare din Franţa, fără a constitui ameninţări de securitate, după alte şapte incidente similare produse în ultimele săptămâni, anunţă grupul energetic EDF. "Două centrale nucleare au fost survolate de drone", a declarat un purtător de cuvânt al Jandarmeriei franceze. "Dispozitivele nu au fost neutralizate pentru că nu erau o ameninţare directă", au precizat autorităţile franceze.
Incidentele au avut loc la centralele nucleare Penly (nord-vest) şi Golfech (sud-vest), a precizat EDF. Autorităţile franceze încearcă să afle identităţile piloţilor dronelor. Alte şapte centrale nucleare au fost survolate de drone în ultimele patru săptămâni. "Toate zborurile au fost detectate, dar nu au reprezentat niciun pericol pentru instalaţiile nucleare, proiectate să reziste la cutremure majore şi chiar la prăbuşirea unor avioane de mari dimensiuni", a dat asigurări Ministerul francez de Interne.

Cel puţin 17 morţi într-un accident rutier produs în sudul Turciei

Cel puţin 17 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite după ce un autocar care transporta muncitori agricoli s-a răsturnat în sudul Turciei, relatează agenţia Dogan. Potrivit unor oficiali locali, accidentul a fost favorizat de o defecţiune la sistemul de frânare. În autocar se aflau 46 de persoane, majoritatea femei, dar vehiculul avea o capacitate de 27 de locuri. Accidentul rutier intervine pe fondul polemicilor privind condiţiile de muncă în Turcia, după moartea a 18 mineri într-o galerie inundată din Ermenek, în sudul ţării.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.