Internațional

Paracetamolul ajută la combaterea anxietăţii

Ziarul de Vrancea
31 oct 2014 615 vizualizări
Paracetamolul, folosit des pentru tratarea durerilor uşoare, este benefic şi în depăşirea stărilor anxioase, potrivit unui studiu american.

Paracetamolul poate ajuta la obţinerea unui confort mintal mai rapid în situaţiile în care oamenii se confruntă cu decizii grele, stări de anxietate şi stres. Unele dintre regiunile creierului implicate în controlarea senzaţiilor de durere fizică sunt, de asemenea, responsabile şi de confortul mintal.
Folosirea de medicamente concepute pentru a controla durerea fizică ar putea fi utilă şi în reducerea problemelor de ordin emoţional şi mintal, potrivit acestui studiu. Oamenii de ştiinţă au administrat voluntarilor participanţi la studiu fie două pastile de paracetamol, fie un placebo. După o jumătate de oră, timp în care paracetamolul a avut timp să îşi facă simţite efectele, voluntarii au fost rugaţi să aleagă între două jocuri puzzle pe care doreau să le rezolve. De obicei, când oamenii au de ales între două lucruri la fel de atractive, raţionalizează decizia, pretinzând că oricum nu le place opţiunea respinsă. În acest fel, spun cercetătorii, oamenii fac ca alegerea să fie mai puţin dureroasă. Dar, când voluntarii au fost rugaţi să evalueze jocurile a doua oară, cei care au primit paracetamol au caracterizat jocul respins mai puţin dur decât cei care primiseră un placebo.
Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky, autorii acestui studiu, spun că acest lucru sugerează că voluntarii care au primit paracetamol au considerat decizia iniţială mai puţin dureroasă. Într-un al doilea experiment, voluntarii au primit câte o cană. Unora li s-a spus că o pot păstra, altora, că vasul aparţine universităţii. Apoi li s-a spus că pot vinde cana şi au fost întrebaţi câţi bani ar cere pentru ea. Cercetătorii s-au aşteptat ca voluntarii care erau proprietari ai cănilor să ceară mai mulţi bani, având în vedere că oamenii suferă când trebuie să îşi vândă bunurile. Dar cei care luaseră paracetamol au cerut cei mai puţini bani.
Potrivit studiului publicat în Journal of Experimental Social Psychology, paracetamolul poate ajuta la eliminarea stresului provocat de luarea unor decizii dificile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.