Internațional

Expansionismul Rusiei, o ameninţare la adresa existenţei Europei

Ziarul de Vrancea
23 oct 2014 673 vizualizări
Afirmaţia îi aparţine investitorului George Soros, care îndeamnă statele occidentale să pompeze imediat 20 de miliarde de dolari în Ucraina n "Uniunea Europeană se va salva pe ea-însăşi salvând Ucraina", subliniază George Soros

Miliardarul de origine română George Soros a avertizat că expansionismul Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa existenţei UE. Investitorul şi filantropul american argumentează că amestecul de autoritarism şi naţionalism agresiv al lui Putin reprezintă modelul alternativ al democraţiilor liberale europene, evocând admiraţia pe care şi-au exprimat-o faţă de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe şi antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) şi Marine Le Pen (Frontul Naţional), ori premierul Ungariei Viktor Orbán. "Europa se confruntă cu o provocare la adresa însăşi existenţei sale din partea Rusiei. Nici liderii europeni şi nici cetăţenii lor nu sunt conştienţi pe deplin de această provocare şi nu ştiu cum să-i facă faţă", scrie Soros într-un editorial publicat în The New York Review of Books. "Acum Rusia prezintă o alternativă care reprezintă o provocare fundamentală la adresa valorilor şi principiilor pe care a fost fondată iniţial Uniunea Europeană. Ea se bazează pe utilizarea forţei pe care o manifestă prin reprimare acasă şi agresiune în străinătate, ca opuse statului de drept", subliniază el.

Colapsul Ucrainei, o pierdere imensă pentru NATO, UE şi SUA

Soros a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că "există o nemulţumire generală faţă de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul iniţial de formare a unei uniuni de state democratice care împărtăşesc aceleaşi idei. Criza euro a fost prost gestionată şi a durat mult timp, transformând o uniune voluntară între egali în cu totul altceva".
Soros apreciază că UE a devenit o relaţie disfuncţională între naţiuni-creditoare şi naţiuni-debitoare, generând un resentiment amplu. "Putin a stabilit relaţii bune cu cei care agită împotriva Europei", denunţă el. "Eşecul Europei ca experiment al unui Guvern supranaţional va transforma Rusia într-o potenţială ameninţare... Colapsul Ucrainei va fi o pierdere imensă pentru NATO, UE şi Statele Unite. O Rusie victorioasă va deveni mult mai influentă înăuntrul UE şi va reprezenta o ameninţare puternică pentru statele baltice, care au populaţii importante de etnici ruşi", subliniază Soros. Fondatorul şi preşedintele reţelei de fundaţii prodemocraţie Open Society preconizează că, după alegerile din Ucraina, duminică, Putin îi va oferi omologului său ucrainean Petro Poroşenko o înţelegere asupra livrărilor de gaze naturale, cu condiţia ca acesta să numească un premier pe care-l agreează. În cazul unui refuz, Putin "poate reveni la o victorie mai mică, aflată la îndemână: poate deschide cu forţa un drum din Rusia în Crimeea şi (regiunea separatistă moldoveană) Transnistria înainte să vină iarna". El îndeamnă la o consolidare a susţinerii occidentale faţă de Ucraina, printr-o "injecţie cash imediată de cel puţin 20 de miliarde de dolari şi promisiunea unei suplimentări atunci când este nevooie", pentru stingerea datoriei publice, iar ajutorarea reformării sectorului energetic al ţării ar face Ucraina mai puţin dependentă de Rusia. "Uniunea Europeană se va salva pe ea-însăşi salvând Ucraina", subliniază George Soros.

Putin intenţionează înlăturarea lui Poroşenko până la sfârşitul anului 2015

Principalul obiectiv al forţelor pro-Kremlin, care se luptă pentru un mandat de deputat în viitoarea Radă Supremă este de a perturba activitatea parlamentului ucrainean ce va rezulta în urma alegerilor anticipate, prevăzute pentru duminică, opinează Andrei Ilarionov, fost consilier economic al preşedintelui rus Vladimir Putin (între 2000 şi 2005). Printre candidaţii în alegerile parlamentare din Ucraina există mulţi susţinători ai Kremlinului, în special în rândul forţelor democratice, afirmă Ilarionov. Potrivit acestuia, Putin şi-ar fi trasat ca sarcină crearea unui grup cât mai numeros de deputaţi, care să poată bloca activitatea viitorului legislativ ucrainean. Mai mult, Ilarionov, în prezent cercetător ştiinţific la Cato Institute din SUA, susţine că locatarul de la Kremlin ar fi fixat chiar şi un termen pentru înlăturarea de la putere a actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko — până la sfârşitul anului viitor. 
Indiferent de scenariul după care va evolua situaţia din Ucraina, Kremlinul nu va renunţa la tentativele de a destabiliza ţara vecină, estimează fostul consilier al lui Putin, potrivit căruia cele opt luni ale agresiunii ruse au demonstrat că UE şi SUA nu sunt în măsură să riposteze ambiţiilor Kremlinului. "Următorii doi ani, mai ales iarna şi către sfârşitul anului viitor, vor fi cei mai grei. Pentru că în această perioadă vor fi mobilizate toate resursele posibile pentru a încheia acest program — programul destrămării Ucrainei suverane şi independente", mai spune Andrei Ilarionov.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.