Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: România, în top 10 al celor mai atractive destinaţii de vacanţă pentru 2015

Ziarul de Vrancea
21 oct 2014 515 vizualizări
Tarifele ieftine le-au luat ochii editorilor de la Lonely Planet, cel mai important ghid turistic din lume

România ocupă locul al nouălea în Topul 10 al celor mai atractive destinaţii de vacanţă pentru anul 2015, prin prisma raportului dintre tarife şi oferta turistică, întocmit de editorii ghidului de călătorii Lonely Planet. "Ţările din Europa de Est apar în mod frecvent în topurile celor mai atractive destinaţii prin prisma raportului dintre tarife şi oferta turistică, însă, în cazul României, prezenţa ei în acest clasament este perfect justificată", afirmă editorii de la Lonely Planet. "Acum, conectate viguros cu restul Europei prin intermediul companiilor aeriene low-cost, spaţiile de cazare româneşti sunt comparabile, în toate categoriile de tarife, cu celelalte destinaţii renumite din regiune. Bucureştiul reprezintă un exemplu elocvent, unde hotelurile primesc în majoritatea cazurilor turişti veniţi pentru afaceri, iar sezonul sărbătorilor este, în mod neaşteptat, unul slab. În afară de acest oraş, în România există spaţii de cazare cu tarife «prietenoase» pentru bugetele de familie în sate medievale, în castele spectaculoase şi în unica Deltă a Dunării, ce poate fi explorată cel mai bine mergând cu feriboturile ieftine şi lente". "Autodube private, cunoscute sub numele de «maxitaxi», alături de autobuze şi microbuze, reprezintă cea mai ieftină metodă de a călători pe diverse rute", precizează aceeaşi publicaţie.
Pe primul loc în acest top se află Tunisia. Locul al doilea a revenit Africii de Sud, iar pe poziţia a treia s-a clasat Shanghai. Topul 10 al celor mai atractive destinaţii de vacanţă pentru anul 2015 este completat de Samoa, Bali, Uruguay, Portugalia, Taiwan, România şi Burkina Faso.
Lansat în 1972, Lonely Planet este cel mai important ghid de călătorii din lume. Publisherul Lonely Planet editează peste 500 de titluri legate de călătorii, în mai multe limbi, şi produce programe de televiziune în colaborare cu alte companii.

Cea mai caldă lună septembrie din 1880 şi până în prezent

Septembrie 2014 a înregistrat la suprafaţa scoarţei terestre şi a oceanelor o temperatură medie de 15,72 de grade Celsius şi reprezintă cea mai caldă lună septembrie de pe Pământ din 1880 şi până în prezent, au anunţat oamenii de ştiinţă. Ca şi august 2014, anul acesta a fost a 38-a lună consecutivă de septembrie în care temperatura globală terestră s-a situat peste media din secolul al XX-lea, a anunţat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) în raportul ei anual. 1976 a fost cel mai recent an în care temperatura medie din lume în luna septembrie a fost mai mică decât media secolului trecut.
Luna trecută, temperatura medie la suprafaţa uscatului şi oceanelor a fost de 15,72 grade Celsius, cu 0,72 de grade peste media secolului al XX-lea (15 grade Celsius). Alături de septembrie 2013, ea figurează în topul 6 al celor mai calde luni septembrie înregistrate vreodată.
Pe uscat, pe plan global, temperaturile au fost mai mari decât media, cu excepţia centrului Rusiei şi a anumitor părţi orientale şi din nordul Canadei. "Recordurile de căldură au fost înregistrate în special în nordul Africii occidentale, în regiunile de litoral din sud-estul Americii latine, în sud-vestul Australiei, în regiuni din Orientul Mijlociu şi în câteva zone din Asia de sud-est", precizează acelaşi raport.
În 2014, mai, iunie, august şi septembrie au fost lunile cele mai calde înregistrate vreodată, de când a început măsurarea temperaturilor, în 1880. Cu excepţia lui februarie, toate celelalte luni au intrat în topul 4 al celor mai calde luni înregistrate vreodată pentru fiecare dintre ele, precizează NOAA.
Dacă 2014 îşi menţine temperaturile lunare peste media secolului al XX-lea până la sfârşitul lunii decembrie, atunci el va deveni cel mai cald an calendaristic din 1880 şi până în prezent.

Hidratarea rapidă facilitează vindecarea bolnavilor de Ebola

Hidratarea rapidă a unui pacient bolnav de Ebola este unul dintre factorii care pot ajuta la însănătoşire, afirmă Tom Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor (CDC), citat de CNN.
Specialiştii în medicină nu au găsit încă un vaccin omologat pentru contracararea Ebola. Trei pacienţi care au luat Ebola în timp ce lucrau în Liberia s-au vindecat după ce au fost trataţi în Statele Unite. De asemenea, o asistentă medicală din Spania care a suferit de Ebola s-a însănătoşit. Însă un pacient liberian, Thomas Eric Duncan, şi un misionar spaniol, Miguel Pajares, au decedat din cauza virusului. "Trebuie să reţinem că Ebola este o boală cu o rată ridicată a mortalităţii", afirmă Sanjay Gupta, corespondentul CNN pe probleme medicale. "În vestul Africii, rata mortalităţii este de peste 60%. Cred că este mai bine în Statele Unite. Dar nu este zero", subliniază Gupta. După găsirea unui spital care să aibă condiţiile pentru tratarea cazurilor de Ebola, un factor care contribuie semnificativ la creşterea şanselor de supravieţuire este hidratarea rapidă.
"Cel mai important lucru în îngrijirea unui pacient cu Ebola este gestionarea fluidelor şi electroliţilor, pentru a ne asigura că nu rămâne deshidratat", explică Tom Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor. "Iar acest lucru necesită meticulozitate şi hidratare rapidă în unele cazuri", precizează Frieden.
Un alt factor care a contribuit la vindecarea a trei pacienţi din Statele Unite au fost transfuziile de la un pacient ce reuşise să învingă virusul febrei hemoragice.
Ebola a provocat moartea a cel puţin 4.555 de persoane dintre cele 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA), potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

China a executat 2.400 de condamnaţi în 2013

China, ţara care execută cei mai mulţi condamnaţi din lume, a aplicat pedeapsa capitală unui număr de 2.400 de persoane anul trecut, a anunţat ieri o organizaţie neguvernamentală, în condiţiile în care Beijingul nu publică nici un bilanţ oficial pe această temă. Acest număr de 2.400 de execuţii reprezintă o scădere de 20 la sută în raport cu anul 2012 şi o reducere considerabilă faţă de cele 12.000 de execuţii înregistrate în 2002, precizează într-un comunicat Fundaţia Dui Hua (Dialog), cu sediul în Statele Unite. Acest bilanţ era deja, la vremea respectivă, mult mai mic decât recordul de 24.000 de condamnări la moarte anunţate în 1983, primul an al unei campanii promovate de liderul comunist de atunci, Deng Xiaoping.
Numărul persoanelor executate în China, un secret de stat, nu este niciodată divulgat de autorităţi. Dar, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, China execută singură mai mulţi condamnaţi decât toate celelalte ţări la un loc.
Potrivit Amnesty International, un total de 778 de persoane au fost executate în 2013 în afara Chinei. Organizaţia nu oferă estimări pentru China. Dui Hua afirmă că a obţinut aceste cifre de la un "oficial judiciar care are acces la numărul execuţiilor practicate în fiecare an" în China.
Tendinţa în scădere a numărului de execuţii din China riscă totuşi, potrivit ONG-ului, să fie pusă sub semnul întrebării de campania extrem de represivă a autorităţilor chineze din regiunea musulmană Xinjiang, afectată de tensiuni sporite şi de revolta unei părţi a populaţiei care respinge tutela Beijingului. Anul acesta, sute de persoane au fost condamnate în Xinjiang pentru "terorism", iar alte câteva sute au fost ucise în atentate urmate de operaţiuni armate violente ale forţelor de securitate.

Un bărbat paralizat merge din nou, în urma unui transplant de celule din nas

Un bărbat din Bulgaria, care era paralizat de la brâu în jos, după ce a fost înjunghiat în spate, poate să meargă cu ajutorul unui cadru după ce a fost supus unui transplant de celule prelevate din propriul nas pentru a reface traseul nervos al coloanei vertebrale. Tehnica medicală, descrisă drept un progres de un studiu publicat în revista Cell Transplantation, a implicat efectuarea unui transplant al unor celule care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv în coloana vertebrală pentru a construi "o punte nervoasă" între două regiuni secţionate ale acesteia. "Credem că procedura reprezintă un progres care, pe măsură ce va fi dezvoltat, va duce la o schimbare istorică a situaţiei cu care se confruntă în prezent persoanele infirme din cauza leziunilor asupra coloanei vertebrale", a spus Geoffrey Raisman, profesor în cadrul Institutului de neurologie al University College din Londra (UCL), care a condus cercetarea.
Pacientul în vârstă de 38 de ani, bulgarul Darek Fidyka, a rămas paralizat după ce a fost înjunghiat în spate, în 2010. După 19 luni de tratament, bărbatul este capabil să execute o serie limitată de mişcări voluntare şi îşi poate simţi, deşi foarte puţin, picioarele, potrivit medicilor care l-au tratat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.