Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Zeci de nazişti expulzaţi din SUA au încasat ajutoare sociale

Ziarul de Vrancea
20 oct 2014 512 vizualizări
Printre aceştia s-ar fi aflat şi un roman

Zeci de presupuşi criminali nazişti de război şi gardieni SS, inclusiv unul de origine română, au încasat ajutoare sociale în valoare de milioane de dolari, după ce au fost obligaţi să părăsească Statele Unite, potrivit unei investigaţii AP. Plăţile au fost efectuate printr-o lacună juridică ce a permis Departamentului de Stat american să convingă suspecţi nazişti să părăsească Statele Unite. În cazul în care aceşta erau de acord să plece ori dacă au fugit înainte să fie deportaţi, ei puteau să-şi păstreze ajutoarele sociale, potrivit unor interviuri şi dosare interne ale Guvernului american.
Printre beneficiari s-au aflat membri SS care au păzit lagăre naziste în care au fost exterminaţi milioane de evrei, un cercetător în domeniul rachetelor care s-a folosit de muncitori sclavi în cercetările pe care le-a efectuat în timpul celui de-al Treilea Reich şi un colaborator nazist care s-a aflat în spatele arestării şi execuţiei a mii de evrei în Polonia. Potrivit investigaţiei există cel puţin patru beneficiari în viaţă, între care Martin Hartmann, un fost gardian SS de la lagărul de concentrare Sachsenhausen din Germania, şi Jakob Denzinger, care a patrulat în lagărul Auschwitz din Polonia. Hartmann s-a mutat la Berlin în 2007, din Arizona, înainte să-i fie retrasă cetăţenia americană, iar Denzinger a fugit în Germania din Ohio în 1989, după ce a aflat că urma să-i fie retrasă cetăţenia. El s--a mutat în Croaţia, iar în prezent "trăieşte într-un apartament spaţios" din Osijek, pe malul drept al râului Drava. Denzinger a refuzat să discute cu AP, dar fiul său, care trăieşte în Statele Unite, a confirmat că tatăl său continuă să primească ajutor social, apreciind că îl merită.

Ajutoare sociale contra renunţare la cetăţenie

Autorităţile austriece s-au înfuriat după ce au aflat despre o astfel de înţelegere cu Martin Bartesch, un fost gardian SS la câmpul de concentrare Mauthausen din Austria. Bartesch, de origine română, a aterizat neanunţat pe aeroportul din Viena în 1987, cetăţenia fiindu-i revocată două zile mai târziu, conform înţelegerii. El a emigrat în Statele Unite în 1955. Înţelegerile încheiate au permis fostei unităţi de "vânătoare" a naziştilor din cadrul Departamentului american al Justiţiei - Biroul pentru Investigaţii Speciale (OSI) - să evite audieri de expulzare lungi şi să crească numărul naziştilor expulzaţi din Statele Unite, potrivit publicaţiei.
Însă dosare interne ale Guvernului american obţinute de AP arată că Departamentul de Stat s-a opus practicilor OSI. Ajutoarele sociale au devenit instrumente, potrivit unor diplomaţi americani, în vederea obţinerii unor acorduri prin care presupuşi nazişti acceptau să-şi piardă cetăţenia şi să părăsească în mod voluntar Statele Unite. Potrivit unei analize efectuate de către AP, începând din 1979 cel puţin 38 din 66 de suspecţi expulzaţi din ţară şi-au păstrat ajutoarele. Administraţia americană pentru Securitate Socială (SSA) şi-a exprimat indignarea faţă de folosirea ajutoarelor în 1997, conform unor documente.

Oamenii trebuie să mulţumească unor peşti pentru plăcerea sexuală

Oamenii de ştiinţă care studiază fosilele marine au descoperit faptul că tipul de act sexual specific mamiferelor, inclusiv oamenilor, a fost "inventat" pentru prima dată de o specie străveche de peşti, în prezent dispărută, care a trăit în Scoţia în urmă cu aproximativ 385 de milioane de ani. În loc să îşi lase sperma în apă, masculii din specia Microbrachius dicki au dezvoltat mici "braţe" osoase în forma literei "L", cu ajutorul cărora se acuplau cu femelele, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista britanică Nature.
Graţie acestei descoperiri revoluţionare din istoria reproducerii sexuale, Microbrachius dicki este considerată cea mai veche specie de vieţuitoare care a utilizat fertilizarea internă - cea mai eficientă metodă - pentru a se reproduce. Aceste vieţuitoare marine, înzestrate cu maxilare, sunt considerate de anumiţi cercetători drept primii strămoşi vertebraţi ai oamenilor. Placodermele au populat mările, râurile şi lacurile timp de peste 70 milioane de ani, dar au dispărut de pe Terra în urmă cu circa 360 de milioane de ani, în mod misterios, din cauze rămase deocamdată necunoscute.
Microbrachius dicki, ale căror fosile sunt cunoscute de multă vreme, trăiau mai ales în lacurile din Scoţia, dar şi în Estonia şi China.

Lavrov: Decizia Moldovei privind orientarea europeană, luată de "judecători români"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat ieri drept "scandaloasă" decizia "judecătorilor români" de la Curtea Constituţională din Republica Moldova potrivit căreia orice orientare contrară celei europene "este a priori neconstituţională". "Autorităţile de la Chişinău încearcă să înainteze într-o direcţie nedemocratică. Un exemplu este decizia recentă a Curţii Constituţionale potrivit căreia orice partid care se opune integrării în Uniunea Europeană este neconstituţional. Am fost surprins când am citit această ştire", a declarat Lavrov, adăugând că "aceasta este o decizie scandaloasă". "Şase din cei şapte membri ai Curţii Constituţionale din Moldova sunt cetăţeni ai României. Dacă relatările din presă sunt corecte, ei au decis că orice partid a cărui platformă nu cuprinde obiectivul final al aderării la UE este un partid anti-constituţional", a mai spus Lavrov.
Potrivit deciziei din 9 octombrie publicate pe site-ul Curţii Constituţionale, "procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai corespunde identităţii constituţionale a Republicii Moldova, ci orice altă orientare contrară este a priori neconstituţională".

Alcoolul şi carnea stimulează fertilitatea masculină

Consumul moderat de alcool şi carne stimulează fertilitatea masculină, în timp ce cafeaua o inhibă, potrivit unor studii prezentate la o convenţie medicală organizată recent în Hawaii. Atunci când este consumat în exces, alcoolul influenţează negativ performanţele din dormitor ale bărbaţilor, însă un pahar cu bere sau vin, consumate ocazional, pot să amelioreze fertilitatea masculină şi funcţia sexuală, afirmă autorii unui studiu recent.
În schimb, consumul de cafea şi de alte băuturi cu cofeină reduce capacitatea reproductivă a bărbaţilor. Potrivit unui alt studiu, consumul moderat de carne creşte densitatea spermei, în comparaţie cu bărbaţii vegetarieni şi cu adepţii dietei vegane.

Personalitatea oamenilor, influenţată de anotimpul în care s-au născut

Personalitatea oamenilor este influenţată de anotimpul în care s-au născut, cei născuţi vara fiind mai temperamentali, nativii din lunile de toamnă, mai puţin depresivi, iar persoanele născute iarna fiind optimiste, potrivit unui studiu al cercetătorilor maghiari. Cercetătorii au studiat 400 de persoane, corelând anotimpul în care s-a născut fiecare participant cu personalitatea sa, şi au ajuns la concluzia că oamenii născuţi în anumite perioade ale anului au o mai mare probabilitate de a avea anumite trăsături ale personalităţii. Experţii spun că acest lucru este o consecinţă a faptului că anotimpurile influenţează anumite substanţe chimice din creier, cum sunt dopamina şi serotonina, hormoni care controlează starea de spirit.
Potrivit studiului, copiii născuţi vara sunt mai predispuşi la a suferi de schimbări bruşte ale dispoziţiei la maturitate. Pe de altă parte, persoanele născute primăvara tind să fie pozitive în atitudine, pline de energie şi optimiste. De asemenea, studiul a descoperit că persoanele născute toamna suferă mai puţin de depresie, iar cele născute iarna se enervează mai greu. "Analiza noastră a fost făcută pe 400 de persoane, cărora le-am corelat anotimpul în care s-au născut cu tipul de personalitate. În esenţă, s-ar părea că data naşterii poate creşte sau descreşte riscul privind dezvoltarea unor tulburări de personalitate mai târziu, în timpul vieţii. În prezent, cercetăm dacă există sau nu markeri genetici legaţi de anotimpul naşterii şi starea de spirit predominantă", a declarat Xenia Gonda, autoarea principală a studiului prezentat duminică la Berlin, la conferinţa anuală a Colegiului European de Neuropsihofarmacologie (ECNP).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.