Internațional

Preşedintele Comisiei Europene: Londra face o "eroare istorică" îndepărtându-şi ţările est-europene

Ziarul de Vrancea
20 oct 2014 556 vizualizări
Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat ieri la Londra că premierul David Cameron ar comite o "eroare istorică" dacă şi-ar îndepărta ţările est-europene în cadrul negocierilor pe care intenţionează să le desfăşoare cu UE.

La presiunea euroscepticilor din tabăra sa conservatoare (dreapta) şi a partidului eurofob UKIP, David Cameron a promis ca, în cazul în care va fi reales anul viitor, să organizeze un referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din UE în 2017. El vrea în prealabil să renegocieze termenii relaţiei ţării cu Uniunea Europeană. Barroso a afirmat, într-un discurs rostit la institutul Chatham House din Londra, că "CE este în continuare dispusă să participe la discuţii constructive", amintind totuşi că "schimbările trebuie acceptate de toate ţările". "Este o iluzie să crezi că poate fi creat un spaţiu pentru dialog dacă tonul şi fondul argumentelor avansate pun la îndoială principiul existent şi ofensează alte state membre", a adăugat el. "Ar fi o eroare istorică din partea Marea Britanii să continue să-şi îndepărteze aliaţii fireşti din Europa Centrală şi de Est în legătură cu problemele" referitoare în special la libertatea de circulaţie în cadrul UE, "în timp ce aţi fost unii dintre cei mai entuziasmaţi apărători ai aderării lor", a afirmat el. Subliniind că sunt "probleme care trebuie discutate şi ameliorate (...) fără a pune sub semnul întrebării fundamentele", el a mărturisit că are o "problemă cu ipoteza - care nu este practic pusă la îndoială de oamenii politici britanici - că există o tensiune permanentă între interesele Marii Britanii şi cele ale UE". "Experienţa mea mi-a arătat contrariul", a adăugat el, considerând că în cazul a numeroase puncte, în special costurile schimbării climatice sau sancţiunile împotriva Rusiei, Marea Britanie "probabil" că nu ar fi putut găsi o soluţie mulţumitoare "fără puţin ajutor din partea prietenilor săi" europeni.
Cerând oamenilor politici britanici "să expună faptele aşa cum sunt" şi să apere atuurile pe care UE le reprezintă pentru Marea Britanie, el a avertizat asupra faptului că "dacă oamenii nu citesc decât reprezentări negative şi deseori false ale faptelor în ziare, de luni până vineri, nu vă puteţi aştepta ca ei să arboreze drapelul european la poartă duminica doar pentru că politicienii le spun că este ceea ce trebuie să facă".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.