Internațional

Utilizare neaşteptată a scrumului de ţigară

Ziarul de Vrancea
19 oct 2014 671 vizualizări
Un grup de cercetători chinezi susţine că scrumul de ţigară, folosit pentru purificarea apei contaminate cu arsenic

Scrumul de ţigară ar putea fi folosit pentru purificarea apei contaminate cu arsenic, o substanţă foarte toxică, potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, informează dailymail.co.uk. Un grup de cercetători chinezi, conduşi de Jiaxing Li de la Academia Chineză de ştiinţe din Beijing, a descoperit o metodă prin care scrumul de ţigară poate fi folosit pentru a extrage arsenicul din apă pentru a o face potabilă. În prezent, arsenicul, care este extrem de toxic, poate fi extras din apă folosind metode foarte sofisticate de tratare a apei, dar în multe zone de pe glob, filtrarea este prea scumpă şi complicată, iar mulţi oameni folosesc apă contaminată, cu riscuri uriaşe pentru sănătate. Cercetătorii chinezi au amestecat scrumul de ţigară cu oxid de aluminiu. Pentru că are o consistenţă poroasă, cercetătorii s-au gandit că cenuşa ar putea fi mai eficientă în ceea ce priveşte filtrarea arsenicului, faţă de alte soluţii testate anterior, cum ar fi utlizarea cojilor de banane. Cand au testat materialul, cercetătorii au descoperit că scrumul amestecat cu oxid de aluminiu a filtrat 96% din arsenicul din apă, reducand nivelul substranţei toxice sub limita maximă acceptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Apa poate fi contaminată cu arsenic din cauze naturale, dar mai ales din cauze industriale, multe ţări, precum Chile, China, Mexic şi Ungaria, avand probleme în ceea ce priveşte calitatea apei potabile. Arsenicul duce la depigmentări ale pielii, dureri de stomac, paralizie parţială şi o întreagă serie de alte probleme de sănătate. Deşi tehnologia pentru purificarea apei există, aceasta este scumpă şi nu este practică pentru zonele rurale şi ţările în curs de dezvoltare. Cercetătorii cred că, avand în vedere că scrumul de ţigară ar putea fi colectat uşor în orice ţară de pe glob din locurile publice unde fumatul este permis, acesta ar putea fi o soluţie ieftină pentru rezolvarea unei probleme de sănătate publică foarte serioase, cum este contaminarea apei potabile cu arsenic.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.