Internațional

Americanii iau în calcul un atac nuclear asupra Coreei de Nord

Ziarul de Vrancea
16 oct 2014 473 vizualizări
In cazul unei invazii nord-coreene în Coreea de Sud, un atac nuclear asupra Phenianului este una dintre variantele puse pe hartie de Pentagon, susţine fostul şef al instituţiei

Fostul şef al Pentagonului şi CIA Leon Panetta evocă în memoriile publicate recent apărarea Coreei de Sud "inclusiv prin folosirea armelor nucleare, dacă este necesar", în cazul unei invazii nord-coreene, provocând o dezbatere în Statele Unite. "Dacă nord-coreeni trec frontiera, planurile noastre îl obligă pe comandantul american din peninsulă să preia comanda tuturor forţelor americane şi sud-coreene şi să apere Coreea de Sud - inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, dacă este necesar", scrie Panetta în cartea sa de memorii publicată săptămâna trecută.
El relatează în carte o întâlnire, în 2010, cu generalul Walter L. "Skip" Sharp, comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, care i-a spus că spectrul recurgerii la arma nucleară în Asia de Nord-Est ar putea deveni o realitate în cazul unei invazii nord-coreene ca în 1950. "Am plecat de la întâlnire cu sentimentul puternic că războiul în regiune nu este nici ipotetic, nici îndepărtat, ci mereu prezent şi iminent", scrie el.

Puţin probabil ca nord-coreeni să atace

Reacţiile faţă de aceste afirmaţii variază de la ridicări din umeri la uimirea că Panetta lasă să se întrevadă perspectiva unei apocalipse nucleare. Unii experţi au catalogat ca "nerealiste" afirmaţiile sale despre politica americană ori chiar periculoase, pentru că induc în eroare. Cu toate acestea, nu este vorba despre o noutate, scrie Newsweek citând un expert care aminteşte că o declaraţie de "Viziune comună" semnată în 2009 de către preşedinţii american Barack Obama şi sud-coreean Lee Myung-bak "extinde mijloacele de disuasiune incluzând umbrela nucleară".
Politica Washingtonului cu privire la utilizarea armelor nucleare pentru descurajarea unei invazii a Coreei de Nord ar putea fi comparată cu poziţia de "ambiguitate studiată" a Israelului asupra stocurilor sale atomice sau poate fi considerată o confuzie oficială, judecând după reacţia faţă de afirmaţiile lui Panetta, comentează Newsweek.
Deşi Statele Unite au staţionat primele arme nucleare tactice în Peninsula Coreea în 1958, oficiali americani au ezitat să recunoască prezenţa americană până la mijlocul anilor '70, când Statele Unite au trimis trupe în Vietnam, iar Seulul a ameninţat că-şi va dezvolta propriul sistem de disuasiune în cazul plecării trupelor americane.
În pofida faptului că preşedintele George H.W. Bush a început în 1991 să retragă arme nucleare de pe teritoriul Coreei de Sud şi nave americane mobilizate în largul peninsulei - un proces care a continuat în 2010, când Obama a retras şi submarine - comunicatele americano-coreene au continuat să citeze o "disuasiune (nucleară) extinsă".
Însă unii specialişti exclud perspectiva ca Statele Unite să recurgă vreodată la arma nucleară împotriva Coreei de Nord. Pe de altă parte, invocarea unei potenţiale invazii nord-coreene este înşelătoare, în pofida ameninţărilor sale belicoase, fiind foarte puţin probabil ca Phenianul să recurgă la invazie ca în războiul din 1950, deoarece balanţa militară înclină împotriva Coreei de Nord, un atac de acest tip aducând a sinucidere, potrivit altor experţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.