Internațional

Reducerea evaziunii la 50% ar stopa creşterea taxelor

Ziarul de Vrancea
15 oct 2014 663 vizualizări
Afirmaţia îi aparţine lui Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul Deloitte Romania

Romania poate deveni mai competitivă din punct de vedere fiscal şi nu ar mai fi necesară creşterea de taxe dacă s-ar colecta în plus măcar jumătate din sumele care reprezintă evaziune fiscală, estimată la 16% din PIB, ajungandu-se la un nivel de colectare de 37-38%, potrivit unui partener Deloitte. "Dacă noi (Romania - n.r.) colectăm 32-33% taxe ca nivel din PIB, un raport recent al Consiliului Fiscal arată că evaziunea fiscală este la circa 16% din PIB. Dacă adunăm cele două cifre, ajungem la un nivel potenţial de colectare de 47-48% din PIB, unul dintre cele mai mari din Europa. Dacă numai jumătate din evaziunea fiscal ar fi oprită, dacă s-ar colecta banii la stat, am ajunge la nivelul pe care l-a menţionat domnul ministru (Constantin Niţă, ministrul Economiei – n.r.), de 37%-38% taxe în PIB, fără probleme", a declarat miercuri Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul Deloitte Romania, la o conferinţă pe teme de fiscalitate organizată de Ziarul Financiar. Ministrul Economiei a afirmat anterior că, dacă statul ar reuşi să colecteze 37-39% venituri din PIB, probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe şi impozite, precum taxa pe stalp. "Există nemulţumiri că fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte ţări e mică. Luaţi Germania, de exemplu, luaţi state cu economie foarte dezvoltată...", a spus Niţă. Acesta fost contrazis de către avocatul Gabriel Biriş, care apreciază că taxele din Romania nu sunt mici, dand exemplul impozitării companiilor, unde la cota unică de 16% se mai adaugă impozitul pe dividende, astfel că taxarea ajunge la 24%. Bădin a punctat că, din punct de vedere al fiscalităţii, Romania "stă foarte prost", mai ales în ceea ce priveşte încruajarea investiţiilor sau a pieţei muncii. Astfel, într-un top al competitivităţii care cuprinde 144 de state, Romania ocupă locurile 120, respectiv 140 privind aspecte ale fiscalităţii. "Se poate creşte în topul competitivităţii cu sistemul de taxare actual, inclusiv cu taxele actuale, fără introducere de taxe noi? Parerea mea este că, în condiţiile în care se menţin sau chiar se scad taxele în Romania, se poate lucra în două părţi: cheltuirea eficientă a banului public şi lupta cu evaziunea fiscală", a spus partenerul Deloitte. El apreciază că îmbunătăţirea sistemului fiscal poate să contribuie foarte mult la îmbunătăţirea poziţiei de ţară în acest top. "Eu cred că se poate ajunge acolo (colectare de 37%-38% din PIB - n.r.) fără a se creşte taxe în Romania şi sistemul fiscal poate să devină mai prietenos, se poate ajunge la diminuări de taxe, la creşteri de salarii în sectorul public, la infrastructură mai multă în Romania, la datorii mai puţine ale statului", a conchis Bădin.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.