Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Norvegia: Serviciul militar obligatoriu pentru femei

Ziarul de Vrancea
15 oct 2014 1354 vizualizări
Parlamentul Norvegiei a aprobat introducerea încorporării în armată a femeilor. Titulara de la Ministerul Apărării, Ine Eriksen Soreide, a calificat această decizie drept una istorică. Primele încorporări pe baza noilor prevederi sunt prevăzute pentru vara lui 2016

În ultimii ani, femeile din Norvegia puteau activa în cadrul forţelor armate pe bază de voluntariat.
Schimbarea decisă marţi de legislativ va permite forţelor armata să "recruteze personalul cel mai competent şi cel mai motivat", a subliniat ministrul apărării.
Potrivit legislaţiei anterioare, toţi bărbaţii din ţară cu vârste între 19 şi 44 de ani erau obligaţi, teoretic, să efectueze serviciul militar, pentru perioade de până la 19 luni. Primul stagiu durează 12 luni. Legislaţia conţine şi prevederi cu privire la obiecţia de conştiinţă.
În alte ţări europene, tendinţa este mai curând de a elimina serviciul militar obligatoriu în favoarea unei armate profesioniste, acest serviciu fiind în schimb obligatoriu şi pentru femei în câteva ţări din afara Europei, cum este Israelul.
În Norvegia, în practică, numărul voluntarilor este mai mare decât cel de posturi disponibile în armată. Dacă până acum Ministerul Apărării de la Oslo afirma oficial că vizează atingerea unei cote de 20% femei în rândurile armatei până în 2020, marţi Soreide a renunţat la evocarea unui obiectiv numeric în acest sens, limitându-se la a se exprima în favoarea unei "feminizări" mai accentuate a armatei.

Un al doilea cadru medical din Texas este contaminat cu Ebola

Un al doilea cadru medical de la spitalul din Texas unde s-a înregistrat primul caz de contaminare cu virusul Ebola din Statele Unite a contractat virusul febrei hemoragice, au anunţat ieri autorităţile locale. Ca şi în primul caz, persoana contaminată este un cadru medical care s-a ocupat de cetăţeanul liberian Thomas Eric Duncan, infectat cu Ebola cel mai probabil în Liberia şi decedat la 8 octombrie la Texas Health Presbyterian Hospital, a precizat serviciul de sănătate din statul american Texas. Această persoană s-a prezentat marţi cu febră la spital, unde a fost plasată imediat în regim de izolare. "Autorităţile sanitare l-au interogat pe ultimul pacient, pentru a verifica rapid toate persoanele cu care s-a aflat în contact şi eventualele expuneri, iar aceste persoane vor fi examinate", a precizat serviciul de sănătate.
Autorităţile sanitare americane au confirmat duminică primul caz de Ebola contractat pe teritoriul Statelor Unite, al unei infirmiere în vârstă de 26 de ani de la Texas Presbyterian Hospital, care a declarat marţi că se simte bine.
Un număr de 76 de cadre medicale ar fi putut fi expuse la virusul Ebola când tratau pacientul originar din Liberia, decedat săptămâna trecută, au anunţat autorităţile sanitare americane marţi. Acest grup include toate persoanele care au intrat în cameră, precum şi cele care au manipulat probele de sânge ale bolnavului liberian.

Serghei Lavrov şi Jonh Kerry au discutat pe o bancă din Paris

Discuţiile dintre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său american John Kerry au avut loc marţi seară pe o bancă din curtea reşedinţei ambasadorului Statelor Unite la Paris, unde cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală de aproape o jumătate de oră. Delegaţiile rusă şi americană au continuat ulterior discuţiile într-un format extins cu participarea celor doi miniştri de Externe de la Moscova şi Washington.
La final, ministrul rus de Externe şi secretarul de Stat american au apreciat că întrevederea a fost "utilă". Cei doi miniştri au abordat cele mai importante dosare de pe scena internaţională, în special situaţia din Orientul Mijlociu, Iran şi evenimentele din Ucraina.
Ministrul Serghei Lavrov a reafirmat că soluţionarea crizei din Ucraina este posibilă "doar în urma reluării dialogului politic între părţile aflate în conflict, în conformitate cu prevederile acordurilor de la Minsk din 5 şi 19 septembrie". Potrivit ministrului rus, aplicarea acordurilor este o prioritate. "Secretarul de Stat american consideră justificată poziţia noastră", a declarat Serghei Lavrov. El a admis, de asemenea, că Moscova şi Washingtonul au în continuare poziţii divergente asupra altor teme de actualitate. Cele două părţi au confirmat, însă, că Rusia şi Statele Unite deţin un rol important în soluţionarea problemelor din lume şi ar putea colabora mai eficient, cum ar fi, de exemplu, în cazul luptei împotriva epidemiei de Ebola şi a ofensivei împotriva teroriştilor.
Întâlnirea de la Paris dintre secretarul de Stat John Kerry şi ministrul Serghei Lavrov intervine în condiţiile în care preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, au programată o întrevedere vineri la Milano, în prezenţa liderilor europeni.

Cel puţin 17 alpinişti au murit în Masivul Himalaya

Cel puţin 17 alpinişti, inclusiv occidentali, au murit în ultimele zile în partea nepaleză a Munţilor Himalaya, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Multe grupuri de alpinişti au rămas blocate în Trecătoarea Thorung La (Annapurna), unde a nins abundent. Probleme s-au înregistrat şi în districtul Manang, unde au fost semnalate avalanşe. Astfel, cel puţin 17 alpinişti au murit, majoritatea fiind turişti polonezi, canadieni, israelieni şi indieni. Alţi 40 de alpinişti au fost salvaţi de autorităţile nepaleze.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.