Internațional

Temerarii care vor pleca spre Marte vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie

Ziarul de Vrancea
15 oct 2014 600 vizualizări
Curajoşii pregătiţi să se îmbarce pentru un drum dus spre Marte, proiect prevăzut de societatea olandeză Mars One, vor începe să moară din a 68-a zi de călătorie, potrivit unui studiu ştiinţific realizat de cinci studenţi la aeronautică de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele ştiinţifice legate de acest proiect. Primul curajos "va muri după circa 68 de zile de misiune, prin asfixiere", notează raportul de 35 de pagini care analizează cu grafice şi formule matematice resursele de oxigen, hrană şi tehnologii, puse la dispoziţia acestei misiuni care se doreşte autosuficientă. Plantele care trebuie să hrănească membrii misiunii vor produce prea mult oxigen şi nu a fost dezvoltată încă o tehnologie care să echilibreze atmosfera, scriu autorii studiului. În plus, voluntarii vor fi nevoiţi să înlocuiască echipamentele care se defectează, în cadrul unei misiuni care va costa "în cel mai optimist scenariu" circa 4,5 miliarde de dolari, sumă care va creşte odată cu trimiterea altor echipaje în spaţiu.
Mars One este un proiect lansat de cofondatorul şi PDG-ul companiei, olandezul Bas Lansdorp, care are ca scop trimiterea în 2024 a primei echipe de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără întoarcere, după o călătorie de şapte luni.

Peste 200.000 de voluntari

Într-o reacţie apărută în revista Popular Science, Lansdorp a respins cifrele raportului, susţinând că studiul a folosit date incomplete. El a admis totuşi că trimiterea la timp a pieselor de schimb care să le înlocuiască pe cele ieşite din funcţiune constituie o problemă. "Au dreptate, cea mai mare provocare a Mars One este păstrarea tuturor echipamentelor în stare de funcţionare", spune Lansdorp.
Peste 200.000 de persoane din 140 de ţări s-au înscris ca voluntari pentru a face parte din acest proiect faţă de care mulţi sunt sceptici, dar care se bucură de sprijinul laureatului olandez al premiului Nobel pentru Fizică în 1999, Gerard't Hooft.
În luna iunie s-a semnat un acord cu firma Endemol, care realizează emisiuni de reality-show, pentru filmarea procesului de selecţie şi instruire a voluntarilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.