Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce China nu poate caştiga un război

Ziarul de Vrancea
12 oct 2014 598 vizualizări
Forţele armate sunt prea corupte să caştige o confruntare de amploare, recunosc oficialii de la Beijing

Deficienţele care apar în pregătirea militarilor chinezi reprezintă o ameninţare la adresa capacităţii ţării de a lupta într-un război şi de a-l caştiga, scria ieri publicaţia militară oficială chineză. Astfel, autoritatea militară chineză a trimis un document unităţilor militare în care detaliază 40 de slăbiciuni în metodele curente de antrenament. "Aceste probleme reflecta neajunsurile şi punctele slabe în componenţa forţei militare de luptă. Dacă acestea nu sunt adresate imediat, atunci cu siguranţă vor afecta şi vor obstrucţiona capacitatea armatei de a merge la război", scrie ziarul, citand comandamentul general al Armatei de Eliberare a Poporului.
Preşedintele chinez Xi Jinping încearcă să consolideze capacitatea de luptă a forţelor chineze, cea mai mare armată din lume, şi să intensifice eforturile de modernizare a trupelor.
La începutul acestui an, forţele armate chineze au început să fie criticate de ofieri chinezi rezervişti dar şi activi, acuzandu-le că sunt prea corupte pentru a putea caştiga un război. Ziarul militar a mai relatat ca Beijingul trebuie să găsească un leac pentru "boala păcii" care afectează regimul său de pregătire, pentru a se asigura că trupele ajung să stăpanească abilităţile necesare pentru a caştiga un conflict armat de amploare.
Autorităţile militare au identificat mai multe probleme în cadrul armatei, marinei şi forţelor aeriene, printre acestea numărandu-se standardele şi stilurile de antrenament ale comandanţilor şi unităţilor militare. Problemele au fost identificate prin supravegherea antrenamentelor, inclusiv a exercitilor comune cu forţe armate străine, mai scrie cotidianul.

Sucurile de fructe cresc riscul de infarct

Sucurile de fructe consumate zilnic la micul dejun pot contribui la instalarea hipertensiunii arteriale, crescând astfel riscul de infarct şi angină pectorală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni. Persoanele care consumă în mod regulat sucuri de fructe proaspete, de exemplu de portocale, au un nivel al tensiunii arteriale mult mai mare decât cele care consumă ocazional astfel de băuturi, spun cercetătorii de la Swinburne University of Technology din Hawthorn, Australia. Hipertensiunea arterială poate creşte riscul de instalare a unor tulburări cardiace, precum angina pectorală, şi de producere a unui infarct. Autorul principal al acestui studiu, profesorul Matthew Pase, spune că această descoperire este importantă pentru că există "o percepţie generală potrivit căreia sucul de fructe proaspete este sănătos". "Deşi conţin vitamine esenţiale, (sucurile de fructe, n.r.) au un nivel ridicat de zaharuri şi o cantitate neglijabilă de fibre", a spus acesta. Din acest motiv, consumul frecvent de sucuri de fructe proaspete poate contribui la creşterea nivelului de zahăr din alimentaţie - provenind din celelalte alimente şi băuturi consumate în timpul zilei.
Cercetătorul spune că un pahar de 250 de mililitri cu suc de fructe poate conţine 115 calorii, echivalentul a şapte linguriţe de zahăr. Prin comparaţie, o cutie cu cola conţine 139 de calorii. Nu în ultimul rând, sucul de fructe proaspete consumat regulat poate afecta smalţul dinţilor în cazul copiilor mici, specialiştii recomandând părinţilor să înlocuiască aceste băuturi cu apă şi lapte.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum de zahăr zilnic de maximum şase linguriţe.

Al doilea caz de Ebola în SUA

Un angajat al serviciilor sociale de la Spitalul Presbiterian din Texas a primit un rezultat pozitiv în urma unui test preliminar pentru Ebola, a anunţat spitalul într-un comunicat. Teste de confirmare urmează să fie efectuate de către Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor de la Atlanta.
Spitalul Presbiterian din Texas este instituţia în care a murit miercuri Thomas Eric Duncan, prima persoană diagnosticată cu Ebola în Statele Unite. "Am ştiut că un al doilea caz ar putea deveni o realitate şi ne-am pregătit pentru această posibilitate", a declarat doctorul David Lakey, administratorul Departamentului pentru Servicii de Sănătate al statului Texas. "Ne suplimentăm echipa din Dallas şi lucrăm cu extremă diligenţă pentru a preveni răspândirea", a subliniat oficialul.


Călăul francezului decapitat în Algeria, identificat

Bachir Kherza, prezentat ca "muftiul" jihadiştilor algerieni din cadrul Jund Al-Khilafa, a fost identificat ca fiind călăul lui Hervé Gourdel, francezul răpit şi decapitat în septembrie de această grupare care a jurat credinţă organizaţiei Statul Islamic (SI). Potrivit presei franceze, care nu citează sursele ce i-au permis să-l identifice pe autorul decapitării ghidului montan din Nisa, executat la vârsta de 55 de ani, Bachir Kherza are la activ numeroase asasinate şi atentate teroriste. În vârstă de aproximativ 50 de ani şi orignar din cartierul Bab El-Oued din Alger, Kherza este un veteran al grupărilor armate islamiste active în timpul războiului civil din anii '90, soldat cu aproximativ 200.000 de morţi în decurs de un deceniu.
Armata algeriană anunţa miercuri că a distrus tabăra care a "servit ca adăpost" grupării Jund Al-Khilafa (soldaţii califatului) "al execuţiei abjecte", în cadrul unei "vaste operaţiuni de căutare". În cursul acestei razii, militarii algerieni au reperat, de asemenea, locul în care a fost filmat videoclipul în care Jund Al-Khilafa şi-a proclamat credinţa în Abu Bakr al-Baghdadi, liderul SI.
El Watan scria sâmbătă că, potrivit surselor sale, nu există nicio legătură între această "grupare şi Daech (acronimul arab al SI)" şi că jurarea credinţei a fost doar "o trambulină pentru a apărea pe scena mediatică".

Clipul unei femei care-şi planifică moartea provoacă emoţie pe Internet

O americană care suferă de un cancer, în fază terminală, a anunţat că-şi va pune capăt zilelor pe 1 noiembrie, pentru a muri cu demnitate, într-o înregistrare video care a provocat emoţie pe Internet.
La începutul anului, la vârsta de 29 de ani, Brittany Maynard, care tocmai se căsătorise, a aflat că mai avea şase luni de trăit, din cauza unui cancer la creier foarte agresiv, şi că agonia sa va fi lungă şi dureroasă. "Ceea ce-ţi vine în minte atunci când afli că mai ai atât de puţin de trăit este să spui tot ceea ce doreşti să le spui celor pe care-i iubeşti", afimă ea în clip, care a fost vizualizat de peste 5,5 milioane de ori pe YouTube.com vineri.
Brittany Maynard, care tocmai se căsătorise cu Dan Diaz când a început să acuze dureri violente de cap, s-a mutat din California în Oregon, "unul dintre cele cinci state americane care au legalizat dreptul de muri demn", alături de Montana, Vermont, Washington şi New Mexico. Astfel, un medic poate să-i prescrie, în mod legal, ceea ce are nevoie pentru a-şi pune capăt zilelor, aşa cum doreşte, în camera sa, înconjurată de apropiaţi, şi anume soţul, mama şi cea mai bună prietenă. "Nu am lansat această campanie pentru a primi atenţie (...). Am făcut-o pentru că doresc o lume în care oricine să aibă dreptul să moară demn, ca mine", a afirmat ea pe site - menit să promoveze legalizarea eutanasiei pe întregul teritoriu al Statelor Unite. "Am medicamentele, nu mă uit la ele în fiecare zi, dar sunt acolo (...). Este o mare uşurare să ştiu că nu voi fi nevoită să mor în modul (dureros) care mi-a fost preconizat", adaugă ea,




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.