Internațional

O femeie conduce lupta kurzilor împotriva Statului Islamic

Ziarul de Vrancea
12 oct 2014 930 vizualizări
"Cei care o cunosc spun că este cultivată, inteligentă şi flegmatică", susţine un militant kurd

FO femeie îi conduce pe combatanţii kurzi în bătălia împotriva jihadiştilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI), care ameninţă să cucerească oraşul sirian kurd Kobane, la frontiera cu Turcia, potrivit unui ONG şi unor militanţi. "Mayssa Abdo, cunoscută sub numele de război Narin Afrin, se află la comanda YPG la Kobane, alături de Mahmoud Barkhodan", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, referindu-se la Unităţile pentru Protecţia Poporului, care rezistă de la 16 septembrie ofensivei dure a SI asupra Kobane. Aşa cum obişnuiesc combatanţii kurzi, Mayssa poartă un pseudonim, al regiunii sale natale Afrin, un bastion kurd situat, la fel ca şi Kobane, în provincia Alep (nord). "Cei care o cunosc spun că este cultivată, inteligentă şi flegmatică. Are grijă de moralul combatanţilor şi se interesează îndeaproape de problemele lor", a declarat Mustefa Ebdi, un militant kurd originar din Kobane. Mayssa Abdo, în vârstă de 40 de ani, conduce bătălia alături de Mahmoud Barkhodan (Mahmoud "Rezistentul", în kurdă).
Prezenţa femeilor în rândul forţelor kurde nu este un fenomen nou. Rebelii din cadrul PKK, care s-au înarmat în Turcia - în 1984 - cu scopul de a crea un stat kurd independent, dar care au început negocieri de pace cu Ankara în urmă cu doi ani, numără de mult timp femei în rândul lor. Combatantele PKK au cunoscut notorietatea mondială în anii '90, efectuând operaţiuni sinucigaşe. Combatanta kurdă Dilar Gencxemis, identificată de către mişcarea din care face parte sub numele de Arin Mirkan, s-a sinucis pe 5 octombrie, provocând moartea a "zeci" de jihadişti, în apropiere de Kobane. Ea a fost prima femeie-kamikaze kurdă înregistrată de la începutul războiului civil din Siria, în 2011.
YPG este principala miliţie kurdă siriană şi aripa armată a Partidului Uniunea Democratică (PYD), cel mai important partid politic kurd din Siria.
Acest partid laic cu tendinţe socialiste a reuşit, de la începutul războiului din Siria, să creeze în zone kurde un sistem de autogestionare cu ajutorul unor consilii locale - un sistem descris ca o experienţă democratică relativ reuşită într-o ţară dominată de autocraţie de aproape o jumătate de secol. Femeile reprezintă 40% din aceste consilii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.