Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: SUA vor ajuta Republica Moldova să-şi modernizeze armata

Ziarul de Vrancea
8 oct 2014 446 vizualizări
Statele Unite vor ajuta Republica Moldova să-şi modernizeze armata, a anunţat Ministerul moldovean al Apărării, la finalul unei întâlniri a ambasadorului american la Chişinău William Moser cu ministrul Apărării Valeriu Troenco.

"Domnul Moser a notat că (Republica) Moldova poate să conteze pe susţinerea Guvernului american în vederea lansării unor noi proiecte şi programe menite să reformeze şi modernizeze armata naţională", a anunţat ministerul.
Ambasadorul Statelor Unite l-a prezentat pe noul ataşat militar american în Republica Moldova Joseph Bilbo ministrului moldovean al Apărării. Republica Moldova şi Statele Unite cooperează în domeniul militar din decembrie 1995.

Peste 330 de persoane ucise în Ucraina după semnarea armistiţiului

Aproximativ 330 de persoane au fost ucise în Ucraina începând din 5 septembrie, data intrării în vigoare a armistiţiului, până pe 6 septembrie, conform unui bilanţ al Naţiunilor Unite. "De la începerea aplicării armistiţiului, în perioada 6 septembrie - 6 octombrie, s-au înregistrat 331 de decese", se arată într-un raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. "Numeroşi combatanţi străini, inclusiv presupuşi cetăţeni ruşi, au venit în Ucraina în perioada 24 august - 5 septembrie, pentru a ajuta forţele din republicile autoproclamate din Doneţk şi Lugansk", continuă raportul. "În timpul perioadei examinate, dreptul internaţional a continuat să fie încălcat de grupuri armate şi de unităţi ale armatei ucrainene", precizează experţii ONU.

UE poate rezista cu uşurinţă o lună fără gaze naturale din Rusia

Europa poate să se descurce, cu uşurinţă, fără importurile de gaze din Rusia timp de o lună, dar s-ar putea confrunta cu mai multe probleme în cazul în care nu vor fi furnizate gaze în decurs de şase luni, a estimat comisarul european în exerciţiu pentru energie Günther Oettinger, vorbind la o reuniune informală pe probleme energetice, ce s-a desfăşurat la Milano, în perioada 5-6 octombrie. Cu această ocazie, ministrul adjunct al dezvoltării economice din Italia, Claudio De Vincenti, a spus că Roma intenţionează să continue construcţia conductei Transadriatice în pofida opoziţiei localnicilor faţă de această conductă.
În ceea ce priveşte conflictul gazelor între Rusia şi Ucraina, expertul britanic Alan Riley consideră că UE s-a situat, în cele din urmă, de partea Moscovei. Comisarul Günther Oettinger a încercat să ajungă la un acord între părţi în următoarele condiţii: un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi la gazele ruseşti livrate Ucrainei şi furnizarea a circa 5 miliarde de metri cubi de gaze la acest preţ către Kiev. Ucraina trebuie să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruse livrate, dintre care 2 miliarde în luna octombrie. În opinia sa, preţul propus — 385 dolari — este cu mult mai mare decât preţurile pe care îl plătesc multe ţări din Europa de Vest, în timp ce pe piaţa gazelor un rol semnificativ îl au costurile de tranzit. De aceea, spune el, preţul pentru Ucraina ar trebui să fie mai mic decât în cazul altor ţări.
Cu toate acestea, aproape jumătate din gazele care ajung în această perioadă în Ucraina sunt furnizările într-un circuit în sens invers ("revers flow") din Norvegia, achiziţionate de Kiev la un preţ de aproximativ 340 dolari pe mia de metri cubi.

Fidel Castro: NATO practică "un război de exterminare" împotriva Rusiei

Alianţa Nord-Atlantică practică un "război de exterminare" împotriva Rusiei, acuză liderul cubanez Fidel Castro, denunţând atitudinea de "ură" a noului secretar general NATO Jens Stoltenberg. "Am auzit declaraţiile noului secretar general NATO. (...) Câtă ură am văzut pe faţa lui! Ce efort incredibil pentru promovarea unui război de exterminare împotriva Federaţiei Ruse!", afirmă Fidel Castro. "Cine sunt cei care se dovedesc a fi mai extremişti decât fanaticii din grupul terorist Stat Islamic?", adaugă Fidel Castro într-un editorial intitulat "Viitor incert".
Jens Stoltenberg a pledat pentru o "soluţie politică" la conflictul din Ucraina, reiterând intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a avea o "prezenţă continuă" la frontierele estice.
Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei în anul 2006, din raţiuni de sănătate, locuind într-o casă din vestul oraşului Havana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.