Internațional

Comandantul feribotului sud-coreean scufundat: "Merit pedeapsa cu moartea"

Ziarul de Vrancea
8 oct 2014 572 vizualizări
El chiar riscă pedeapsa capitală după ce peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma naufragiului

Comandantul feribotului sud-coreean care a naufragiat în aprilie provocând moartea a 300 de persoane a declarat, ieri, în cadrul procesului, că "merită pedeapsa cu moartea". Feribotul Sewol a naufragiat la 16 aprilie în largul coastelor de sud ale peninsulei coreene şi a provocat moartea a peste 300 de persoane, majoritatea elevi ai unui liceu, aflaţi într-o excursie. Ancheta a menţionat mai mulţi factori pentru producerea catastrofei, de la supraîncărcarea navei până la erori ale echipajului, inclusiv creşterea în mod ilegal a numărului de cabine. Nemulţumirea familiilor victimelor l-a vizat însă în special pe comandantul feribotului, care a fost filmat în timp părăsea ambarcaţiunea, în condiţiile în care pasagerii erau blocaţi în interior, după ce au primit ordinul să rămână în cabine. "Le cer iertare sincer victimelor şi familiilor lor şi mă voi ruga pentru ei până la sfârşitul vieţii", a declarat Lee Joon-Seok, în vârstă de 69 de ani, la tribunalul din Gwangju. "Cred că merit pedeapsa cu moartea. Dar nu am avut niciodată intenţia de a-i sacrifica pe pasageri" pentru a mă asigura că voi fi eu salvat, a adăugat el.
Comandantul susţine că i-a ordonat unui membru al echipajului să le transmită pasagerilor că trebuie să-şi pună vestele de salvare şi să se arunce în mare, cu aproximativ cinci minute înainte de sosirea primei bărci de salvare la bordul căreia a urcat el. Înregistrările video realizate de elevii aflaţi la bord cu telefoanele mobile, descoperite după recuperarea cadavrelor, au surprins însă un mesaj transmis printr-o portavoce cu îndemnul de a nu părăsi cabinele, în condiţiile în care feribotul începe să se scufunde.
Comandantul feribotului riscă pedeapsa cu moartea pentru "omor involuntar". Niciun condamnat nu a fost însă executat în Coreea de Sud din 1997. "Nu voi ieşi din închisoare înainte de a muri, dar nu le pot lăsa copiilor şi nepoţilor mei numele unui criminal", a declarat el, la tribunal. Dintre cele 476 de persoane aflate la bordul feribotului, 325 erau elevi ai liceului Dawon. Doar 75 dintre aceştia au supravieţuit.

Un savant născut în Romania, recompensat cu premiul Nobel

Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner, a anunţat, ieri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie". Vreme îndelungată, microscopia optică s-a lovit de o presupusă limitare: neputinţa de a obţine o rezoluţie mai bună de jumătate din lungimea de undă a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, cei trei laureaţi au reuşit să depăşească, cu inventivitate, această limitare. Cercetările lor au spart barierele şi au adus microscopia în universul nanodimensiunilor.
În cadrul acestei discipline, care a devenit de atunci "nanoscopie", oamenii de ştiinţă vizualizează drumurile urmate de molecule individuale în interiorul unor celule vii. Ei pot să vadă, de asemenea, felul în care moleculele creează sinapse între celulele nervoase din creier, dar şi să urmărească proteinele implicate în maladiile Parkinson, Alzheimer şi Huntington, pe măsură ce ele se acumulează şi formează depozite celulare. Graţie nanoscopiei, cercetătorii pot să urmărească proteine individuale în ovule fertilizate, pe măsură ce acestea se divid şi se dezvoltă în embrioni.
Stefan W. Hell este cetăţean german şi a absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990. Născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen. Este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg. Stefan W. Hell este şi membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.