Internațional

Inventatorii LED-urilor albastre, recompensaţi cu premiul Nobel

Ziarul de Vrancea
7 oct 2014 596 vizualizări
Cercetătorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au primit, ieri, premiul Nobel pentru fizică pe 2014. Ei au fost recompensaţi pentru inventarea diodelor electroluminiscente (n.r. - LED).

Potrivit comunicatului Academiei de ştiinţe suedeze, cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru "inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice". Folosind LED-urile albastre, lumina albă poate fi creată într-un alt mod. Odată cu apariţia lămpilor cu LED-uri, oameni dispun în prezent de alternative mult mai durabile şi mai eficiente faţă de vechile surse de lumină.
Atunci când Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au produs lumină albastră cu ajutorul semiconductorilor, la începutul anilor 1990, au declanşat o transformare fundamentală a tehnologiei de iluminat. Diodele roşii şi verzi existau deja de multă vreme, însă fără lumina albastră lămpile albe nu puteau fi create. În ciuda unor eforturi considerabile, depuse atât în comunitatea ştiinţifică, cât şi în industrie, LED-urile cu lumină albastră au rămas o provocare timp de trei decenii.
Cei trei cercetători au reuşit acolo unde toţi ceilalţi au eşuat. Isamu Akasaki a lucrat cu Hiroshi Amano la Universitatea din Nagoya, în timp ce Shuji Nakamura era angajat la Nichia Chemicals, o mică companie din Tokushima. Invenţia lor a fost revoluţionară.
Lămpile cu LED-uri albe emit o lumină albă mai puternică, sunt mai durabile şi mai economice. Întrucât aproximativ un sfert din consumul de electricitate mondial este folosit pentru a acoperi nevoia de iluminare, LED-urile contribuie la salvarea resurselor planetei. Consumul de materiale este şi el mult diminuat, întrucât LED-urile au o durată de viaţă de 100.000 de ore, în comparaţie cu cele 1.000 de ore pentru becurile incandescente şi 10.000 de ore pentru tuburile fluorescente.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.