Internațional

Alegerile n-au "limpezit apele" în Bulgaria

Ziarul de Vrancea
6 oct 2014 419 vizualizări
Bulgaria nu a scăpat de instabilitatea politică, Boiko Borosov, învingătorul celui de-al doilea rând de alegeri legislative organizate în ultimele 18 luni, urmând să se angajeze în căutarea unei coaliţii, cu un rezultat incert.

Fostul premier de centru-dreapta (2009-2013) s-a impus duminică cu un rezultat mai strâns decât se aştepta în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), formaţiunii sale - GERB - lipsindu-i cel puţin 30 de mandate pentru a deţine majoritatea în Parlament. Ca pentru a complica şi mai mult situaţia, viitorul Legislativ va fi foarte fragmentat, obligându-l pe Borisov să discute cu mai multe partide mici. Mizând pe oboseala bulgarilor, Boiko Borisov a îndemnat celelalte partide, încă de duminică seara, să i se alăture. "Vreau să guvernez, eu, personal (...). Sunt pregătit să fac tot ceea ce este necesar pentru a evita scenariul negru" al unui impas, a declarat fosta gardă de corp, pe tonul energic obişnuit. Dacă nu se formează o coaliţie, a subliniat el, vor avea loc "noi alegeri", sinonime cu "falimentul" Bulgariei, o ţară care cumulează o serie de handicapuri - o economie în pană, o sărăcie larg răspândită şi o corupţie galopantă.
Potrivit ultimei numărători disponibile, partidul GERB va obţine aproximativ 33% din voturi şi între 82 şi 90 de mandate în Parlament, în care majoritatea absolută este de 121 de mandate. Socialiştii ar fi obţinut 15,4% din sufragii şi între 36 şi 42 de mandate, fiind urmaţi de aproape de partidul minorităţii turce MDL, care ar obţine între 35 şi 39 de mandate. Cinci formaţiuni mici, inclusiv ultranaţionaliştii din cadrul Ataka, par că au depăşit pragul de 4% necesar să intre în Legislativ. Vizând aceşti posibili parteneri, Borisov le-a cerut "celor care au un rezultat slab să facă ceva pentru stabilitate".
Mai multe analize prezintă totuşi ca posibilă crearea unui Guvern de largă coaliţie. Observatorii nu exclud nici posibilitatea ca instabilitatea să continue.

Multiple provocări urgente

În opinia lui Boriana Dimitrova, directoarea Institutului Alpha Research, "problema nu este atât numărul partidelor mici, cât absenţa unei orientări clare stânga/dreapta a acestor partide, care sunt formate în mod artifical de către interese corporatiste. Din acest motiv va fi greu să se formeze un guvern". Viitoarea echipă de la putere, indiferent cine va fi şeful şi culoarea ei politică, va fi nevoită să înfrunte reforme nepopulare în domeniile Sănătăţii, Educaţiei şi Pensiilor, a subliniat duminică preşedintele bulgar Rosen Plevneliev. O serie de provocări urgente o aşteaptă chiar înaintea acestei etape.
Criza ucraineană ameninţă furnizarea de gaze naturale ruseşti către Bulgaria în această iarnă, în contextul în care ţara nu are alternative pentru încălzire şi menţinerea în funcţiune a unor întreprinderi. UE a suspendat plăţi din fonduri europene, în valoare de sute de milioane de euro, din cauza unor nereguli la licitaţii publice. CCB, a patra bancă din ţară, se află aproape în faliment. De asemenea, Bulgaria este depăşită de afluxul de refugiaţi sirieni veniţi din Turcia.
Boiko Borisov, în vârstă de 55 de ani, s-a aflat la putere din 2009 şi până în februarie 2013, Executivul său fiind minoritar în toţi cei trei ani şi jumătate de mandat.  Fostul premier a fost nevoit să demisioneze în urma unor manifestaţii masive împotriva sărăciei şi corupţiei, iar alegerile organizate ulterior au condus la formarea unui guvern "tehnocrat", susţinut de către socialişti şi MDL.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.