Internațional

Studiu: SIDA a apărut la Kinshasa în anii '20

Ziarul de Vrancea
3 oct 2014 675 vizualizări
Dezvoltarea căii ferate pe Continentul Negru poartă principala "responsabilitate" pentru răspandirea virusului, arată un nou studiu

Istoricul maladiei SIDA a început la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, în anii '20, înainte de a se răspândi într-o lumea aflată în plină în schimbare, notează un studiu publicat în revista "Science" şi elaborat de o echipă internaţională de cercetători.
Cercetătorii de la Oxford (Marea Britanie) şi de la Universitatea din Leuven (Belgia) s-au concentrat mai ales pe tulpina de grup "M" a virusului HIV, care este cea mai răspândită. Virusologii ştiau deja că acest retrovirus a fost transmis de la maimuţe la om, în cel puţin treisprezece cazuri. Însă doar una din aceste transmisii specifice este responsabilă pentru pandemia umană, soldată până în prezent cu aproape 75 de milioane de persoane infectate, cele mai multe în Africa sub-sahariană.
Analiza cercetătorilor sugerează că între anii 1920 şi 1950, o combinaţie de factori, inclusiv urbanizarea rapidă, construcţia de căi ferate din Republica Democratică Congo (RDC), pe atunci Congo Belgian, precum şi schimbările din comerţul sexului, au favorizat apariţia şi răspândirea SIDA pornind de la Kinshasa. "Pentru prima dată, am analizat toate datele genetice disponibile, folosind tehnici filogeografice de ultimă oră pentru a estima statistic originea virusului", a explicat profesorul Oliver Pybus de catedra de zoologie a Universităţii Oxford, unul dintre principalii autori ai studiului. "Putem spune cu un grad înalt de certitudine de unde şi când a pornit pandemia", a afirmat Pybus.

Cand dezvoltarea infrastructurii strică

Unul dintre factorii analizaţi sugerează că dezvoltarea căilor ferate, în special în Congo Belgian, a jucat un rol cheie în dezvoltarea pandemiei la debutul său, făcând din Kinshasa — unul dintre oraşele cel mai bine conectate din toată Africa Centrală — o placă turnantă a răspândirii maladiei. "Datele din arhivele coloniale indică faptul că la sfârşitul anilor '40 peste un milion de oameni trecuseră prin Kinshasa cu trenul în fiecare an", spune Nuno Faria, de la Universitatea Oxford. El a menţionat că datele genetice au indicat că virusul HIV s-a răspândit foarte repede în Congo, pe o suprafaţă echivalentă cu cea a Europa de Vest, prin deplasarea pe căile ferate şi pe rutele navigabile. Potrivit cercetătorilor, aceste migraţii au permis virusului să-şi stabilească primele focare în zonele care dispuneau de reţele bune de comunicaţii cu ţările din sudul şi estul Africii.
Echipa de cercetători consideră că şi schimbările din societate care s-au produs din momentul obţinerii independenţei republicii Congo, în 1960, au creat probabil condiţii ca virusul să se răspândească de la grupuri mici de persoane infectate cu HIV către populaţii mai mari, înainte de a se propaga în restul lumii la sfârşitul anilor '70. Virusul HIV a fost identificat pentru prima dată de specialişti în anul 1981.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.