Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Preşedinta Argentinei sugerează că americanii vor să o asasineze

Ziarul de Vrancea
2 oct 2014 533 vizualizări
"Ea primeşte medicamente?", se întreba Hillary Clinton pe vremea cand era sercetar de stat

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a sugerat că Statele Unite ar putea susţine un complot vizând înlăturarea sa de la putere şi chiar asasinarea sa.  "Dacă mi se va întâmpla ceva, nu vă uitaţi spre Orientul Mijlociu, ci priviţi spre Nord", a declarat Fernandez, într-un discurs televizat, făcând aluzie la un presupus complot organizat de bancheri şi oameni de afaceri locali, "cu ajutor străin". Fernandez afirmase anterior că a primit ameninţări cu moartea din partea grupării extremiste sunnite Stat Islamic, din cauza prieteniei sale cu Papa Francisc. În discursul de marţi seara, însă, ea a sugerat că ameninţările pe care le-a primit prin intermediul a trei e-mailuri adresate serviciilor de securitate argentiniene provin din Statele Unite.
Acuzaţiile sale intervin în contextul unei deteriorări a relaţiilor deja tensionate dintre Argentina şi Statele Unite, după ce ţara condusă de Cristina Fernandez de Kirchner a intrat în incapacitate de plată în august. Fernandez îşi încheie cel de-al doilea mandat anul viitor şi nu mai poate candida din nou, dar este posibil ca fiul său, Maximo Kirchner, să candideze.
Elisa Carrio, candidatul opoziţiei de centru, a apreciat că preşedinta Fernandez este "lipsită de orice contact cu realitatea". "Pentru că nu mai face faţă realităţii, cu rata şomajului, inflaţia mare, creşterea dolarului, ea nu mai spune că gruparea Stat Islamic încearcă să o ucidă, ci Statele Unite. Ea inventează conspiraţii", a adăugat Carrio. Sănătatea mentală a preşedintei argentiniene a mai fost pusă sub semnul întrebării, anterior, de Hillary Clinton, în 2010. "Ea primeşte medicamente?", a întrebat Clinton în timp ce era secretar de Stat al SUA, potrivit unei telegrame diplomatice obţinute de presă.

Cel puţin 15 morţi în explozia din Bulgaria

Treisprezece bărbaţi şi două femei au murit miercuri în explozia accidentală produsă într-o fabrică de explozibil din nord-vestul Bulgariei, la Gorni Lom, a anunţat ieri directorul Apărării civile, Nikolai Nikolov. "Originea accidentului este probabil o eroare umană. Explozia a fost atât de puternică încât s-a format un crater. Nu am putut vedea nici urmă de om", a adăugat el. Postul de televiziune bTV afirma că cel puţin 20 de persoane sunt date dispărute. Explozia s-a produs în timp ce mai multe mine greceşti erau în curs de distrugere.
Aproximativ 150 de persoane erau angajate la fabrica situată într-una dintre cele mai defavorizate regiuni din Bulgaria, considerată cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Explozii s-au produs în 2007 şi 2010 în această fabrică şi s-au soldat cu şase morţi în total.

Vladimir Putin, cel mai popular lider străin în China

Chinezii manifestă un interes imens pentru personalitatea lui Vladimir Putin. Biografia liderului rus a fost inclusă printre cele 10 bestseller-uri non-ficţiune în China, în septembrie, pe lista propusă de cotidianul local Beijing News, iar autorul cărţii a anunţat că lucrarea sa despre Vladimir Putin se vinde mult mai bine decât cea despre Barack Obama, Margaret Thatcher sau Nelson Mandela.  În mare măsură, popularitatea foarte mare de care liderul rus se bucură în rândul populaţiei Chinei se explică prin faptul că cetăţenii văd în el o personalitate puternică şi un lider puternic, care apără perseverent şi cu succes interesele ţării sale în faţa Occidentului.
De asemenea, potrivit WSJ, admiraţia manifestată de chinezi pentru Vladimir Putin înseamnă un serios pas înainte atât în ordinea stabilită după "războiul rece", cât şi în politica statului chinez. După decenii de neîncredere una faţă de alta, China şi Rusia se apropie şi lansează un atac la adresa sistemului de securitate creat de SUA.
Foşti concurenţi la statutul de lider în lumea comunistă, Rusia şi China au acum opinii asemănătoare, inclusiv în ceea ce priveşte politica Occidentului. China a fost una dintre ţările în care sprijinul pentru poziţia Rusiei în confruntarea sa cu Occidentul în problema ucraineană a crescut şi a ajuns în iulie la 66% comparativ cu 47% anul trecut.
În afară de aceasta, liderul chinez Xi Jinping seamănă, în maniera sa de a conduce, tot mai mult cu liderul rus. Putin şi Jinping sunt lideri ai aceleiaşi generaţii şi ambii vor să restabilească puterea ţărilor lor şi să concureze cu Occidentul.

Gelozia creşte riscul de Alzheimer la femei

Femeile de vârstă medie neliniştite, geloase şi cu o stare de spirit instabilă au un risc crescut de a suferi peste ani de Alzheimer, potrivit unui studiu apărut miercuri în revista online "Neurology", publicaţie a Academiei Americane de Neurologie. Studiul a urmărit evoluţia a 800 de femei cu vârste cuprinse între 38 şi 46 de ani, dintre care 19 % au fost afectate mai târziu de demenţă. Toate persoanele analizate au fost supuse unor teste de memorie şi de personalitate, care să indice dacă sunt extrovertite sau introvertite. Totodată, s-a urmărit nivelul de nervozitate al femeilor respective.
Studiul indică faptul că femeile cu cele mai mari punctaje la testele de nevroză au avut un risc dublu de a dezvolta demenţă, comparativ cu cele care au avut scoruri mici la aceste teste, însă această legătură depindea de starea de stres acumulată pe termen lung. Faptul că o femeie este retrasă sau sociabilă nu pare să influenţeze, în sine, riscul de a dezvolta demenţă, ci doar asociat cu alte circumstanţe. Astfel, s-a observat că femeile retrase care au trecut şi prin unele dificultăţi uşoare au avut un risc mai mare de a suferi mai târziu de Alzheimer. Noul studiu a confirmat că personalitatea poate influenţa riscul individual de a dezvolta demenţă, prin efectul său asupra comportamentului, stilului de viaţă sau a reacţiilor la stres.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.