Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lui Putin i-ar fi greu să cucerească Bucureştiul

Ziarul de Vrancea
30 sep 2014 1251 vizualizări
Afirmaţia aparţine unor experţi ruşi, care susţin că spre deosebire alte state estice, Romania are avantajul unui teritoriu "uriaş" care ar face imposibilă tehnic o invazie rapidă a Capitalei

Vladimir Putin nu-şi va pune în practică ameninţările cu trimiterea trupelor ruse "în două zile" la Kiev, Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti, dar ele reprezintă o ameninţare cu un "război hibrid" împotriva statelor baltice vizând divizarea NATO, afirmă analişti ruşi citaţi de EUObserver.
"Dacă vreau, în două zile am trupe ruseşti nu doar la Kiev, dar şi în Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", a declarat preşedintele rus, potrivit Suddeutsche Zeitung. El i-ar fi spus acest lucru omologului său ucrainean Petro Poroşenko, care a informat ulterior UE. Presa a întrebat Bruxelles-ul, Kievul şi Moscova dacă Putin a proferat într-adevăr această ameninţare, dar acestea au refuzat să confirme sau infirme.
Preşedintele american Barack Obama a promis recent la Tallinn şi Varşovia că un atac rus va declanşa Articolul 5 privind apărarea colectivă a NATO. Însă Articolul 5 nu a fost testat niciodată şi nimeni nu ştie dacă americanii sau francezii sunt dispuşi să moară pentru Estonia, Romania sau Polonia într-un război nuclear. Dacă Articolul 5 nu este declanşat, statele baltice sunt "de neapărat", din cauza învecinării cu Rusia, apreciază analiştii ruşi.

Varşovia, mai vulnerabilă decat Bucureştiul

Perspectivele Bucureştiului şi Varşoviei sunt diferite. "Bucureştiul iese complet din discuţie. Trupele ruse vor trebui să traverseze un teritoriu atât de uriaş, încât (acest lucru) este imposibil din punct de vedere tehnic", afirmă Pavel Baev, un fost cercetător de la un institut al Ministerului rus al Apărării care face în prezent parte din PRIO, un centru de reflecţie de la Oslo. "Trebuie să efectuezi o amerizare la scară largă pentru a ajunge la Bucureşti, iar Rusia nu are capabilitatea să facă acest lucru", adaugă Igor Sutiaghin, un fost membru al Academiei Ruse pentru ştiinţe din Moscova, arestat pentru spionaj, care a ajuns în Marea Britanie în 2010, în urma unui schimb de spioni, iar în prezent lucrează pentru Rusi, un centru de reflecţie de la Londra. În opinia sa, Varşovia este mai vulnerabilă.
Tancurile şi infanteria ruseşti ar putea ataca Polonia din Belarus, sistemele ruse de rachete de tip Iskander pot lovi oraşele poloneze din Kaliningrad, iar Moscova îşi poate paraşuta membri ai forţelor speciale în capitala poloneză. Însă avioanele şi trupele terestre ruseşti ar opera departe de bazele lor şi ar întâmpina dificultăţi în reaprovizionarea cu combustibil şi privind rutele pentru furnituri. "Poate că ei (trupele ruse) ar putea să ajungă la Varşovia, dar ce vor face după aceea?", întreabă Sutiaghin.

Raportul de forţe NATO – Rusia: 4 la 1

Kievul este însă "la îndemână", apreciază cei doi analişti. Dar invazia Crimeei şi a estului Ucrainei de către Rusia a lăsat un gust atât de "amar", încât aceasta va fi întâmpinată de o rezistenţă populară susţinută, este de părere Baev. De asemenea, dacă Obama îşi va respecta promisiunea, ameninţarea lui Putin este şi mai puţin credibilă, notează el. Pe de altă parte, avioanele NATO pot provoca pagube grave în momentul în care forţele ruse ar încălca un teritoriu apărat de Articolul 5, iar în lipsa superiorităţii aeriene nu au nicio şansă, apreciază Sutiaghin.
"Raportul între forţele terestre ale NATO în Europa şi forţele ruse este de patru la unu, dacă numărăm şi trupele asiatice ale Rusiei. Dacă nu le punem la socoteală, (raportul) este de şapte la unu", a subliniat Sutiaghin. Totodată, Rusia "nu are apărare" în faţa armelor NATO "cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie", ca de exemplu rachete de croazieră convenţionale, subliniază Baev. Pe de altă parte, Putin ar putea să creadă că NATO nu va riposta atacând ţinte de pe teritoriul rusesc, "însă nu poate fi sigur", adaugă Sutiaghin.
O escaladare nucleară este "departe de a fi concepută. Există tabuuri stabilite de mult timp şi sunt susceptibile să fie respectate, indiferent de cât de nebun poate fi un lider", este de părere Baev, deşi unii analişti militari se gândesc la acest lucru. În opinia sa, armament nuclear - torpile şi rachete antinave - ar putea fi eventual folosit pe mare, unde nu pot fi provocate pagube colaterale. De asemenea, teoretic, există posibilitatea ca Moscova să folosească armament nuclear "tactic" pentru a "egala forţa" armatelor NATO.

Excesul de antibiotice la varste fragede, risc crescut de obezitate

Administrarea de antibiotice copiilor în vârstă de până la doi ani creşte riscul de obezitate infantilă, iar acesta este încă şi mai mare pentru pacienţii care au primit doze importante, potrivit unui studiu american ale cărui rezultate au fost publicate luni. "În contextul în care obezitatea rezultă din multiple cauze, reducerea prevalenţei sale depinde de identificarea şi de controlarea tuturor factorilor de risc", a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu. "Rezultatele studiului nostru sugerează faptul că folosirea excesivă a antibioticelor înainte ca pacientul să împlinească vârsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre aceşti factori", a adăugat el.
Oamenii de ştiinţă au studiat în perioada 2001 - 2013 dosarele medicale ale unui număr de peste 64.000 de copii, monitorizaţi de la naştere şi până la vârsta de cinci ani. Ei au aflat astfel că aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, în medie, de 2,3 ori înainte de a împlini vârsta de doi ani.
În total, rata de prevalenţă a obezităţii era de 10% la vârsta de doi ani, de 14% la trei ani şi de 15% la patru ani, precizează autorii. În ceea ce îi priveşte pe copiii supraponderali, procentele au fost următoarele: 23% la vârsta de doi ani, 30% la trei ani şi 33% la patru ani. Cercetătorii au determinat, de asemenea, că pacienţii care au fost trataţi de cel puţin patru ori cu antibiotice înaintea vârstei de doi ani prezintă un risc şi mai mare de obezitate.

Americanii le-au venit de hac poliţiştilor supraponderali

Mai mulţi poliţişti din New York s-au îngrăşat atât de mult încât comandantul le-a cerut să pună bani pentru a dota o sală a sediului lor cu echipament sportiv, relatează New York Post.  Unii ofiţeri de la Divizia de afaceri comunitare au ajuns la o greutate de aproximativ 135 de kilograme şi nu au condiţia fizică necesară pentru a urmări un suspect, dacă ar fi solicitaţi în acest sens, au declarat surse citate de publicaţia americană.
"Majoritatea sunt patetic de graşi. Stau mult pe scaun şi mănâncă Twinkie la birou", a afirmat o sursă. Pentru a-i ajuta să slăbească, inspectorul Ellen Chang le-a ordonat acestora să pună câte 30 de dolari fiecare pentru a-şi dota sediul din East 12th Street cu o sală de sport.
Unii ofiţeri resping ideea de a face sport şi critică planurile inspectorului, fiind nemulţumiţi că trebuie să finanţeze sala de sport. Dar Chang nu renunţă şi le spune adesea poliţiştilor supraponderali: "Ar trebui să mergeţi la sală".

Numărul animalelor sălbatice de pe Terra s-a înjumătăţit faţă de acum 40 de ani

Acţiunea omului a dus, în 40 de ani, la dispariţia a jumătate din animalele sălbatice de pe Terra, potrivit ultimului bilanţ întocmit de Fondul mondial pentru natură (WWF) şi publicat în Raportul său Planeta Vie 2014.
Între 1970 şi 2010, Indexul Planeta Vie - care măsoară evoluţia a 10.380 de populaţii de vertebrate ce cuprind 3.038 specii de mamifere, păsări, reptile, amfibii şi peşti - a scăzut cu 52%. Iar această tendinţă gravă nu dă semne de "încetinire", se arată în a 10-a ediţie a raportului WWF.
Zonele cele mai afectate sunt America Latină (-83%), urmată de regiunea Asia-Pacific. Speciile de apă dulce au plătit preţul cel mai mare (-76%), în timp ce speciile terestre şi marine s-au împuţinat cu 39%.
Spre deosebire de statisticile precedente, indexul de anul acesta a fost realizat după un nou mod de calcul care propune o reprezentare mai fidelă a repartiţiei mondiale a speciilor vertebrate, relevă WWF. În precedentul său raport bianual din 2012, WWF remarca o scădere cu 28% a speciilor sălbatice în perioada 1970 — 2008. Indicele lua atunci în calcul 2.699 de specii.
Cauzele acestui declin sunt pierderea sau degradarea habitatelor (din cauza agriculturii, urbanizării, deforestării, irigaţiilor, barajelor hidroelectrice), vânătoarea şi pescuitul în exces şi schimbările climatice, conchide WWF.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3489 zile, 12 ore, 21 minute, 34 secunde
Mai ales in Ferentari si Rahova ar putea sa aiba mari probleme. Pe la Parlament nu ar intampina rezistenta ca parlamentarii sunt obisnuiti sa schimbe partidul si s-ar declara rusi imediat. La tigani e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.