Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai mare statuie a lui Lenin din Ucraina, dărâmată în Est

Ziarul de Vrancea
29 sep 2014 486 vizualizări
Cea mai mare statuie a lui Lenin, care era încă în picioare în Ucraina, a fost dărâmată în noaptea de duminică spre luni la Harkov (est) de către demonstranţi naţionalişti, care au denunţat influenţa Moscovei prin figura fondatorului Uniunii Sovietice.

După două ore de muncă cu polizoare, aceştia au reuşit să taie picioarele statuii cu o înălţime de 8,50 de metri, ce a fost trasă apoi de pe piedestal cu un cablu, în aclamaţiile mulţimii.
Dărâmarea statuii a fost punctul culminant al unei manifestaţii ce a reunit zeci de persoane duminică după-amiază în acest al doilea oraş ca mărime din Ucraina, printre care ultraşi naţionalişti ai unui club de fotbal local.
De la destituirea în luna februarie a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, soarta statuii a fost o chestiune de dispută în acest oraş de 1,5 milioane de oameni, situat în partea de est a ţării, dar în majoritate fideli Ucrainei, chiar dacă limba rusă este dominantă.
Autorităţile locale, care motivau că eventuala cădere a statuii ar putea afecta tunelurile de metrou, au promis să o demonteze după toate regulile, dar manifestanţii au preferat să acţioneze fără să mai aştepte.
O anchetă pentru vandalism a fost deschisă, însă imediat a şi fost închisă de Ministerul de Interne, care a menţionat că nimeni nu a fost rănit. "Lenin? Lăsaţi-o baltă! Câtă vreme nicio persoană nu este rănită. Câtă vreme acest gunoi de idol comunist nu măreşte bilanţul victimelor", a remarcat ministrul de interne Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.
Alte statui ale lui Lenin au fost dărâmate, în special la Kiev, de la evenimentele din februarie, dar multe altele stau în continuare în picioare în regiunile proruse din estul ţării, controlate de separatişti.

O femeie face parte din conducerea grupului terorist Stat Islamic

Văduva unuia dintre autorii atentatului sinucigaş comis la Londra în 2005 contribuie la antrenarea tinerelor occidentale devenite membre ale grupului terorist Stat Islamic, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate britanice. Suspecta este Samantha Lewthwaite, în vârstă de 30 de ani, văduva lui Jermaine Lindsay, care a omorât 26 de persoane aruncându-se în aer la Londra, în iulie 2005. Samantha Lewthwaite, convertită la mahomedanism la vârsta de 17 ani, contribuie, în Siria, la antrenarea femeilor care devin membre ale grupului terorist sunnit Stat Islamic.
Potrivit surselor citate, tânăra britanică este la conducerea unei echipe speciale de teroriste-kamikaze. Samantha Lewthwaite face parte din conducerea grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant (Stat Islamic în Irak şi Siria), fiind cunoscută sub numele de "Cea Specială" sau "Femeia Importantă", conform unor experţi din serviciile de spionaj.

Peste 3.000 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în 2014

Peste 3.000 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană începând din ianuarie, adică dublu faţă de "vârful" precedent atins în 2011, anul Primăverii Arabe, a anunţat ieri Organizaţia Mondială pentru Imigranţi (OIM). De 20 de ani, traversarea Mării Mediterane reprezintă cel mai periculos periplu pentru imigranţii clandestini. De la începutul anului, OIM a înregistrat moartea a 4.077 de imigranţi ilegali în lume, dintre care o treime — 3.072 — în Marea Mediterană. Din anul 2000, peste 22.000 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană. Pentru această mare, "2014 a fost cel mai negru an", devansând cu mult 2011, când 1.500 de decese au fost înregistrate (fiind contabilizate primele nouă luni ale anului).
Majoritatea imigranţilor care şi-au pierdut viaţa încercând să ajungă în Europa — înecaţi, asfixiaţi, înfometaţi sau îngheţaţi — erau originari din Africa şi din Orientul Mijlociu. În total, cel puţin 40.000 de imigranţi au murit în lume începând din 2000, în încercarea de a ajunge pe Bătrânul Continent, în SUA, în Australia sau în alte ţări. "De un an, creşterea numărului de morţi se explică mai ales prin progresia deceselor în Marea Mediterană", a explicat OIM, recunoscând că nu înţelege prea bine această tendinţă. Aceasta "reflectă probabil o creştere spectaculoasă a numărului de imigranţi care încearcă să ajungă în Europa. Peste 112.000 de imigranţi ilegali au fost depistaţi de autorităţile italiene în cursul primelor opt luni ale lui 2014, de aproape trei ori mai mulţi decât pe parcursul întregului an 2013", potrivit OIM.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.