Internațional

Manifestanţii din Hong Kong continuă să sfideze puterea

Ziarul de Vrancea
29 sep 2014 460 vizualizări
Oraşul a fost blocat de protestarii pro-democraţie, în cele mai puternice tulburări civile de la trecerea regiunii sub tutelă chineză în 2997

Mii de manifestanţi continuau să înfrunte puterea ieri, la Hong Kong, după o noapte de confruntări cu forţele de ordine, blocând centrul oraşului pentru a cere Beijingului mai multă libertate politică. Campania de nesupunere civilă, care durează de câteva săptămâni în fosta colonie britanică, a accelerat puternic în weekend, regiunea Hong Kong fiind afectată de cele mai puternice tulburări civile de la trecerea sa sub tutelă chineză în 1997.
În scene de stradă haotice, cu care Hong Kongul nu este deloc obişnuit, poliţiştii au tras duminică seara, până târziu, salve repetate de gaze lacrimogene, în încercarea de a-i dispersa pe protestatari. Zeci de mii de persoane s-au adunat în cartiere din centru, revărsându-se până la Kowloon, pe continent, la nivelul insulei.
Manifestanţii, împotriva cărora s-a folosit gaz cu piper, purtau pelerine de plastic şi şi-au acoperit faţa cu folie de platic alimentară pentru a se proteja.
Într-un gest aparent de calmare, Guvernul din Hong Kong a anunţat retragerea, ieri dimineaţa, a poliţiei antirevoltă.

Scrutin "universal", cu candidaţi aleşi la Beijing

Însă mulţimea creştea oră de oră, iar ieri după-amiaza câteva mii de persoane se adunaseră în catierul Admiralty, principalul punct de întâlnire al opozanţilor, în apropierea sediului Guvernului. Militanţi prodemocraţie au preluat controlul asupra a cel puţin trei intersecţii rutiere majore. "Suntem mai optimişti astăzi, poliţiştii nu sunt destul de numeroşi să încercuiască locurile, iar manifestanţii s-au reunit", a declarat pentru Ivan Yeung, un protestatar în vârstă de 27 de ani.
Peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate, circulaţia tramvaielor era perturbată, iar unele staţii de metrou erau închise. Numeroase şcoli au rămas închise, la fel şi numeroase întreprinderi, perturbând activitatea economică a acestei regiuni autonome plasate sub administraţia chineză.
Studenţii, care se află de o săptămână în grevă, sunt vârful de lance al campaniei de nesupunere civilă lansate cu scopul de a denunţa ceea ce locuitorii metropolei percep drept o acaparare tot mai puternică de către Beijing a afacerilor locale. Ei au pătruns vineri în sediul Guvernului local, după care au fost evacuaţi fără menajamente de către poliţie.
În faţa mobilizării studenţeşti, mişcarea prodemocraţie cea mai vizibilă - Occupy Central - a intrat duminică în "bătălie" şi şi-a îndemnat susţinătorii să devanseze o acţiune de ocupare prevăzută pentru miercuri. Beijingul a anunţat în august că viitorul Executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, dar că vor fi selectate două sau trei persoane, de către un comitet care le va abilita să candideze.

Pe site-urile chineze, protestul nu există

Occupy Central reclamă "retragerea" deciziei Chinei şi "o relansare a procesului reformelor politice". Autorităţile locale este necesar să prezinte Beijingului "un nou raport asupra reformelor politice, care să reflecte deplin aspiraţiile către democraţie ale poporului Hong Kongului", a subliniat Occupy. Însă preşedintele Executivului Leung Chun-ying le-a cerut protestatarilor să se întoarcă acasă şi să "nu perturbe viaţa cotidiană a locuitorilor din Hong Kong". El a respins totodată zvonuri care circulă pe reţele de socializare potrivit cărora puterea locală intenţionează să recurgă la armata chineză, prezentă la Hong Kong. "Nu există absolut nicio probă în acest sens", a spus el.
La Beijing, presa oficială a denunţat acţiuni ale unor "extremişti politici" care vor "să profite de idealismul şi entuziasmul studenţilor pentru a promova un progres democratic".
Potrivit site-ului american China Digital Times, care urmăreşte propaganda chineză, autorităţile au ordonat tuturor site-urilor chineze să îndepărteze "imediat" orice informaţie despre manifestaţiile de la Hong Kong.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.