Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Liderul nord-coreean nu a mai fost văzut în public de trei săptămani

Ziarul de Vrancea
26 sep 2014 575 vizualizări
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un face obiectul zvonurilor în Asia, potrivit cărora ar suferi o criză de gută sau doar de oboseală, în condiţiile în care nu a mai apărut în public de trei săptămani, relatează AFP. Kim Jong-Un, care ar avea 30 sau 31 de ani, nu a mai apărut la televiziunea de stat de la 3 septembrie, cand a asistat la Phenian la un concert împreună cu soţia sa, Ri Sol-Ju.

În iulie, el a fost văzut şchiopătand cu ocazia comemorării a 20 de ani de la decesul bunicului său Kim Il-Sung, fondatorul regimului. De obicei promptă în alimentarea speculaţiilor pe tema inamicului din Nord, Coreea de Sud a păstrat în mod curios tăcerea. În cursul unei conferinţe de presă, Ministerul Unificării a refuzat o invitaţie de a specula pe tema stării de sănătate a lui Kim Jong-Un. "Coreea de Nord nu a făcut nici un anunţ oficial (...) şi, prin urmare, noi nu avem nici un comentariu", a declarat o purtătoare de cuvant a ministerului. "Urmărim diferitele ipoteze, inclusiv zvonurile privind starea sa de sănătate", a adăugat ea. Kim Jong-Un a atras atenţia prin faptul că a lipsit săptămana aceasta la deschiderea unei noi sesiuni a Parlamentului, care nu se reuneşte decat o dată sau de două ori pe an, pentru a aproba deciziile partidului unic de inspiraţie leninistă. Dar se pare că liderul nord-coreean nu a mai avut apariţii publice de cateva săptămani. Kim Jong-Un a fost omniprezent în presa oficială de cand i-a succedat tatălui său, Kim Jong-Il, după decesul acestuia în decembrie 2011. Mersul său şchiopătat, în iulie, a fost atribuit de o sursă a agenţiei de presă sud-coreene Yonhap unei crize de gută şi efectelor diabetului, obezităţii şi tensiunii arteriale ridicate. Conform altei surse, medici nord-coreeni s-au deplasat în Germania şi Elveţia pentru a se consulta cu omologii lor. Dar Hong Hyun-Ik, un cercetător de la centrul de studii Sejong din Seul, a avertizat că "speculaţiile privind sănătatea lui Kim Jong-Un sunt exagerate în Sud". "Este perfect posibil să fie doar obosit şi să se odihnească", a precizat el

Directorul FBI critică politica de protecţie a Apple şi Google

Directorul FBI, James Comey, a criticat politica de protecţie a datelor implementată de Apple şi Google, pentru a-şi asigura clienţii în urma dezvăluirilor privind metodele de spionaj ale serviciilor americane de informaţii, relatează AFP. "Cred în lege dar cred de asemenea că nimeni din această ţară nu este mai presus de lege. Ceea ce mă îngrijorează este că companiile pot promova în mod deliberat un lucru care pune oamenii deasupra legii", a afirmat directorul poliţiei federale. Apple a fost prima companie care a anunţat că, pentru a evita să fie nevoită să livreze guvernelor datele personale ale clienţilor săi, nu va mai avea acces la parolele utilizatorilor aparatelor sale (iPhone şi iPad) care funcţionează cu noua versiune a sistemului de operare iOS 8. Google, care deja a consolidat securitatea mesageriei sale Gmail, a reacţionat ulterior, afirmand că sistemul său de operare Android asigură o protecţie similară de mult timp, dar că în noua versiune utilizatorul nu va mai fi nevoit să o activeze. Comey a subliniat că sunt în curs discuţii cu Apple şi Google pentru a-şi schimba politica de securitate. El a afirmat că forţele de ordine ar trebui să poată avea acces la telefonul mobil al răpitorului unui copil şi la conţinutul acestuia, după obţinerea unui mandat. Directorul FBI a apreciat că în "era post-Snowden", acesta este "un indiciu" că unele companii merg "prea departe".

Un drog misterios face ravagii în Rusia

Şase persoane au decedat şi aproape alte 100 s-au intoxicat într-un oraş din Siberia după ce au consumat o "substanţă sintetică necunoscută", au anunţat vineri autorităţile locale care se ocupă de lupta antidrog, relatează AFP. "În regiunea noastră, s-au intoxicat aproximativ 100 de persoane. Alţi şase locuitori cu varste cuprinse între 18 şi 35 de ani au decedat după ce au folosit o substanţă sintetică", a declarat pentru agenţia Itar-Tass o purtătoare de cuvant a Parchetului regional, adăugand că 36 de persoane sunt în continuare spitalizate. Potrivit autorităţilor locale, victimele sunt toate originare din Surgut, un oraş cu 330.000 de locuitori din Siberia occidentală.  Autorităţile ruse au deschis o anchetă şi substanţa respectivă, cumpărată de pe Internet, a fost trimisă pentru teste la un laborator.  Toxicomania este una dintre problemele de sănătate publică cele mai mari din Rusia. Folosirea drogurilor în ţară a explodat după destrămarea URSS şi a atins apogeul în a doua jumătate a anilor '90, după care a scăzut progresiv la începutul anilor 2000, odată cu redresarea economică a ţării.

Un bărbat a ucis patru copii într-o şcoală din China

Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis, ieri, patru elevi într-o şcoală primară din sudul Chinei, un act inexplicabil care se înscrie într-o serie de atacuri recente similare în această ţară, a anunţat presa oficială, citată de AFP.  Agresorul, căutat activ, a atacat copiii în drum spre şcoală, în oraşul Pingshan din regiunea autonomă Guangxi, a precizat poliţia locală pentru agenţia de presă China Nouă. Trei dintre victime au decedat pe loc, iar a patra la sosirea la spital, a precizat sursa citată.  La 1 septembrie, în prima zi de şcoală, un bărbat a ucis cu o armă albă trei elevi şi un învăţător la o şcoală primară din provincia Hubei. Agresorul, care a rănit mai multe persoane, şi-a pus capăt zilelor după acest acces de furie oarbă. China a fost teatrul şi altor atacuri similare comise în şcoli. În mai, un bărbat a înjunghiat cu un cuţit de bucătărie opt elevi într-o şcoală primară din centrul Chinei, rănind grav un copil. În 2010, în cadrul a cinci incidente de acelaşi tip, au fost ucise 17 persoane, dintre care 15 copii şi peste 80 au fost rănite.


Un Boeing 787 a aterizat de urgenţă în Glasgow

Un Boeing 787 "Dreamliner" al companiei poloneze LOT a aterizat de urgenţă vineri dimineaţă pe aeroportul din Glasgow, din cauza unei "probleme tehnice", a declarat un purtător de cuvant al aeroportului scoţian, citat de AFP. Avionul, care efectua o cursă între Chicago şi Varşovia, "a aterizat fără probleme la ora (locală) 11.45", (13.45, ora Romaniei), a precizat purtătorul de cuvant, adăugand că toţi cei 248 de pasageri au fost debarcaţi şi că avionul era în continuare examinat de serviciile de urgenţă ale aeroportului. Acesta nu a oferit detalii despre natura problemei tehnice a aparatului de zbor. Compania poloneză a precizat într-un comunicat că echipajul a "primit un mesaj generat de sistemul antiincendiu din compartimentul de bagaje". "Conform regulilor de securitate, aparatul a fost nevoit să aterizeze pe aeroportul cel mai apropiat pentru a efectua controale", a adăugat LOT. În cursul acestor controale efectuate de pompieri, aceştia "nu au observat foc sau fum. Pasagerii au fost în permanenţă ţinuţi la curent de echipaj", a precizat compania aeriană, care intenţionează să folosească alt avion pentru a conduce pasagerii la destinaţie.

Rasmussen şi-a luat rămas-bun de la NATO

Anders Fogh Rasmussen şi-a luat vineri rămas-bun de la NATO, al cărei secretar general a fost timp de peste cinci ani, fără o ceremonie formală de transfer către succesorul său, Jens Stoltenberg, relatează AFP. În ultima sa apariţie publică, Rasmussen a depus o jerbă la memorialul dedicat soldaţilor decedaţi în operaţiunile NATO, din curtea sediului Alianţei de la Bruxelles. Fostul premier liberal danez, care a fost în mod excepţional însoţit de soţia sa Anne-Mette, nu a făcut nici o declaraţie. Rasmussen a prezidat ulterior ultimul său Consiliu Nord-Atlantic, care reuneşte ambasadorii celor 28 de state membre ale Alianţei, înaintea unei ultime întalniri cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi cu membri ai personalului civil şi militar. Mandatul său, care a început la 1 august 2009, se încheie oficial marţi, 30 septembrie. Succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, în varstă de 55 de ani, va prelua funcţia la 1 octombrie. El va susţine o conferinţă de presă miercuri după-amiază.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.