Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Preşedintele lituanian îl acuză pe Putin că îşi terorizează vecinii

Ziarul de Vrancea
25 sep 2014 506 vizualizări
Dalia Grybauskaite susţine că preşedintele Rusiei foloseşte metode teroriste

Agresiunea preşedintelui rus, Vladimir Putin, asupra Ucrainei a generat temeri în randul Statelor Baltice că ele ar putea fi următoarele, preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite afirmand într-un interviu acordat Washington Post că Rusia "îşi terorizează vecinii şi foloseşte metode teroriste". "Situaţia (din Ucraina) se deteriorează. Trupele ruseşti sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei. Aceasta înseamnă că Europa şi lumea întreagă permit Rusiei să fie o ţară care nu numai că îşi ameninţă vecinii, ci organizează şi un război împotriva vecinilor săi. Este acelaşi lucru cu terorismul internaţional pe care îl avem în Irak şi Siria", a declarat Dalia Grybauskaite, potrivit ediţiei electronice a Washington Post. Preşedintele lituanian a mers şi mai departe, comparand comportamentul Rusiei cu cel al grupării Stat Islamic în Irak şi Siria. "Cred că Rusia îşi terorizează vecinii şi foloseşte metode teroriste", a precizat ea. "În Ucraina este un război real. Uniunea Europeană şi majoritatea liderilor lumii încearcă să vorbească despre aceasta ca şi cum nu ar fi un război, ci un fel de sprijin acordat unor elemente teroriste. Am văzut Crimeea. La început au fost oamenii verzi după care armata rusă. Acum este acelaşi lucru în estul Ucrainei. şi sunt sigură că acesta nu este ultimul teritoriu unde Putin îşi va demonstra puterile", a adăugat ea.  Preşedintele lituanian consideră că în cazul în care sancţiunile vor fi slabe sau nu vor fi implementate, Putin va încerca să unească estul cu sudul Ucrainei şi cu Crimeea. "A spus recent că în două zile este capabil să ajungă la Varşovia, Statele Baltice şi Bucureşti. Aşa că este o ameninţare deschisă la adresa vecinilor săi", a explicat ea, adăugand că "Rusia de astăzi a lui Putin este pregătită şi vrea să meargă la război", spre deosebire de Europa şi Occident, care nu vor acest lucru. Grybauskaite consideră, de asemenea, că ţara sa este în pericol deşi este membră NATO. Ea susţine că Articolul 5 al Alianţei Nord-Atlantice privind apărarea colectivă "nu îl va opri pe Putin de la planurile sale dacă acesta nu vede acţiuni reale din partea liderilor europeni şi internaţionali". "Ei doar vorbesc. Trebuie să îl oprim (pe Putin) în Ucraina. şi pană acum, acest lucru nu a fost înţeles. De aceea spun că în Europa de astăzi, conducerea este preluată de Putin, nu de Occident", afirmă ea.

Rafinăriile grupării Stat Islamic, bombardate de Coaliţie

Statele Unite, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au bombardat 12 rafinării controlate de gruparea Stat Islamic (SI) în estul Siriei, a anunţat Pentagonul, citat de AFP. "Armata americană a efectuat cu partenerii săi arabi noi atacuri contra teroriştilor din cadrul grupării Stat Islamic, în Siria", a declarat purtătorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby într-un comunicat. Această coaliţie a vizat pentru prima dată instalaţii petroliere, cu scopul de a elimina principala sursă de finanţare a jihadiştilor. Cele 12 rafinării produc între 300 şi 500 barili de petrol pe zi, fapt ce aduce jihadiştilor un caştig de două milioane de dolari, potrivit comandamentului american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală(CENTCOM). Statele Unite au anunţat anterior că peste 40 de ţări vor participa, într-un fel sau altul, la coaliţia împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic. Marţi, avioane militare din Statele Unite, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain şi Qatar au efectuat raiduri aeriene în Siria, vizand poziţii ale grupului terorist sunnit Stat Islamic şi ale unei celule Al-Qaida, Khorasan. Grupul terorist sunnit Stat Islamic (SI) ocupă vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, unde a proclamat un "califat islamic". Organizaţia teroristă a executat prin decapitare doi cetăţeni americani, un britanic şi un francez.

Ucraina va depune cerere de aderare la UE peste şase ani

Ucraina va depune oficial în 2020 o cerere de aderare la Uniunea Europeană, a anunţat ieri, la Kiev, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de AFP. "Voi prezenta" joi un program de reforme a căror implementare va permite Ucrainei "să depună în şase ani o cerere de aderare la Uniunea Europeană", a declarat Poroşenko, în cadrul unei reuniuni cu judecătorii, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei. Parlamentul ucrainean a ratificat la 16 septembrie, în acelaşi timp cu Parlamentul European, acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, concretizand îndepărtarea acestei foste republici sovietice de Moscova. Dar, sub presiunea Kremlinului, intrarea în vigoare a unei părţi a acestui acord, referitoare la zona de liber-schimb dintre Ucraina şi cele 28 de state membre UE, a fost amanată de la 1 noiembrie 2014, pană la 1 ianuarie 2016.

Epidemia de Ebola a secerat 2.917 persoane în Africa de Vest

Febra hemoragică Ebola a provocat 2.917 decese în Africa de Vest din 6.263 de cazuri, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), realizat la 21 septembrie şi publicat ieri la Geneva, relatează AFP. Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului, în 1976, a apărut în Guineea, la sfarşitul lunii decembrie 2013. De atunci, au fost înregistraţi 1.677 de morţi în Liberia, din 3.280 cazuri. De asemenea, au fost înregistraţi 635 de morţi în Guineea, din 1.022 cazuri, şi 597 de morţi din 1.940 de cazuri în Sierra Leone. În fiecare dintre cele trei ţări, au fost înregistrate între 75 şi 100 de noi cazuri confirmate pe săptămană, în ultimele cinci săptămani. Epidemia continuă să se agraveze în Sierra Leone şi în Liberia, iar în Guineea situaţia pare să se stabilizeze, potrivit OMS. Angajaţii din sănătate sunt în special afectaţi, cu 208 morţi din 373 de persoane infectate.  Epidemia de Ebola a apărut şi într-o regiune izolată din Republica Democrată Congo (RDC), distinctă de cea din Africa de Vest. În această regiune, 41 dintre cele 68 de persoane care au contractat virusul au murit de la 11 august, data apariţiei virusului, potrivit bilanţului OMS din 21 septembrie. La randul său, Nigeria a înregistrat opt morţi din 20 de cazuri depistate. În Senegal, singura persoană infectată, un student din Guineea, s-a vindecat între timp, potrivit unui anunţ din 10 septembrie al autorităţilor locale. Maladia, numită şi febra hemoragică Ebola, atinge o rată de mortalitate de circa 70%, potrivit unui studiu al OMS. Infecţia se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubaţie este între 2 şi 21 de zile. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se poate spune că boala a dispărut într-o ţară cand nu mai există contaminări "la 42 de zile după ultimul caz înregistrat".

Şi-a luat mana de pe două trilioane de dolari de dragul fiicei

Un cunoscut om de afaceri din Statele Unite a explicat că a demisionat de la conducerea unui important fond de investiţii după ce fiica sa în varstă de 10 ani i-a prezentat o listă cu 22 de evenimente importante din viaţa ei pe care le-a ratat, relatează Daily Mail în ediţia electronică. Demisia lui Mohamed El-Erian de la conducerea unui fond de investiţii în valoare de două trilioane de dolari, în mai 2013, a şocat lumea financiară. El a explicat însă, într-un interviu recent, că decizia sa a fost legată de soţia sa, Jamie, şi de fiica lor. "În urmă cu un an, i-am cerut de cateva ori fiicei mele să facă ceva - să se spele pe dinţi, cred - fără succes (...). Mi-a cerut să aştept un minut, s-a dus în camera ei şi s-a întors cu o foaie de hartie. Era o listă pe care o întocmise cu evenimente şi activităţi importante din viaţa ei pe care le-am ratat din cauza serviciului", a povestit el. Lista conţinea 22 de evenimente, printre care prima zi de şcoală, primul ei meci de fotbal din sezon, o şedinţă cu părinţii la şcoală, o paradă de Halloween şi numeroase recitaluri.

Trei zile de doliu în Franţa, în memoria ostaticului executat

Franţa a decretat trei zile de doliu naţional după decapitarea unui cetăţean francez în Algeria, iar aviaţia militară franceză a continuat raidurile aeriene în Irak, relatează AFP. "Raiduri aeriene au fost efectuate, ieri dimineaţă, în Irak", a declarat Stéphane Le Foll, purtătorul de cuvant al Guvernului francez. Preşedintele François Hollande a decretat doliu naţional vineri, sambătă şi duminică, în memoria ostaticului francez executat, Hervé Gourdel. Steagurile franceze vor fi coborate în bernă în cele trei zile, pe tot teritoriul Franţei. Satul în care locuia acest ghid montan în varstă de 55 de ani, Saint-Martin-Vésubie, a organizat ceremonii de comemorare. "Satul este în doliu. Toată lumea este în doliu", a declarat primarul localităţii, Henri Giuge. Cetăţeanul francez răpit în Algeria a fost decapitat de o grupare afiliată grupului terorist Stat Islamic. Hervé Pierre Gourdel, 55 de ani, fusese răpit duminică seară în localitatea algeriană Tizi Ouzou, situată la 110 kilometri est de Alger. Gruparea islamistă Jung al-Khilaka, afiliată organizaţiei teroriste Stat Islamic, a postat o înregistrare video intitulată "Mesaj de sange pentru Guvernul francez", în care prezintă executarea ostaticului prin decapitare.

Iranul, la un pas de bomba atomică

Iranul a testat, în complexul nuclear de la Parchin, tehnologie care poate fi utilizată exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice, acuză Guvernul Israelului, conform ziarului Haaretz. Ministrul israelian al Informaţiilor, Yuval Steinitz, a declarat că Iranul a efectuat o implozie nucleară utilizand uraniu. Guvernul israelian nu a oferit detalii despre presupusul test atomic, precizand doar că acesta a avut loc în complexul nuclear de la Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran. "Este important de precizat că testele de acest fel nu pot fi explicate prin dubla utilizare a tehnologiei - civilă şi militară -, deoarece singurul scop al unui astfel de test este aprinderea seriei de reacţii pentru armamentul nuclear", precizează Guvernul israelian. Regimul islamist de la Teheran susţine că nu a testat tehnologie destinată armamentului nuclear.  Iranul refuză de mult timp să permită accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin sateliţi, sunt activităţi intense. Regimul de la Teheran susţine că la Parchin este o simplă bază militară unde există doar armament convenţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.