Internațional

Ce se întâmplă în creierul oamenilor care văd chipul lui Iisus pe felii de pâine prăjită

Ziarul de Vrancea
19 sep 2014 521 vizualizări
Cercetări despre cât de alunecoase sunt cojile de banane, despre capacitatea pastramei de porc de a opri sângerările nazale şi despre reacţiile renilor la vederea unui om deghizat în urs polar se număra printre câştigătorii premiilor Ig Nobel 2014, o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 24-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research (Analele Cercetărilor Improbabile, n.r.), care sponsorizează aceste trofee împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.
Aceste distincţii acordate joi, la Boston, sunt o alternativă amuzantă şi mai puţin serioasă la adevăratele premii Nobel, care vor fi decernate în luna octombrie.
Dintre cele zece distincţii acordate, patru au mers către cercetători care au demonstrat un interes deosebit pentru mâncare. O echipă de experţi japonezi a primit premiul Ig Nobel pentru Fizică, de exemplu, pentru descrierea pericolelor mersului pe coji de banană, în lucrarea "Coeficientul de frecare sub coaja de banană".

Ajută pastrama de porc la sangerările nazale?

Alte echipe au fost premiate pentru studierea a ceea ce se întâmplă în creierul oamenilor care văd chipul lui Iisus pe feliile de pâine prăjită, altele pentru că au cercetat cum pot fi folosite fecalele de bebeluş la producerea de cârnaţi fermentaţi, în timp ce unii cercetători au fost distinşi pentru că au analizat cum pot fi îndesate în nas bucăţi de pastramă de porc pentru a opri sângerările abundente. Premii IgNobel din acest an au fost oferite şi cercetătorilor care au măsurat durerea relativă resimţită de oamenii care se uită la un tablou urât, celor care au studiat dacă nu cumva deţinerea unei pisici ridică probleme de sănătate mentală, dar şi unor cercetători interesaţi dacă oamenii care se culcă noaptea tarziu nu sunt mai înclinaţi spre a deveni psihopaţi.
Ceremonia de premiere a avut loc joi, la Universitatea Harvard din Cambridge, iar distincţiile au fost înmânate de premianţii de anul trecut.
Unul dintre studiile favorite ale lui Marc Abrahams, editorul Annals of Improbable Research şi cel care a inventat premiile Ig Nobel, a fost o lucrare a unor cercetători norvegieni şi germani care au testat reacţiile renilor la vederea oamenilor îmbrăcaţi în costume de urs polar. "Nu am întâlnit niciodată, în viaţa mea, pe cineva care să se degizeze în urs polar pentru a speria un ren", a spus Abrahams. Printre câştigători se mai numără experţi din Cehia, Germani şi Zambia, potrivit cărora câinii preferă să îşi alinieze corpul pe axa nord-sud, urmând câmpul magnetic al Terrei, atunci când defechează. Câştigător a fost şi Institutul Italian de Statistică pentru performanţa de a creşte oficial mărimea economiei italiene incluzând şi veniturile din prostituţie, traficul de droguri, contrabandă şi alte infracţiuni.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.