Internațional

Scoţienii răman britanici

Ziarul de Vrancea
19 sep 2014 403 vizualizări
Independenţa Scoţiei de Marea Britanie a fost respinsă de 55,3 la sută din populaţie, în timp ce 44,7 la sută dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri

Astfel, după o campanie de doi ani, 2.001.926 au votat împotriva independenţei, cu mult mai mult decât cele 1.852.828 de voturi care erau necesare pentru a obţine victoria în acest referendum. Numărul voturilor în favoarea independenţei Scoţiei a fost de 1.617.989.  Rata de participare la vot este de 84,59 la sută, ceea ce reprezintă 4.283.392 de alegători.
Liderul separatiştilor scoţieni Alex Salmond şi-a recunoscut, vineri dimineaţa, înfrângerea la acest referendum. 
În replică, premierul britanic David Cameron a promis noi prerogative celor patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit - Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Anglia. Cameron promisese deja o autonomie sporită Scoţiei, dar şi-a extins angajamentul şi către celelalte trei regiuni. "Pentru cei din Scoţia care sunt sceptici cu privire la promisiunile constituţionale făcute, daţi-mi voie să vă spun următorul lucru: am transferat deja prerogative în timpul acestei guvernări şi o vom face din nou în următoarea legislatură", a afirmat Cameron.

Barosso: O veste "bună pentru o Europă mai puternică"

Preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso a salutat vineri "nu"-ul opus independenţei Scoţiei în referendumul istoric care a avut loc cu o zi înainte, apreciind că este o decizie bună pentru Europa. "Salut decizia poporului scoţian de a menţine unitatea Regatului Unit. Acest rezultat este bun pentru Europa unită, deschisă şi mai puternică pe care o susţine Comisia Europeană", a declarat Barroso.  El a promis că CE "va continua să menţină un dialog constructiv cu Guvernul scoţian, în domeniile aflate în responsabilitatea acestuia, care sunt importante pentru viitorul Scoţiei", şi anume crearea de locuri de muncă, creşterea economică, energia, schimbările climatice, mediul şi îmbunătăţirea reglementărilor. Anterior, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a salutat, la rândul său, votul împotriva independenţei scoţiene.
"Este o decizie bună, într-o perioadă în care unitatea este supusă unor probe şi provocări cu care ne confruntăm", a declarat el, citat într-un comunicat.
Reprezentanţii europeni au avertizat că, în caz de independenţă, Scoţia urma să fie considerată o ţară din afara Uniunii Europene (UE) şi că era necesar să parcurgă o procedură de aderare. Aderarea unui nou stat necesită unanimitatea Celor 28, iar o ţară ca Spania, care se confruntă cu tendinţe separatiste în Catalonia, ar fi putut să blocheze Scoţia, pentru a da un exemplu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.