Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cocaină şi canabis, într-o maşină a Vaticanului

Ziarul de Vrancea
16 sep 2014 528 vizualizări
Un automobil diplomatic al Vaticanului care transporta patru kilograme de cocaină şi aproximativ 200 de grame de canabis a fost interceptat duminică, pe un drum cu taxă, în apropiere de Chambéry, în Alpii francezi, a anunţat ieri o sursă judiciară. Cele două persoane de la bordul maşinii, doi italieni în vârstă de 30 şi 41 de ani, au fost reţinuţi şi plasaţi în arest preventiv

Cei doi urmează să fie prezentaţi în faţa unui magistrat joi şi să fie deschisă o procedură judiciară pentru trafic de stupefiante. Cei doi italieni nu deţin paşapoarte diplomatice, iar nimic nu permite ca Vaticanul să fie acuzat în acest stadiu, a subliniat aceeaşi sursă. Două surse concordante afirmă că maşina aparţine cardinalului argentinian Jorge Maria Mejia, în vârstă de 91 de ani, bibliotecar emerit la Sfântul Scaun.
Potrivit postului de radio RTL, secretarul său particular le-ar fi încredinţat maşina celor doi italieni, cu câteva zile în urmă, pentru a-i face o revizie. Italienii ar fi profitat de acest lucru pentru a face un drum dus-întors către Spania, pentru a cumpăra drogurile, crezând că nu-i va opri nimeni având numere de înmatriculare diplomatice. Acest scenariu care nu a fost confirmat încă, potrivit unei surse judiciare.
Pe de altă parte, niciun angajat sau membru al micului stat nu este implicat în mod direct în acest caz, a anunţat ieri Vaticanul.

SUA trimit 3.000 de militari în Africa în războiul cu Ebola

Preşedintele american Barack Obama urmează să anunţe trimiterea a circa 3.000 de militari americani în Africa de Vest pentru a participa la lupta împotriva virusului Ebola, potrivit unui oficial american de rang înalt.
Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de virus, alături de Sierra Leone şi Guineea. Un centru de comandament va fi instalat în capitala Monrovia.
Militarii vor participa în special la construcţia de noi centre de tratament în zonele cele mai afectate, iar administraţia americană va ajuta la recrutarea şi formarea personalului desemnat să le gestioneze. Statele Unite vor crea în Liberia un centru permanent de formare a 500 de lucrători sanitari pe săptămână, a precizat sursa citată.
Epidemia de Ebola în Africa de Vest, cea mai gravă din istoria acestei febre hemoragice identificate în 1976, a provocat moartea a peste 2.400 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al OMS. "Pentru a combate această epidemie la sursă, trebuie să punem în aplicare un veritabil răspuns internaţional", a declarat un oficial american sub acoperirea anonimatului.
În acest cadru, Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională (USAID) va distribui, în parteneriat cu UNICEF, kituri de protecţie pentru 400.000 de familii vulnerabile din Liberia.
Pentru moment nu există niciun medicament sau vaccin omologat împotriva Ebola. Un vaccin experimental, eficient în cazul maimuţelor, face obiectul unor teste clinice de la începutul lui septembrie în Statele Unite. Dacă rezultatele sunt bune, acesta ar putea fi gata până la sfârşitul lui 2015.

Circa 100 de milioane de oameni, salvaţi de foamete în ultimii 10 ani

Aproximativ 805 milioane de oameni suferă de foamete în prezent, la nivel mondial, cu 100 de milioane mai puţin decât în urmă cu 10 ani şi cu 209 de milioane mai puţin decât în urmă cu 20 de ani, a anunţat ieri, la Roma, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).
Această ameliorare, în pofida disparităţilor regionale pronunţate, ar trebui să permită atingerea "obiectivelor milenare", fixate de Naţiunile Unite în anul 2000 şi care prevăd diminuarea până la jumătate, înainte de 2015, a numărului de persoane subnutrite din ţările în curs de dezvoltare.
Pe plan global, foametea a înregistrat un recul. Astfel, procentul de persoane în stare de subnutriţie a scăzut în ultimul deceniu de la 18,7% la 11,3% din populaţia mondială. Această stare de lucruri este şi mai evidentă în ţările în curs de dezvoltare, unde această proporţie a scăzut de la 23,4% la 13,5%. Cu toate acestea, progresele înregistrate pe frontul luptei împotriva foametei la nivel mondial maschează profunde disparităţi regionale. Africa subsahariană a progresat puţin în timpul ultimilor ani şi circa o persoană din patru continuă să sufere de foamete în această parte a lumii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.