Internațional

Primul implant din lume pe pacienţi umani cu celule reprogramate

Ziarul de Vrancea
12 sep 2014 527 vizualizări
Prima intervenţie chirugicală de implantare a unor celule reprogramate, denumite pluripotente induse (iPS), a avut loc vineri în Japonia, în cadrul primelor teste clinice din lume realizate pe pacienţi umani şi care vizează o tehnică de medicină regenerativă.

Pacienta este o femeie în vârstă de 70 de ani, a explicat echipa medicală de la Fundaţia pentru cercetări biomedicale şi inovaţii (IBRI) din Kobe, în colaborare cu Masayo Takahashi, director de produs la Institutul Riken. Scopul acestei prime operaţii pe oameni constă în verificarea gradului de siguranţă al unei astfel de intervenţii. Specialiştii speră de asemenea la o ameliorare a stării de sănătate a persoanei operate. În cazul de faţă, medicii niponi vor să trateze o maladie oculară, degenerescenţă maculară legată de vârstă (DMLV), prima cauză de orbire la persoanele de peste 55 de ani din ţările industrializate. Pentru a realiza acest lucru, oamenii de ştiinţă au cultivat celule din retina pacientei, pornind de la iPS, care au fost apoi implantate acesteia. Celulele suşă pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte ale pacientului aduse într-o stare aproape embrionară. Savanţii reuşesc acest lucru obligând patru gene să se exprime din nou (în mod normal inactive în celulele adulte). Această manipulare genetică are scopul de face celulele să redevină imature şi să îşi regăsească capacitatea de a se diferenţia în toate tipurile celulare, în funcţie de mediul în care se află.
În 2012, cercetătorul japonez Shinya Yamanaka şi cel britanic John Gurdon au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pentru punerea la punct a metodei care permite reprogramarea celulelor adulte în celule suşă, un procedeu-cheie pentru viitorul medicinei regenerative.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.