Internațional

Concentraţie - record de gaze cu efect de seră în 2013

Ziarul de Vrancea
9 sep 2014 469 vizualizări
Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii-record, cu repercursiuni asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat ieri, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU.

Ştim cu certitudine că clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili", a declarat secretarul general al OMM Michel Jarraud.  Observaţii efectuate de către experţi arată că nivelul concentrării "dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de vârf în 2013", scrie OMM. În plus, observaţiile relevă că nivelul creşterii dioxidului de carbon (CO2) atmosferic în perioada 2012-2013 reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984-2013.
Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de CO2 absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească. Din acest buletin OMM mai rezultă că această capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite în spaţiu, care are ca efect încălzirea climei, a crescut cu 34% în perioada 1990-2013, din cauza gazelor cu efect de seră care persistă (ca de exemplu CO2, CH4 şi NH20).
În 2013, concentraţia de CO2 în atmosferă reprezenta 142% faţă de nivelul din epoca preindustrială (1750), cea a metanului 253%, iar a protoxidului de azot 121%.
Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de CO2 atmosferic.
Însă absorbţia de CO2 de către oceane are "consecinţe grave", potrivit unor experţi. "Ritmul actual de acidificare a oceanelor pare într-adevăr fără precedent, de cel puţin 300 de milioane de ani", consideră ei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.