Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viaţa pe Terra a apărut mai devreme decât se credea

Ziarul de Vrancea
7 sep 2014 431 vizualizări
Viaţa pe Terra a apărut cu 60 de milioane de ani mai devreme decât se credea până acum, potrivit un studiu geologic care a descoperit urme ale unor forme de viaţă în straturile de sol foarte vechi din India.

Momentul la care atmosfera terestră a devenit bogată în oxigen şi propice vieţii, cunoscută ca "marele eveniment de oxidare", se crede că a avut loc în urmă cu circa 2,4 miliarde de ani. Dar geologii din Irlanda şi India au găsit recent dovezi ale unui astfel de eveniment de oxidare mai scurt, care a avut loc în urmă cu 600 de milioane de ani. Cercetătorii susţin că un alt studiu sugerează că primele forme de viaţă care au produs oxigen au început să se dezvolte pe Pământ cu 60 de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior. Oamenii de ştiinţă spun că aceste forme de viaţă sunt responsabile de adăugarea oxigenului în atmosfera terestră, o piatră de temelie pentru evoluţia vieţii. Geologii din India au găsit dovezi ale alterării chimice a rocilor care a dus la formarea de sol foarte vechi, iar această alterare s-a putut face doar în prezenţa oxigenului. Folosindu-se de cunoştinţele legate de degradarea unui izotop al uraniului, care în timp se transformă în plumb, oamenii de ştiinţă au putut stabili vârsta solului la cel puţin 3,02 miliarde de ani.
Solul studiat provine din zona Singhbhum Craton din Odisha, India, o regiune unde o parte a scoarţei terestre a rămas stabilă şi neschimbată de miliarde de ani.

Susţinătorii independenţei Scoţiei trec pe primul loc în sondaje

Susţinătorii independenţei Scoţiei sunt pentru prima dată pe primul loc în sondajele care vor fi publicate ieri de Sunday Times, cu doar 11 zile înaintea referendumului pe această temă. Potrivit acestui sondaj realizat de YouGov/Sunday Times, tabăra celor care susţin independenţa este creditată cu 51 la sută din intenţiile de vot, în timp ce tabăra opozanţilor numără 49 la sută. Deşi diferenţa de două puncte se înscrie în marja de eroare a sondajului, rezultatele cresc în mod spectaculos suspansul înaintea referendumului din 18 septembrie, care oferă şanse serioase Partidului Naţional al premierului scoţian Alex Salmond.
Unioniştii din cadrul "Better Together", susţinători ai menţinerii Scoţiei în interiorul graniţelor Marii Britanii, au fost pe primul loc timp de multe luni, dar diferenţa faţă de separatişti s-a redus considerabil în sondajele din ultimele zile. Potrivit lui Alistair Darling, directorul de campanie al "Better Together", ultimul sondaj arată că referendumul "va fi foarte strâns".
Sunday Times susţine, de asemenea, că regina Elizabeth II "se interesează îndeaproape" de referendum şi a cerut să fie ţinută la curent zilnic.
Marile partide britanice, între care partidul conservator al premierului David Cameron, urmează să dezvăluie un plan ce prevede un transfer de putere către Scoţia. În urmă cu o lună, un sondaj YouGov publicat la 7 august credita cu 61 la sută din intenţiile de vot adversarii independenţei şi cu 39 la sută pe cei ai separării de Marea Britanie, ceea ce însemna o diferenţă de 22 de puncte.

Peste 2.000 de morţi din cauza virusului Ebola

Febra hemoragică Ebola a făcut peste 2.097 de morţi în principalele trei ţări africane afectate din 3.944 de cazuri, potrivit unui bilanţ stabilit la 5 septembrie şi dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În Liberia au fost înregistraţi 1.089 de morţi , 517 în Guineea şi 491 în Sierra Leone. Nigeria, care nu figurează în aceste statistici, a declarat 22 de cazuri, între care 8 decese.
Bilanţul precedent, publicat joi de OMS, făcea referire la 1.841 morţi din 3.685 cazuri în cele trei ţări cel mai grav afectate - Guineea, Liberia, Sierra Leone. Acest nou bilanţ a fost publicat la încheierea reuninii, ce a avut loc joi şi vineri la Geneva, a aproximativ 200 de specialişti internaţionali, consacrată epidemiei de Ebola în Africa de Vest, cea mai gravă survenită vreodată. La încheierea acestei reuniuni, OMS a indicat că vor fi testate vaccinuri în SUA, Europa şi Africa.

SUA şi Iranul dezmint orice proiect de coordonare în lupta împotriva SI

SUA şi Iranul dezmint orice proiect de cooperare în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic care controlează mai multe zone din Irak şi Siria, au anunţat diplomaţiile celor două ţări. "Noi nu vom coordona acţiuni militare sau schimb de informaţii cu Iranul şi nu intenţionăm să o facem", a declarat Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. SUA sunt "deschise, bineînţeles, unui angajament" diplomatic cu Iranul "aşa cum am mai procedat în trecut", în special în problema Afganistanului, Teheranul şi Washingtonul cooperând la sfârşitul anului 2001 pentru instalarea regimului Hamid Karzai după căderea talibanilor, "dar noi nu vom coordona acţiunile noastre" împotriva Statului Islamic cu Iranul şiit, a precizat Marie Harf.
Şi un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene a dezminţit o informaţie a BBC care, citând surse neprecizate de la Teheran, indica faptul că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a dat acordul pentru cooperarea cu SUA în lupta împotriva grupării armate ultraradicale Statul Islamic. "Poziţia iraniană a fost făcută deja publică şi această informaţie nu este corectă", a declarat purtătorul de cuvânt Marzieh Afkham.
SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice din aprilie 1980, însă, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări, în ultimul an a fost observată o oarecare apropiere, Washingtonul şi Teheranul pronunţându-se în favoarea negocierilor internaţionale asupra controversatului program nuclear iranian, notează agenţia de presă franceză.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.